Jinekolojik tümörlü hastalarda Htert ekspresyonu ve kromozom 10p15.1 üzerindeki heterozigotluğun araştırılması
Htert expression in gynecological tumors and loss of heterozygosity on chromozome 10p15.1
- Tez No: 193713
- Danışmanlar: PROF.DR. NEJAT DALAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Telomerase, hTERT, LOH, gynecological tumors
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZETÖZGÜVEN ÖZLEM (2006). JİNEKOLOJİK TÜMÖRLÜ HASTALARDA hTERTEKSPRESYONU VE KROMOZOM 10P15.1 ÜZERİNDEKİ HETEROZİGOTLUĞUNARAŞTIRILMASI. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Temel Onkoloji ABD.Doktora Tezi. İstanbul.Telomerler, kromozomların ucunda bulunan ve kromozom sürekliliği için gerekli olantekrarlanan DNA dizileridir. Telomerlerin hücrenin her bölünmesinde kısalması, hücre yaşlanmasıve ölümüne yol açar.Telomeraz enzimi, memeli hücelerindeki telomerlere 5'-TTAGGG-3' dizileri ekleyerekkısalmasını önler. İnsan telomerazı, RNA bileşeni hTR, ters transkriptaz bileşeni hTERT ve çeşitliproteinlerden oluşmaktadır. hTR telomeraz aktivitesini dikkate almaksızın ifade edilir. Bunakarşılık hTERT ile telomeraz aktivitesi arasında sıkı bir ilişki bulunmaktadır.Telomeraz aktivitesi malin tümörlerin birçoğunda gözlenmesine karşılık selim tümörlerdeve normal dokuda çok nadir bulunmaktadır.Çalışmamızda endometrium, over ve serviks tümörlerini de içeren jinekolojik tümörlü 63hastada hTERT mRNA ekspresyonunun kantitatif analizi real-time PCR yöntemiyle yapıldı. 53hastada yüksek düzeyde hTERT mRNA ekspresyonu saptandı. hTERT'yi düzenleyenmekanizmaları belirleyebilmek amacıyla muhtemel bir telomeraz baskılayıcı gen bulunduğudüşünülen kromozom 10p üzerindeki heterozigotluk kaybı 3 ayrı mikrosatellit markeri yardımıylaaraştırıldı. 23 hastada en az bir bölgede heterozigotluk kaybı gözlendi. Heterozigotluk kaybıgözlenen 23 hastanın 22'sinde hTERT mRNA ekspresyonu yüksek bulundu.Sonuç olarak çalışmamızda hastaların büyük çoğunluğunda telomeraz aktivitesinin yüksekolduğu ve telomeraz aktivitesini düzenlediği düşünülen mekanizmalardan biri olan kromozom 10püzerindeki heterozigotluk kaybının hTERT mRNA ekspresyonu ile anlamlı derecede ilişkiliolduğu gösterilmiştir.Anahtar Kelimeler : Telomeraz , hTERT, LOH, jinekolojik tümörler, kantitatif analiz.Bu çalışma İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından T-387/08032004 no'lu proje olarak desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTOZGUVEN O. (2006). hTERT EXPRESSION ON GYNECOLOGICAL TUMORS ANDLOSS OF HETEROZYGOSITY ON CHROMOSOME 10p15.İstanbul University, Institute of Health Science, Basic Oncology . Doktora Tezi İstanbulTelomeres are repeated DNA sequences, located at the ends of chromosomes which areessential for the stable maintenance of chromosomes. Telomeric sequences are lost during eachcell division, contributing to senescence and cell death.Telomerase adds 5?-TTAGGG-3? repeats to the mammalian telomeres and maintains thetelomere length. Human telomerase is composed of an RNA subunit hTR, reverse transcriptasehTERT and several protein components. hTR is expressed regardless of the telomerase activity. Incontrast to hTR, hTERT expression is strongly correlated with telomerase activity.Telomerase activity is frequently observed in a variety of malignant tumours but is rare inbenign tumors or normal tissue.In this study, quantitative analysis of hTERT mRNA expression was performed in 63gynecological tumors, including endometrial, ovarian and cervical cancers by real-time PCR. Ahigh level of hTERT mRNA expression was observed in 53 patients. To investigate a possiblesuppressive effect, loss of heterozygosity on chromosome 10p15 using 3 microsatellite markerswas analysed. This region suggests the presence of a putative telomerase suppressor gene . LOHof at least one locus on chromosome 10 was found in 23 tumors. High hTERT mRNA expressionwas detected in 22 of 23 tumors with LOH on chromosome 10p.As a result, our data suggest that telomerase activity is high in the majority of patients withgynecological cancers and indicate a direct correlation between hTERT mRNA expression andLOH on chromosome 10p