Tek tırnaklılarda mide helmintlerinin yaygınlığı
The prevalence of the stomach helminths in equines
- Tez No: 164380
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE BURGU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Habronema, Helmint, Mide, Tek tırnaklı, Trichostrongylus axei, Equines, Habronema, Helminth, Stomach, Trichostrongylus axei
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
40 ÖZET Tek Tırnaklılarda Mide Helmlntlerinin Yaygınlığı Tek tırnaklılarda mide helmintlerinin yayılışını tespit etmek amacıyla Mart 2004 ile Şubat 2005 arasında yapılan bu çalışmada 53 at, 41 eşek ve 6 katıra ait toplam 100 tek tırnaklı midesinin kesim sonrası muayenesi yapılmıştır. Organ muayenesi yapılan tek tırnaklıların rektumlarından toplanmış dışkıları yanında, mide helmintlerinin dışkı bakıları ile araştırılması yönünde, Ankara Atlı Spor Kulübü (50 at) ve Hıfzısıhha Enstitüsü Serum Üretim ve Deney Hayvanları Çiftliğinden alınan dışkılar da (50 at) incelenmiştir. Mide bakılarına göre tek tırnaklıların % 87'sinin mide helmintleri ile enfekte olduğu saptanmış ve enfeksiyondan sorumlu türler Habronema muscae, Habronema majus ve Trichostrongylus axe/ olarak belirlenmiştir. İncelemesi yapılan tek tırnaklı grupları toplu olarak değerlendirildiğinde % 39 T. axei, % 56 H. muscae, % 50 H. majus ve % 70 immature Habronema enfeksiyonu kaydedilmiştir. Atların % 90,5'inde en az bir helmınt enfeksiyonuna rastlanmış ve buna göre, T. axei % 28,3; H. muscae % 54,7 H. majus % 50,9; immature Habronema'lar % 71,6 yayılış göstermiştir. Enfeksiyon yayılışında yaşın etkisi görülmemiş ancak dişilerde T. axei erkeklere göre daha yaygın (p0,05). Katırların % 83,3'ünde en az bir helmint enfeksiyonuna rastlanmış ve buna göre, T. axei % 83,3; H. muscae % 66,6; H. majus % 83;3; immature Habronema'lar % 83,3 yayılış göstermiştir. Nekropsilerde oldukça yaygın olduğu görülen mide helmintlerine dışkı bakılarında rastlanmayışı, canlı hayvanlarda bu enfeksiyonların, rutin flotasyon teknikleri ile tanısının güç olduğunun bir göstergesidir.
Özet (Çeviri)
41 SUMMARY The Prevalence of the Stomach Helminths in Equines To determine the prevalence of stomach helminths in equines between March 2004 and February 2005, 100 equines' stomach belonging to 53 horses, 41 donkeys and 6 mules were examined following slaugthering. The feces which were collected from Ankara Horse Riding Clubs and Hıfzısıhha Institute Serum Production and Ranch for Test Animals have been examined to search stomach helminths, for only general to feces inspection. Moreover, the feces collected from the rectums of equines who were under the organ examination were also examined According to stomach examinations it has been determined that 87 percent of equines have been infected by stomach helminths and Habronema muscae, Habronema majus and Trichostrongylus axei have been determined as the species responsible from the infection. Totally when the examined equide groups have been evaluated, 39 % T. axei, 56 % H. muscae, 50 % H. majus and 70 % immature Habronema infection have been recorded. At least one helminth infection was observed at 90,5 % of horses. Distribution of this rate was have been detected as 28,3 % T. axei, 54,7 % H. muscae, 50,9 % H. majus, 71,6 % immature Habronema spp. There was no age effect in the prevalence of the infection, but in females T.axei has been found more prevalent (p0,05) in the prevalence of the infection. At least one helminth infection was observed at 83,3 % of mules. Distribution of this rate was have been detected as 83,3 % 7". axei, 66,6 % H. muscae, 83,3 % H. majus, 83,3 % immature Habronema spp. The stomach helminths seen commonly in the organ controls but not in feces examinations suggest that these infections at alive animals are so hard to detect with the routine flotation tecniques.