Deneysel omurilik yaralanmasında düşük molekül ağırlıklı heparinin (nadroparin kalsiyum)etkinliğinin histopatolojik ve fonksiyonel olarak araştırılması
  1. Tez No: 164505
  2. Yazar: RAMAZAN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN CEVİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Deneysel spinal kord yaralanması, Nadroparin Kalsiyum, derin ven trombozu, nöroprotektif etki, Experimental spinal cord injury, Nadroparin Calcium, deep vein thrombosis, neuroprotective effect
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Spinal kord travmaları; fiziksel, psikolojik, sosyal ve ekonomik boyudan olan; önemli mortalite ve morbidite ile sonuçlanan bir sorundur. Omurilik yaralanması insidansı; son 10-20 yılda teknolojinin ilerlemesi ve motorlu araç kullanımının artması sonucunda giderek artmaktadır. Omurilik yaralanmalarında hedeflenen tedavi, ikincil hasarın önlenmesidir. Deneysel çalışmalarda beyinde düşük molekül ağırlıklı heparinlerin nöroprotektif etkili olduğu saptanmıştır. Bu çalışmanın amacı, düşük molekül ağırlıklı bir heparin olan Nadroparin Kalsiyum'un omurilik yaralanmalarında farklı dozlarının histopatolojik ve nöromotor fonksiyonlara olan etküerinin incelenmesi ile omurilik üzerinde nöroprotektif olup olmadığının araştırılmasıdır. Düşük molekül ağırlıklı heparinler esas olarak antikoagülan etkilidirler. Venöz tromboemboli profilaksisi ve tedavisinde kullanılmaktadırlar. Bunun yanında deneysel çalışmalarda antienflamatuar ve antiiskemik etkileri de gözlemlenmiştir. Bu çalışmada 4 grup oluşturuldu, her bir gruptaki radara klip kompresyon modeline göre omurilik yaralanması oluşturulduktan 18 saat sonra 7 gün boyunca subkutan olarak ilaç verildi. 1. gruba lxlcc/kg % 0, 9'luk NaCL, 2.gruba 2x100 antiXa IU/kg Nadroparin Kalsiyum, 3.gruba 1x1000 antiXa IU/kg Nadroparin Kalsiyum, 4.gruba 1x2000 antiXa IU/kg Nadroparin Kalsiyum verildi. Tedavi bitiminde rafların eğik düzlem testi ile nöromotor fonksiyonları değerlendirildikten sonra histopatolojik inceleme için spinal kordlan alındı ve patolog tarafından değerlendirilmesi yapıldı. Nöromotor fonksiyonlardaki düzelmenin, özellikle Nadroparin Kalsiyum'un 1 x 1000 antiXa IU/kg dozu ve üstünde belirgin olduğu saptandı. Histopatolojik incelemede ise, Nadroparin Kalsiyum'un 1x1000 antiXa IU/kg 7 gün verilmesi ile radardaki iskemik hasarda anlamlı bir azalma gözlemlenirken; Nadroparin Kalsiyum'un 1x2000 antiXa IU/kg 7gün verilmesi ile, radardaki iskemik hasar azalmasının daha da ileri derecede olduğu gözlemlendi.Omurilik yaralanmak hastalarda düşük molekül ağırlıklı heparinler halen derin ven trombozu profîlaksinde kullanılmaktadır. Bunların yüksek doz kullanımı ile omurilik yaralanmasına yönelik nöroprotektif etki elde edilebilecektir. Yalnız bu sonucun klinikte uygulanmasından önce daha kapsamlı çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Spinal cord traumas are important problems causing mortality and morbidity with physical, psychological, social, economical dimensions. Spinal cord trauma incidents are constantly increasing in the last 10-20 years with the advancements in technology and increase in the motor-vehicle use. The treatment aimed at spinal cord traumas is to prevent secondary injuries. In experimental studies, low molecular weight heparin is determined to have a neuroprotective effect in the brain. The aim of this study is to investigate the effects of different Nadroparin Calcium, a low molecular weight heparin, doses on the histopathologic and neuromotor functions in spinal cord traumas and whether it is neuroprotective for the spinal cord or not. Low Molecular Weight Heparins are mainly anticoagulant agents. They are used in the prophylaxis and treatment of venous thromboembolism. In some experimental studies antiinflammatory and antiischemic effects were also observed. In this study, the clip compression model was performed at the four groups and medication was practiced subcutaneously after 18 hours for seven days following the injury. To the first group a daily single doze of lcc/kg % 0, 9 NaCL, to the second two doses a day of 100 antiXa IU/kg Nadroparin Calcium, to the third single dose of 1000 antiXa IU/kg Nadroparin Calcium, and to the fourth single dose of 2000 antiXa IU/kg Nadroparin Calcium was administered. After the treatment, the neuromotor functions of the rats were evaluated with an inclined plane test and for the histopathological examination their spinal cords were dissected and examined by a pathologist. The improvement in the neuromotor functions is determined to be especially significant in the doses of Nadroparin Calcium 1000 antiXa IU/kg a day and above. In the histopathological examination however, a significant reduction in the ischemic destruction was observed in the rats with a single dose of Nadroparin Calcium 1000 antiXa IU/kg for seven days; whereas in the rats with single doze of Nadroparin Calcium 2000 antiXa IU/kg for seven days, the reduction of the ischemic destruction was observed to be at a further level in comparison to the rats with a single dose of Nadroparin Calcium 1000 antiXa IU/kg for seven days.Low molecular weight heparins are still widely used in the prophylaxis of deep vein thrombosis in patients with spinal cord traumas. With the administration of these in high doses, a neuroprotective effect for the spinal cord injury of the patient might be obtained. However, before the application of the findings in clinics, these findings are to be backed up with further, extensive studies.