Distraksiyon osteogenezi yöntemi ile uygulanan hızlı kanin distalizasyonu tekniğinin dentofasiyal yapılar üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Effects of rapid canine retraction on dentofacial structures by using distraction osteogenesis
  1. Tez No: 164399
  2. Yazar: GÖKMEN KURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALUK İŞERİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dentoalveoler distraksiyon, hızlı diş hareketi, kanin distalizasyonu, ortodontik tedavi, Canine distalization, dentoalveoler distraction, orthodontic treatment, rapid tooth movement
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
98 ÖZET Distraksiyon Osteogenezi Yöntemi ile Uygulanan Hızlı Kanin Distalizasyonu Tekniğinin Dentofasiyal Yapılar Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi Ortodontik tedavi süresi, özellikle erişkin hastalar tarafından en çok şikayet edilen konulardan birisidir. Bu problemi çözmek amacıyla distraksiyon osteogenezi prensipleri kullanılarak dentoalveoler distraksiyon (DAD) adı verilen bir hızlı kanin distalizasyon tekniği geliştirilmiştir. İşeri ve ark., (2001) ve Kişnişçi ve ark., (2002) tarafından daha önce tarif edilen ve kullanılan bu teknikte, kaninlerin distraksiyon osteogenezi prensipleri ile hızlı hareketleri sağlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı dentoalveoler distraksiyon (DAD) tekniğinin dentofasiyal yapılar üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışmaya, mevcut dental anomalinin (overjet veya yer darlığı) düzeltilmesi için 1. premolar çekimi endikasyonu konulmuş, 13 erkek 20 kız, toplam 33 birey dahil edilmiştir. On bir kız 8 erkek toplam 19 bireye ait 36 maksiller kanin diş distraksiyon grubunu oluştururken, 9 kız 5 erkek 14 bireye ait 27 maksiller kanin diş distalizasyon grubunu oluşturmuştur. Ortalama yaş, distraksiyon grubunda 15,8±1,96, distalizasyon grubunda ise 16,02±2,8 yıldır. Distalizasyon grubuna dahil hastaların tümüne sabit ortodontik aygıtlar uygulanmış ve kanin distalizasyonunun 6. ayında materyal toplanmıştır. Distraksiyon grubuna ait hastalardan distraksiyon başı ve distraksiyon sonunda lateral sefalometrik, panoramik ve periapikal filmler, ortodontik çalışma modelleri, periodontal kayıtlar, termal ve elektrik vitalite ölçümleri ve standart fotoğraf kayıtları elde edilmiştir. Distalizasyon grubu hastalarında, tedavi başı ve distalizasyonun 6. ayına ait sefalometrik ve periapikal filmler ile periodontal kayıtlar alınmıştır. Distraksiyon ve distalizasyon grupları sefalometrik analiz, periodontal ölçüm ve kök rezorbsiyonu açısından karşılaştırılmıştır. DAD ile hızlı diş hareketi için, diş destekli ağız içi bir distraksiyon aygıtı dizayn edilmiştir. Aygıt cerrahi operasyondan hemen sonra uygulanmıştır. Distraksiyon cerrahi uygulamadan 3 gün sonra başlatılmıştır. Aygıt sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kere aktive edilip, toplam 0,8 mm aktivasyon sağlanmıştır. Kaninler 2. premolar dişler ile temas ettiklerinde distraksiyon aygıtı çıkartılarak sabit ortodontik tedaviye geçilmiştir. Lateral sefalometrik filmlerde distraksiyon ve distalizasyon gruplarına ait parametrelerin başlangıç tanımlayıcı istatistiksel değerleri hesaplanmış, takip dönemlerinde grup içi farklılıklar student t testi, gruplar arası farklılıklar eşleştirilmiş t testi ile analiz edilmiştir. Distraksiyon grubunda, model ölçümleri arasındaki farklılığı saptamak için eşleştirilmiş t testi kullanılmıştır. Periodontal klinik ölçümlerin değerlendirilmeleri Friedman ve ANOVA testleri ile yapılmıştır. Periodontal99 ölçümlerde distraksiyon ve distalizasyon grubu arasındaki farklar ise Mann Whitney U testi ile değerlendirilmiştir. Takip dönemleri arasında densite ölçümlerinin değişimi eşleştirilmiş t testi ile analiz edilmiştir. Distraksiyon grubunda, distalizasyon süresi ortalama 11,8±1,3 gündür. Bu sürede kanin dişler lateral sefalometrik ölçümlere göre ortalama olarak 7,91±1,49 mm distalize olurken, 11,48±4,37° distale devrilmişler ve 2,09±1,66 mm ekstrüze olmuşlardır. Distalizasyon grubunda ise distalizasyonun 6. ayında, üst kanin dişlerde 5,29±2,01 mm'lik distalizasyon, 13,64±9,54° tipping ve 2,81 ±2,75 mm ekstrüzyon meydana gelmiştir. Distraksiyon grubunda molar dişlerde sagital veya vertikal yönde istatistiksel olarak anlamlı ankraj kaybı veya meziale tipping meydana gelmemiştir. Distalizasyon grubunda ise distalizasyonun 6. ayında üst molar dişlerde 1,80±6,59° meziale tipping ve istatistiksel olarak anlamlı bulunan 1,98±1,16 mm mezializasyon ve 0,69±1,03 mm ekstrüzyon saptanmıştır. Periapikal filmler üzerinde yapılan ölçümler, distraksiyon sonrasında kemik yoğunluğu değerlerinin başlangıç değerlerinin %79,38'ine düştüğünü, 3. ayda %84,38'ine, 6. ayda ise %88,13'üne ulaştığını ortaya koymuştur. Distraksiyon grubunda, distraksiyon uygulaması sonucunda klinik veya radyografik olarak kanin dişlerde kök rezorbsiyonu, kök kırığı, ankiloz, periodontal problemler veya vitalite kaybı gibi komplikasyonlar ile karşılaşılmamıştır. Dentoalveoler distraksiyon yöntemi ile kanin distalizasyonu tekniği, çekim endikasyonu olan vakalarda ortodontik tedavi süresini 6-8 ay kısaltan, ekstraoral veya intraoral ankraj aygıtı kullanımı gerektirmeyen ve çevre dokularda olumsuz etkileri olmayan bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
