Cerrahi olmayan periodontal tedaviye ek olarak uygulanan klorheksidinin ağız kokusu üzerine etkisinin değerlendirilmesi
The effect of nonsurgical periodontal treatment and application of chlorhexidine on oral malodor
- Tez No: 164401
- Danışmanlar: PROF.DR. ELİF ÜNSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diş yüzeyi temizliği, halitozis, klorheksidin, kök düzlemesi, periodontal hastalıklar, Chlorhexidine, halitosis, periodontal diseases, root planing, scaling
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
113 ÖZET Cerrahi Olmayan Periodontal Tedaviye Ek Olarak Uygulanan Klorheksidinin Ağız Kokusu Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi Bu çalışmanın amacı, çeşitli periodontal problemlerle kliniğimize başvurmuş hastalarda, öncelikle halitosis insidansım saptamak, halitosis varlığı tespit edilen ve tedavi olmak isteyen bireylerden gingivitis ve/veya kronik periodontitis teşhisi konmuş hastalarda cerrahi olmayan periodontal tedavi uygulamalarını takiben mevcut ağız kokusu ve klinik periodontal parametreler arasındaki kantitatif ilişkiyi ortaya koymaktır. Yaş ortalamaları 36,23 olan 471 'i kadın, 529'u erkek toplam 1000 hasta halitosis şikayeti olup olmadığına bakılmaksızın değerlendirilmiştir. Hastaların yaşları, cinsiyetleri, ağız kokusu şikayetlerinin sübjektif olarak değerlendirilmesi, oral hijyen alışkanlıkları ve bunların sıklığı ve sigara içme alışkanlıklarını içeren bir form doldurulmuştur. Halimeter® ile VSC ölçümleri yapılmıştır. Hastaların dişlerinin periodontal durumlarının klinik olarak değerlendirilebilmesi amacıyla Ramfjord dişlerinden PI ve GI değerleri, ağızdaki mevcut tüm dişlerden CD ve BOP değerleri kaydedilmiştir. Ayrıca hastaların ağızlarındaki mevcut çürük, dolgu ve restorasyonlar ile TCI değerleri kaydedilmiştir. Halitosis tedavi grubuna ise, yaş ortalamaları 35 olan, 36'sı kadın ve 24'ü erkek toplam 60 hasta dahil edilmiştir. Halimeter® ile ölçülen VSC değerleri, organoleptik değerlendirme skorları, PI, GI, CD, BOP, TCI ve VAS değerleri kaydedilmiştir. Hastalar rastgele 3 tedavi grubuna ayrılmıştır. 1. gruptaki 20 hastaya diş yüzeyi temizliği ve kök düzlemesini içeren cerrahi olmayan periodontal tedavi uygulanmıştır. 2. gruptaki 20 hasta bu tedavi işlemlerine ek olarak sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez 10 mi % 0,2'lik CHX solüsyonu ile gargara yapmışlardır. 3. gruptaki 20 hastaya ise, 1. gruptaki hastalara uygulanan tedavi işlemlerine ek olarak % 0,2'lik CHX solüsyonu subgingival irrigasyon olarak uygulanmıştır. Tedavi süresince hastalar diş fırçalama, arayüz temizliği ve dil fırçalamadan oluşan oral hijyen işlemlerini gerçekleştirmişlerdir. 3 tedavi grubuna dahih edilen hastaların tümü 1., 3. ve 6. ay kontrollerine çağırılmışlar ve klinik ölçümleri, VSC ölçümleri ve VAS değerleri kaydedilmiştir. Çalışma sonunda elde edilen bulgulara göre halitosis insidansının değerlendirildiği populasyonda, hastalardan % 27' si ağız kokulan olduğunu düşündüklerini belirtmişlerdir. Farklı yaş gruplarında VSC ortalamalarında yaş artışıyla ilişkili bir artış olmadığı gözlenmiştir. Tüm yaş gruplarında TCI skorları ortalamalarının VSC düzeyleriyle anlamlı ilişkili olduğu bulunmuştur. 25- 34, 35 - 44, 55 - 64 yaş gruplarında sigara içme alışkanlığı ile VSC arasında pozitif korelasyon gözlenmiştir. Her 3 tedavi grubunda da hastalarımızdan 1., 3. ve 6. aylarda elde edilen PI, GI, CD, BOP, TCI skorları ortalamaları, VSC ortalamaları, organoleptik skorlar ve VAS skorları ortalamalarında başlangıç değerlerine kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalma gözlenmiştir. Gingivitis ve kronik periodontitis teşhisi konmuş bireylerde hekimlerin büyük çoğunluğu tarafından uygulanabilecek cerrahi olmayan periodontal tedavilerin halitosis problemini etkin bir şekilde azalttığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
114 SUMMARY The Effect of Nonsurgical Periodontal Treatment and Application of Chlorhexidine on Oral Malodor The aim of the present study was to determine the presence of halitosis and among the individuals who were diagnosed as gingivitis and / or chronic periodontitis with halitosis and willing to receive treatment, to establish a quantitative relation between clinical periodontal parameters and oral malodor present folowing nonsurgical periodontal therapy in a group of patients that referred to ourclinic suffering from various periodontal problems. A total of 1000 patients; 471 females, 529 males with a mean age of 36,23, were evaluated without considering a complaint of halitosis. A form including the patients age, sex, subjective evaluation of oral malodor, oral hygiene habits and their frequencies, and smoking habits was filled. VSC measurements were made by using Halimeter®. In order to evaluate the periodontal status clinically, PI and GI measurements from Ramfjord teeth and PPD and BOP measurements of all present teeth were made and recorded. Additionally, present caries, fillings, restorations and TCI valuse were recorded. A total of 60 patients; 36 female and 24 male, mean age 35, were included in the halitosis treatment group. VSC values measured with Halimeter®, organoleptic evaluation scores, PI, GI, PPD, BOP, TCI and VAS values were recorded. Patients were divided into 3 groups randomly. Non surgical periodontal therapy consisting of scaling and root planing was applied to the 20 patients forming the 1st group. In the 2nd group the 20 patients were instructed to use a 10 ml 0,2 % CHX mouthwash twice a day in adjunct with SCRP. In the 3rd group subgingival irrigation with 0,2 % CHX solution in addition to SCRP. The patients performed oral hygiene procedures including tooth brushing, interdental cleaning and tongue brushing throughout the treatment period. All patients of 3 groups were recalled at 1, 3 and 6th months and clinical measurements, VSC measurements and VAS values were recorded. The results of the study revealed that; 27 % of the patients, in the population where the incidence of halitosis was evaluated, stated that though they had halitosis. Among different age groups, no increase in the mean VSC values was observed in accordance with the increase in age. The relation between the mean TCI scores and VSC levels was statistically significant. A positive correlation between smoking habit and VSC in 25 - 34, 35 - 44, 55 - 64 age groups. The decrease in the mean PI, GI, PPD, BOP, TCI scores mean VSC, organoleptic and VAS scores at 1st, 3rd and 6th months statistically significant, comparedto baseline values. It was concluded that non surgical periodontal therapy, which may be conducted by most of the dentists, in the treatment of gingivitis and chronic periodontitis decreases the problem of halitosis effectively.