Posterior rezorbe mandibulada alveoler kret genişletme tekniği ile yapılan silindirik ve konik implantlar ile yeni nesil kama şekilli blade implant uygulamalarının sonlu elemanlar stres analizi yöntemi ile kıyaslamalı olarak değerlendirilmesi
Comparative evaluation of cylindrical and conical implants performed with alveoler ridge expansion technique and new generation wedge shaped blade implant applications in posterior resorbed mandible with finite element stress analysis method
  1. Tez No: 794575
  2. Yazar: ELTUR EYYUBOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT KIYMET AKAL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kama şekilli blade implant, Sonlu Elemanlı Stres Analizi, Posterior Rezorbe Mandibula, Alveolar Kret-Split, Wedge – shaped blade implant, Finite Elements Analysis, Posterior resorbed mandible, Alveolar crest-split
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Parsiyel ve tam dişsiz hastaların diş eksiklerinin tedavisinde kullanılan kemik içi implantlar son 50 yılda başarılı sonuçları ile hastalar ve diş hekimleri tarafından tercih edilmektedir. Diş eksikliği sonucu oluşan kemik doku rezorbsiyonu, özellikle horizontal yönde kemik genişliğinin azalması standart çaptaki implantların uygulanmasını zorlaştırmaktadır. Bu durum farklı invaziv kemik kazanma uygulamalarını gerektirmektedir. Horizontal yönde kemik kazanmak için uygulanan alveolar kret split, distraksiyon osteogenezi, otojen kemik grefti uygulamalarıyla değişen oranlarda başarı elde edilmektedir. Ancak bu tekniklerin hasta morbiditesini arttırdığı, tedavi süresini uzattığı, ekonomik maliyeti yükselttiği bilinmektedir. Bu çalışmada alveoler kret split tekniği eşliğinde silindirik ve konik implant kullanılması ile alveol kemik genişliğine müdahele edilmeksizin blade implant uygulaması kıyaslanmaktadır. Kıyaslama yöntemi olarak canlı dokuda uygulanan invazif teknikler yerine Sonlu Eleman Stres Analizi yöntemi tercih edilmiştir. Üç boyutlu bilgisayar destekli yazılım programı kullanılarak 4 mm horizontal genişliğe sahip mandibula kemiğinin üçboyutlu modelleri oluşturulmuştur. Modellerin ikisinde alveoler kret split işleminin simülasyonu yapılarak bir modele 4.1mm çapı 10 mm uzunluğu olan konik implant yerleştirilmiştir. Diğer modelde de aynı işlem sonrası 4.1mm çapı ve 10 mm uzunluğu olan silindirik implant yerleştirilmiştir. Üçüncü modelde kemik genişliğine müdahele edilmeksizin 1.8 mm bukkolingual, 5 mm meziodistal genişliği olan 11 mm uzunlukta kama şekilli blade implant yerleştirildi. Tüm modellerde bilgisayar yardımıyla tasarlanmış kronun santral fossasına bukkolingual yönde 30 derece açıyla 100 N ve vertikal yönde 100 N kuvvet uygulanmıştır. SESA yöntemiyle kuvvetlerin kemikte ve implantlarda oluşturduğu stres değerleri irdelenmiştir. Oblik kuvvetler sonucu her üç modelde oluşan stres değerleri vertikal kuvvetler sonucu oluşan stres değerlerinden yüksek olmuştur. İmplantların boyun kısmı ve kortikal kemiğin şu kısmı çevreleyen bölgesinde streslerin yoğunlaştığı görülmüştür. Tüm modellerde oluşan sıkışma stresi gerilme stresinden fazla olmuştur. Blade implantta oluşan Von Mises stres değerleri diğer implantlarda oluşan değerlerden 20 % yüksek çıkmıştır. Bu değerler titanyum alaşımın geri dönüşümsüz deformasyona uğradığı direnç değerinin altında kalmıştır. Çıkan sonuçlara dayanarak blade implant modelinde diğer modellerden daha fazla oluşan stres değerlerinin tolere edilebilir olduğu söylenebilir. Alveoler kret split işleminin dezavantajları ve komplikasyonları düşünüldüğünde, bunları elimine etmek için blade implantlar iyi bir alternatif sunmaktadır. Seçtiğimiz blade implant sisteminin klasik döner aletlerle değil, piezocerrahi ile uygulanması da canlı dokuda bir avantaj sağlamaktadır. SESA yöntemi her ne kadar dokudaki sonuçlara, yakın sonuçlar verse de bazı işlemleri standat kabul etmesi nedeniyle dokudaki durumu birebir ifade edememektedir. Bu çalışmada bilgisayar modeliyle elde edilen sonuçların dokudaki sonuçlarla desteklenmesi için yeni klinik çalışmalara gereksinim olduğu kanaatine varmış bulunuyoruz. Çalışmamızda elde edilen verilerin literatüre katkı sunduğu ve bundan sonraki klinik çalıştırmalara baz oluşturduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Intraosseous implants, which are used in the treatment of partially and completely edentulous patients, have been preferred by patients and dentists with successful results in the last 50 years. Bone tissue resorption caused by tooth deficiency, especially the decrease in bone width in the horizontal direction, makes it difficult to apply standard diameter implants. This situation requires different invasive bone augmentation procedures. Alveolar crest split, distraction osteogenesis, and autogenous bone grafting, which are performed to gain bone in the horizontal direction, are successful at varying rates. However, it is known that these techniques increase patient morbidity, prolong the duration of treatment and increase the economic cost. In this study, the alveolar crest split technique followed by placement of cylindrical and conical implants are compared with the blade implant applicatıon without interfering with the alveolar bone width. As a comparison method, Finite Element Stress Analysis method was preferred instead of invasive techniques applied in living tissue. Three-dimensional models of the mandible bone with a horizontal width of 4 mm were created using a three-dimensional computer-aided software program. Simulating the alveolar crest split process in two of the models, a conical implant with a diameter of 4.1 mm and a length of 10 mm was placed in one model. In the other model, after the same procedure, a cylindrical implant with a diameter of 4.1 mm and a length of 10 mm was placed. In the third model, a wedge-shaped blade implant of 11 mm in length with 1.8 mm buccolingual and 5 mm mesiodistal width was placed without interfering with the bone width. In all models, a force of 100 N in the buccolingual direction and 100 N in the vertical direction was applied to the central fossa of the computer- designed crown at an angle of 30 degrees. Stress values created by the applied forces to the bone and implants were evaluated with FEA method. The stress values formed as a result of oblique forces in all three models were higher than the stress values resulting from vertical forces. It has been observed that the stresses are concentrated in the cervical parts of the implants and the region of the cortical bone surrounding the implant neck. Compressive stress in all models was higher than tensile stress. Von Mises stress values in the blade implant were 20% higher than the values in other implants. These values were below the resistance value at which the titanium alloy undergoes irreversible deformation. Based on the results, it can be said that the stress values in the blade implant model is tolerable. Considering the disadvantages and complications of the alveolar ridge split procedure, blade implants offer a good alternative to eliminate them. The application of the blade implant system we have chosen with piezosurgery, not with conventional rotary instruments, also provides an advantage in living tissue. Although the FEA method gives close results to the results in the tissue, it cannot express the situation in the tissue exactly because it accepts some procedures as a standard. In this study, we concluded that new clinical studies are needed to support the results obtained with the computer model with the results in the tissue. We think that the data obtained in our study contribute to the literature and form the basis for future clinical studies.