100 SUMMARY Effects of Rapid Canine Retraction on Dentofacial Structures by Using Distraction Osteogenesis The duration of orthodontic treatment is the matter orthodontic patients complain about most - especially in adult patients. To adress this problem, a technique of rapid canine retraction in which the concepts of distraction osteogenesis are used has been developed: dentoalveoler distraction (DAD). In this technique, which has been described and used by işeri et al (2001) and Kişnişçi et al (2002), osteotomies surrounding the canines are made to achieve rapid movement of the canines in the alveoler segment, in compliance with the principles of distraction osteogenesis. The purpose of this study was to examine the effects of the DAD technique on dentofacial structures. The study sample consisted of 33 subjects (13 male, 20 female) which had the indication of first premolar extraction for the correction of their dental anomalies (overjet and/or crowding). The distraction group consisted of 36 maxillary canines in 19 subjects (8 male, 11 female) whereas the distalization group consisted of 27 maxillary canines in 14 subjects (5 male, 9 female). The mean age was 15,8±1,96 years in the distraction group and 16,02±2,8 years in the distalization group. Lateral cephalometric radiographs, panoramic and periapical films, orthodontic study casts, periodontal records, thermal and electrical pulp tests and standard photographs were taken before distraction and just after the end of distraction in the distraction group. Lateral cephalometric radiographs, periapical films and periodontal records were taken before treatment and in the 6. month of distalization in the distalization group. Distraction and distalization groups were compared by means of cephalometric and periodontal measurements and root resorption. A custom-made, rigid, tooth-borne intraoral distraction device was designed for rapid tooth movement with DAD. The device was placed after the surgical procedure. Distraction was initiated within 3 days after surgery. The distractor was activated twice per day, in the morning and evening, for a total of 0,8 mm per day. When the canines came into contact with the second premolars, the distractors removed and fixed orthodontic appliances were immediately applied. Initial descriptive statistics of the dentoskeletal parameters in the distraction and distalization groups were calculated. The intra-group differences were evaulated by student t test, and inter-group differences were evaluated by paired t test. In the distraction group, the differences between the study cast measurements were analyzed by paired t test. The clinical periodontal measurements were analyzed by Friedman and ANOVA tests. The differences of periodontal measurements between distraction and distalization groups were analyzed by Mann Whitney U test.101 Alterations in the bone density measurements for the different evaluation periods were analyzed by paired t test. The mean distraction time for the canine retraction was 11,8±1,3 days. According to the lateral cephalometric measurements, the mean canine distalization, tipping and extrusion were 7,91 ±1,49 mm, 11,48° and 2,09±1,66 mm respectively. In the distalization group, the mean canine distalization was 5,29 mm, tipping was 13,64° and extrusion was 2,81 mm at the 6th month of distalization. In the distraction group, no statistically significant sagital or vertical anchorage loss and mesial tipping were measured for the upper 1st molars. In the distalization group, statistically significant mesialization (1,98 mm) and extrusion (0,69 mm) of the upper first molars were found in the 6th month of distalization. Measurements made from the periapical films showed that, the bone density level decreased to 79,38 % of its initial value at the end of distraction and then, increased to 84,38 % and 88,13 % of its initial values in the 3rd and 6th months respectively. In the distraction group, no clinical or radiographic evidence of root resorption, root fracture, ankylosis, periodontal problems and vitality loss were observed at the end of distraction. Canine retraction with dentoalveolaer distraction reduces the duration of orthodontic treatment time 6-8 months with no need to extraoral or intraoral anchorage appliances and without any unfavorable short-term effects in the surrounding structures.