Sıçan laminektomi modelinde ganoderma lucidum'un epidural fibrozis üzerine etkisinin incelenmesi
Evaluation of the effectiveness of ganoderma lucidum on epidural fibrosis in rat laminectomy model
  1. Tez No: 942097
  2. Yazar: HASAN EMİN ÖZDEDELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN KAHVECİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Epidural Fibrozis, Laminektomi, Spinal, Ganoderma lucidum, Epidural Fibrosis, Laminectomy, Spinal, Ganoderma lucidum
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaçlar: Spinal cerrahi sonrası gelişen epidural fibrozis (EF), postoperatif nükseden ağrı, nörolojik defisitler ve başarısız bel cerrahisi sendromu (Failed Back Surgery Syndrome, FBSS) gibi ciddi klinik sonuçlara yol açabilen, önemli bir komplikasyondur. EF, cerrahi sahada oluşan inflamasyon ve yara iyileşmesi süreciyle ilişkili olarak gelişmekte olup; bu patolojik süreçte proinflamatuar sitokinler, fibroblast proliferasyonu, kolajen sentezi ve ekstrasellüler matriks (ECM) birikimi gibi birden çok mekanizma rol oynamaktadır. Günümüzde epidural fibrozisin önlenmesine yönelik olarak çeşitli farmakolojik ve fiziksel bariyer yöntemleri denenmiş olmakla birlikte, bu girişimlerin etkinliği çoğunlukla sınırlı kalmaktadır. Bu nedenle, güvenli ve etkili antifibrotik ajanlara olan ihtiyaç devam etmektedir. Bu çalışmanın genel amacı, sıçan laminektomi modeli kullanılarak Ganoderma lucidum'un epidural fibrozis oluşumuna etkisini histopatolojik ve makroskobik olarak değerlendirmektir. Ayrıca çalışmada, Ganoderma lucidum'un farklı uygulama yollarının (topikal ve sistemik) antifibrotik etkinlik açısından karşılaştırılması da hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Ağırlıkları 250–300 gram arasında değişen toplam 24 adet Wistar albino dişi sıçan randomize dört gruba ayrılmıştır: Laminektomi grubu (L), Spongostan grubu (S), Topikal Ganoderma grubu (TG) ve Sistemik Ganoderma grubu (SG). Tüm sıçanlara L2–L4 seviyeleri arasında total laminektomi uygulanmıştır. Postoperatif 4. haftada sakrifikasyon sonrası makroskobik ve histopatolojik değerlendirmeler yapılmıştır. Bulgular: Verilerimiz, Ganoderma lucidum'un hem topikal uygulamasının hem de sistemik verilmesinin epidural fibrozis oluşumunu azaltmada etkili olduğunu VI göstermiştir. Ayrıca, sistemik uygulamanın topikale kıyasla daha üstün sonuçlar verdiği saptanmıştır. Sonuç: Hem topikal hem de sistemik Ganoderma lucidum uygulaması, çoklu mekanizmalar aracılığıyla epidural fibrozis üzerine anlamlı derecede önleyici etkiler göstermektedir. Çalışmamızın bulguları, Ganoderma lucidum'un epidural fibrozis üzerindeki etkilerine ilişkin ilk deneysel kanıtları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Epidural fibrosis (EF), a common complication after spinal surgeries, may lead to recurrent pain, neurological deficits, and Failed Back Surgery Syndrome (FBSS). EF is associated with post-surgical inflammation and wound healing, involving multiple mechanisms such as proinflammatory cytokine release, fibroblast proliferation, collagen synthesis, and extracellular matrix (ECM) accumulation. Although various pharmacological and physical barrier methods have been explored to prevent EF, their effectiveness remains limited. Therefore, there is a continuing need for safe and effective antifibrotic agents. This study aimed to evaluate the effects of Ganoderma lucidum on the development of epidural fibrosis using a rat laminectomy model, assessed both macroscopically and histopathologically. Additionally, the study aimed to compare the antifibrotic efficacy of topical versus systemic administration routes. Material and Method: Twenty-four female Wistar albino rats, weighing between 250–300 grams, were randomly assigned to four groups: Laminectomy (L), Spongostan (S), Topical Ganoderma (TG), and Systemic Ganoderma (SG). All rats underwent total laminectomy at L2–L4 vertebral levels. After 4 weeks, macroscopic and histopathological evaluations were performed following sacrification. Results: Our data showed that both topical and systemic Ganoderma lucidum administration effectively reduced epidural fibrosis. Systemic administration produced superior results compared to topical use. Conclusion: Both topical and systemic Ganoderma lucidum significantly reduced epidural fibrosis through multiple mechanisms. To our knowledge, this study provides the first experimental evidence of its effects on epidural fibrosis.