Aksiller brakiyal pleksus blokajında magnezyum sülfat infüzyonun postoperatif analjeziye etkileri
Effects of postoperative magnesium sulphate infusion on analgesic requirements in brachial plexus block
- Tez No: 164532
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALPASLAN APAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Brakiyal pleksus, postoperatif analjezi, magnezyum sülfat, infüzyon, Brachial plexus, postoperative analgesia, magnesium sulphate, infusion
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Anbarcı Ö, Aksiller Brakial Pleksus Blokajında Magnezyum İnfüzyonunun Postoperatif Analjeziye Etkileri, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Kırıkkale, 2005 Genel anesteziden sonra başlanan magnezyum sülfat infüzyonu analjezik gereksinimini azaltmaktadır. Bu çalışmada, brakiyal pleksus blokajından sonra postoperatif ilk 24 saat uygulanan magnezyum sülfat infüzyonunun blok süresi, sedasyon ve postoperatif analjezik tüketimine etkilerinin araştırılması amaçlandı. Yerel Etik Kurul onayı alınarak ASA I ve II sınıfı 70 hasta çift kör, randomize çalışmaya alındı. Brakiyal pleksus blokajı aksiller yaklaşımla lidokainin 40 mi %1.25 1/200000 adrenalinli solüsyonu kullanılarak gerçekleştirildi. Hastalara 24 saatlik sürede eşit volümde 5 mg.kg-1 bolus ve 500 mg.saaf I magnezyum sülfat veya serum uygulandı. îlk 24 saatlik sürede grupların ilk ağrı duyumu, motor bloğun kalkma süresi ve analjezik gereksinimi yanında 4 saatte bir alman sedasyon ve vizüel analog skorları değerlendirildi. İstatistiksel değerlendirmede ANOVA ve Mann- Whitney U testleri kullanıldı. Veriler ortalama ± SD olarak verildi ve p değeri 0.05 olarak kabul edildi. İlk ağrı duyumu ve ilk analjezik kullanımı belirgin oranda artmakla birlikte magnezyum infüzyon grubunda toplam analjezik tüketiminde belirgin düzeyde azalma saptandı (Dolantin: K(Kontrol): 36,3 ± 42,6 mg, M(Magnezyum): 11,7 ± 12,2 mg, p:0.001). Aynı zamanda vizüel analog skorların tüm peryotlarda azaldığı gözlendi. Motor blok gerileme ve sedasyon skorları arasmda fark bulunamadı. Magnezyum sülfat infüzyonunun, brakiyal pleksus blokajı uygulanan hastalar için analjezik tüketimini ve olası yan etkilerini günlük aktiviteleri etkilemeksizin azaltmada güvenli bir uygulama olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Anbarcı Ö, Effects of Postoperative Magnesium Sulphate infusion on Analgesic Requirements in Brachial Plexus Block, University of Kırıkkale, Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and Reanimation, Specialization Thesis, Kırıkkale, 2005 Magnesium sulphate infusion decreases analgesic requirements after general anaesthesia. The aim of this study was to assess the effects of postoperative magnesium infusion for 24 hours on duration of the block, sedation and postoperative analgesic consumption, after brachial plexus block. After obtaining approval from local ethic committee, 70 ASA class I and II patients were included to the randomized double blind study. Brachial plexus block was performed using axillary approach with lidocaine 1.25 % adrenaline 1/200 000 in 40 ml. Groups received 5 mg.kg _1 bolus and 500 mg.1T1 infusion of magnesium sulphate, or the same volume infusion of saline in control group, during 24 hour. Analgesia and sedation were assessed determining time to first pain and rescue analgesic, time to regain motor capability, visual analogue scale and sedation scores for every 4 hour during postoperative 24 h. period. ANOVA and Mann- Whitney U-tests were used for statistical analyses. Data were expressed as mean ± SD and p value was considered as 0.05. While time to first pain and rescue analgesic were increased, total analgesic consumption was reduced significantly in magnesium group (Meperidine: C (Control): 36.3 ± 42.6 mg, M (Magnesium): 11.7 ± 12.2 mg, p= 0.001). Visual analogue scales were also observed lower in all periods. Time to motor block resolution, and sedation scores were similar. Magnesium sulphate infusion is thought as a safe and suitable adjunct for reducing analgesic consumption and possible complications without interfering daily activity in patients undergoing brachial plexus block.