Deneysel spinal epidural fibrozisde biyoabsorblanabilir kollajen fibrin doku yapıştırıcısı Tachocomb'un etkinliğinin lokal hemostatik ajan Surgicel, doku adezyon bariyeri Surgi-Wrap ve Liyodura ile karşılaştırılması
- Tez No: 164504
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÜMİT ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Epidural fibrosis, Tachocomb, Surgi-Wrap, Liyodura, Surgicell 78
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
7. ÖZET Deneysel spinal epidural fibrozisde biyoabsorblanabilir kollajen fibrin doku yapıştırıcısı Tachocomb'un etkinliğinin lokal hemostatik ajan Surgicel, doku adezyon barıyeri Surgi-Wrap ve Liyodura ile karşılaştırılması. Toplumda her yüz kişiden sekseninin hayatının bir döneminde bel ağrısı yakınması olmaktadır. Kronik bel ağrısı üst solunum sistemi hastalıklarından sonra iş gücü kaybı nedenlerinde ikinci sırayı almaktadır. Omurga cerrahilerinde postoperatif bel ağrısı ve radikülopatinin en sık nedeni epidural fibrozis ve rekürrens herniasyondur. Laminektomi sonrası oluşan epidural fibrozisin etkileri sadece hasta ve doktor arasında bir problem olarak kalmayıp, tıbbi masrafların yanısıra iş ve üretkenlik kaybına da yol açtığı için önemli oranda ekonomik bir yük getirmekte ve sosyoekonomik bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Şu anda epidural fibrozisi önlemek için klinik olarak benimsenmiş ortak bir tedavi yöntemi yoktur. Bunun önlenebilmesi için yapılan birçok deneysel çalışma ve kullanılan birçok madde bulunmaktadır. Biz de aynı sebeple yaptığımız deneysel çalışmada, spinal epidural fibrozisi önlemeye yönelik bio-absorbabl kollajen fibrin doku yapıştırıcısı Tachocomb'un etkinliğini, lokal hemostatik ajan Surgicel, doku adezyon barıyeri Surgi-Wrap ve liyodura ile karşılaştırdık. Çalışmamızda toplam 50 rattan oluşan 10' arlı 5 grup oluşturduk. Dört çeşit madde kullanarak bunları hem kendileriyle hemde kontrol grubu ile karşılaştırdık. Sonuç olarak Tachocomb, kontrol grubu ve diğer gruplara göre epidural fibrozisin önlenmesinde daha etkindi. Fakat skar dokusu gelişimini tamamen önlenmede başarılı olamamıştır. Daha sonra yapılacak ileri çalışmalarla da desteklenmesi kaydıyla çalışmamızın klinik kullanım için ümit verici olduğu kanaatini taşıyoruz. Anahtar kelimeler : Epidural fibrozis, Tachocomb, Surgi-Wrap, Liyodura, Surgicell 77
Özet (Çeviri)
8. ABSTRACT In a past period of their life, %80 of the puplic is complaining about back pain. Chronic back pain is the second reason of the loss of productive effort after the upper respiratory track infections. The most common reason of postoperative back pain and radiculopathy in spinal surgery is the epidural fibrosis and recurrent herniation. The effects of epidural fibrosis after laminectomy is not only a problem between the patient and the surgeon, but also damages economically and socioeconomically. Up to now, there is no clinically accepted common method of therapy to prevent epidural fibrosis. There are so many experimantal studies and materials used to prevent this. In our study, we experienced the effect of tachocomb which is used to prevent epidural fibrosis as an absorbable collagen fibrin adhesive in comperative with Surgicel which is a local hemostatic agent and Liyodura and Surgi-Wrap which is a tissue adhesive barrier; as laminectomy model in rats. We made 5 groups 10 rats that is totally 50 rats. We compared them both within themselves and with the control group by using four tyeps of materials. As a result, Tachocomb is more effective for preventing epidural fibrosis when compared with the control group and the other groups. We wish that the results of our experimental study will be worthwhile for clinically use.