Ankara tavşan spermasının dondurulmasında hipotaurinin etkisi
The effect of hypotaurine on frezing angor rabbit's sperm
- Tez No: 164381
- Danışmanlar: PROF.DR. NECMETTİN TEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Angora Rabbit, Antioxidant, Freezing, Hypotaurine, sperm
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
57 ÖZET Ankara Tavşanı Spermasının Dondurulmasında Hypotaurinin Etkisi Bu çalışmada çiftlik hayvanlarında sıklıkla kullanılan antioksidanlardan hypotaurinin farklı dozlarının Ankara Tavşanı spermasının dondurulması üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada, bireysel kafeslerde barındırılan 5 adet erkek ve 50 adet dişi Ankara Tavşanı kullanılmıştır. Ankara Tavşanlarından araştırma süresince sun'i vajcnle haftada 2 gün olmak üzere her tavşandan 10 sperma alınmıştır. Elde edilen spermalar, başlıca spermatolojik Özellikler yönünden incelenmiştir. Yapılan değerlendirme sonrası Ankara Tavşanı spermaları toplulaştırıldıktan sonra Salamon'un modifıye solüsyonu ile sulandırılmıştır. Bu sulandırıcı içerisine kryopreservatİf madde olarak % 8 oranında dimetİl asetamid (DMA), antioksidan madde olarak da hypotaurin'İn farklı konsantrasyonlarının (0, 5, 10, 15, 20 mM) katılması ile kontrol ve 4 deneme grubu oluşturulmuştur. Dondurulan spermalardan her deneme grubu için 39°C'de 15 saniyede çözdürülen payetlerde; her grup için spermatoza motilitesi, anormal spermatozoa oranı ve ölü spermatozoa oranı saptanmıştır. Tohumlanan dişi hayvanlarda doğum olgusu ile fertilizasyon değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
58 SUMMARY The Effect of Hypotaurinc on Frezing Angora Rabbit's Sperm The aim of this study was to determine the effects of different levels hypotaurine fruquently used as an antioxidant in farm animals on frozen thawed Angora Rabbit's sperm parameters and fertility. In this study, a total of 5 male and 50 female Angora Rabbits housed in individual cages were used. Angora Rabbits' sperms were collected from bucks two times a week by artificial vagen thus, 10 sperm collected from each rabbit during the experimental period Collected sperms were mixed and evaluated for the sperm atological characteristics. Mixed ejeculates were diluted by Salomon's modified solution. Di methyl acetamide (DMA) was used as cryoprotectant in the extender. "Hie diluent consisted of 8% DMA without hypotaurine (control group); 8% DMA and different levels of hypotaurine (5, 10, 15 and 20 mM) for treatment groups. For control and each treatment groups straws thawed in 39 C water bath for 15 seconds. Post thawing sperm samples were evaluated to sperm motility, percentage of abnormal spermatozoa and death sperm. Female rabbits' birth results were evaluated for fertilization. At the end of the study post thawing sperm motility in control and treatments groups were determined as 27,50; 18,50; 23,00; 27,50 and 8,00%, percentage abnormal spermatozoa 41,30; 24,10; 20,40; 18,90 and 20,70 %, percentage death spermatoza 70,50; 77,80; 71,80; 68,00 and 88,10%, respectively (P0,01). There was no differences between groups on birth results. In conclusion, the effect of 15 mM hypotaurine on in vivo and in vitro evualuation determined while frezing Angora Rabbit's sperm.