Malatya ilinde gebe kadınlarda idrarla atılan iyot düzeylerinin saptanması
  1. Tez No: 164529
  2. Yazar: CİHAN ERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MÜCAHİT EĞRİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İyot yetersizliği, İdrar iyot düzeyi, gebelik, Malatya 39, Iodine deficiency, urinary iodine, pregnant, Malatya 40
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Amaç: Malatya ili kent merkezi ve kırsal bölgelerindeki gebelerin spot idrar örneklerinde iyot konsantrasyonunu tayin ederek iyot alım durumunu ortaya koymak. Gereç ve Yöntem: Araştırma kesitsel özellikte bir saha çalışmasıdır. Araştırmanın evreni Malatya'da yaşamakta olan ilk üç ayım bitirmiş tüm gebelerdir. Örnek olarak kentsel ve kırsal alandaki sağlık evi bölgelerinden sistematik örnekleme ile 30'ar küme seçildi. Her kümede yer alacak olan gebeler, gebe izlem kartlarından basit rastgele yöntemle seçilerek evlerinde ziyaret edildi ya da sağlık ocağına davet edilerek görüşüldü. Kentsel alanda 580, kırsal alanda 244 olmak üzere toplam 824 gebe çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Gebelerin ortanca idrar iyot konsantrasyonları kentsel ve kırsal bölgeler arasında fark olmaksızın 77.4 u.g/L olarak bulundu. Yaş, eğitim durumu, aylık hane geliri, hemoglobin düzeyi, guatr evresi, iyotlu tuz kullanımı, gebelik dönemi, gebelik sayısı ve gebelik aralığına göre gebelerin ortanca idrar iyot konsantrasyonları arasında anlamlı farklılık bulunamadı. Tüm evreler için guatr prevalansı %26 olarak bulundu. İyotlu tuz kullanım oram kentsel bölgede %53.6, kırsal bölgede %28.3 olmak üzere çalışmaya katılan tüm gebelerde %46.1 olarak bulundu. Sonuç: Uygulanmakta olan iyot yetersizliği kontrol programı ve tuzların iyotlanması koruyucu programına rağmen, Malatya bölgesi gebelerinde halen iyot yetersizliği sorunu devam etmektedir. Bu düzeylerdeki iyot alım yetersizliği kretenizm riski taşımasa da, intrauterin dönemde iyot eksikliğine maruz kalınması nedeniyle yeni doğanda mental fonksiyonlarda kalıcı etkilenme riskini taşımaktadır. İyotlu tuz kullanan hane oram %90'ın üzerine ulaşana kadar, kısa-orta vadede iyot yetersizliğinin çözülemediği bölgelerde iyotlu yağ kapsülleri gibi alternatif yöntemlerin risk altındaki gebelere sunulması düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Objective: We aimed to determine the iodine intake of pregnant women in both rural and urban area of Malatya via determining the iodine concentration in their spot urine samples. Material and Method: This investigation is a cross-sectional study. The population of the study is all the pregnants who finished their first trimester in Malatya.Thirty clusters were chosen as the samples by systematical sampling method from rural and urban health houses. Fact pregnant who would be in one of the sets was chosen randomyly from pregnant observation charts by simple randomly sampling method and was visited in her home or invited to the regional health clinics. The urinary samples of 580 pregnants in urban and 244 pregnants in rural territory, totally 824 pregnants were studied on this research. Results: Median urinary iodine concentration of pregnants was detected as 77.4 ug/L without any difference between rural and urban areas. There wasn't any statistically meaningful difference between the concentrations considering factors such as; the age, education, total income, hemoglobin concentration, any stage of goitre, usage of iodized salts, trimester, number of conception and periods between pregnancies. The goitre prevalance was determined as 26% for all stages. The iodized salt usage at the household was 53.6% in urban and 28.3% in rural areas which was 46.1% on average. Conclusions: In spite of iodine deficiency control programme and protective programme by iodine addition to salts, pregnants in Malatya province still have iodine deficiency. Although this inadequate iodine intake does not carry any cretenism risk, it may have the disadvantage of causing any degree of permanent mental retardation in newborn because of insufficient iodine intake during intrauterine period. Until the usage of iodized salts reach up to a 90%, alternative methods such as distribution of iodized oil capsules to the high risk pregnants should be considered in regions where iodine deficiency problem can't be solved in short and middle run.