Bölümlü protez yapımında kullanılan materyallerden polimetilmetakrilatın dokularda oluşturduğu reaksiyonlara elektromanyetik alanın etkisi
Effects of electromagnetic field to subcution tissue reactions caused by polymethylmetacrylate used in manifacturing Partial denture
- Tez No: 164402
- Danışmanlar: PROF.DR. YÜKSEL TÜRKÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Polimetilmetakrilat, darbeli elektromanyetik alan, doku reaksiyonu, Polymethylmetacrylate, pulsed electromagnetic field, tissue reaction
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
84 ÖZET Bölümlü protez yapımında kullanılan materyallerden polimetilmetakrilatın deri altı bağ dokusunda oluşturduğu reaksiyonlara elektromanyetik alanın etkisi Çalışmamızda, diş hekimliğinde hareketli bölümlü ve tam protez kaide yapımında rutin olarak kullanılan polimetilmetakrilatın (PMMA) oluşturduğu doku reaksiyonları üzerine, yapay olarak oluşturulan darbeli elektromanyetik alanın (PEMF) olumlu ve / veya olumsuz etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda, 120 adet İngiliz cinsi dişi 3 aylık beyaz fareler kullanılmıştır. Polimetilmetakrilat esaslı Paladent" 20 ticari isimli ısı ile polimerize olan akrilik rezin kullanılarak 2mm3 boyutlarında 60 adet örnek hazırlanmıştır. Fareler deney süresi boyunca özel olarak yapılmış, PEMF üretecinde bulunan bobinler arası mesafeye uygun, 14 x 29 x 20 cm boyutlarındaki 6 adet pleksiglas kafeste banndırılmıştır. Çalışmamız için seçilen fareler her birinde 30 dişi fare olmak üzere 4 ayrı gruba ayrılmıştır. I. grubu oluşturan farelerin sırt bölgelerine insizyon yapılmış, implantasyon yapılmadan kapatılmıştır ve PEMF'ye maruz bırakılmamıştır. II. grubutaki farelere insizyon yapılmış, implantasyon yapılmadan kapatılmış ve PEMF'ye maruz bırakılmıştır. III. Grubu oluşturan farelerin deri altlarına PMMA implante edilmiş ve PEMF'ye maruz bırakılmıştır. IV. Gruptaki farelere ise PMMA implante edilmiş ve PEMF'ye maruz bırakılmamıştır. Deney periyodu olarak 15, 30 ve 90 günlük 3 ayrı süre seçilmiştir. Darbeli elektromanyetik alana maruz bırakılan gruplara 60 Hz 5 mT'lık darbeli elektromanyetik alan günde 12 saat süreyle uygulanmıştır. İmplantlı ve implantsız farelerde deney periyotlarının sonlarında elde edilen doku örnekleri histopatolojik olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar Kruskal - Wallis Varyans analizi ve Çoklu Karşılaştırma Testi ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Çalışmamızın sonuçlan 90 günlük PEMF uygulamalarının antiödematöz aktivite oluşturduğunu göstermiştir. Çalışmamızda 15 günlük 60 Hz 5 mT'lık PEMF uygulamaları bağ dokusu oluşumunu hızlandırdığı ortaya konmuştur. 15 günlük PEMF uygulamaları nötrofil infiltrasyonunu hızlandırmıştır. Çalışmamız 15 günlük ve daha uzun süreli PEMF uygulamalarının lenfosit infiltrasyonunu baskıladığını göstermiştir. PEMF'nin 15 gün ve daha uzun süre uygulanması makrofaj infiltrasyonunu baskıladığı ve 15 günlük ve daha uzun süreli 60 Hz 5 mT'lık PEMF uygulamaların da ise mast hücresi infiltrasyonunun baskılandığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
85 SUMMARY Effects of Electromagnetic Field to Suhcutan Tissue Reactions Caused by Polymethylmetacrylate Used in Manifacturing Partial Denture The aim of the present study was to determine the negative and positive effects of pulsed electromagnetic field applications against tissue reactions which are caused by polymethylmetacrylate. A total number of 120 mices were divided into groups equally. Polymethylmetacrylate samples were made from Paladent 20® commertially named polymethylmetacrylate in 2mm3 size. In the first group, only an incision were made on to the back of the mices and pulsed electromagnetic field was not applied. An incision was made and pulsed electromagnetic field was applied to the mices in the second group. In the third group, polymethylmetacrylate was implanted into the back of the mices and pulsed electromagnetic field was also applied. Only polymethylmetacrylate was implanted in to the mices which are in the fourth group, but pulsed electromagnetic field was not applied. Three different experiment periods chosen as 15, 30 and 90 days. A pulsed electromagnetic field of 60 Hz frequency and 5 mT intensity was applied for 12 hours in a day during the experiment periods. The tissue samples obtained at the end of the experiment periods were evaluated histopathologically. At the end the results were evaluated statistically using Kruskal - Wallis Varying Analysis and Multiple Comparisons Test. The results of the study were revealed that; application of 60 Hz 5 mT pulsed electromagnetic field for 90 days has anti edematous activity, application pulsed electromagnetic field for 15 days has supressed the number of lymphocytes, mastocytes, macrophages and increases granulation tissue formation and neutrophyl leucocyte emigration. It was concluded that allergic reaction which can be caused by polymethylmetacrylate can be eliminated by using extremely low frequency pulsed electromagnetic field.