Melatonin rat karın deri flebi modelinde (inferior epigastrik) reperfüzyon hasarına etkisi
The effect of melatonin on I/R injury in the inferior epigastric flap model in rats
  1. Tez No: 164541
  2. Yazar: MEHMET ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ GÜRLEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Melatonin, reaktif oksijen türleri, aksiyel patemli deri flebi, inferior epigastrik flep 47, Melatonin, ROS, Axial pattern skin flap, Inferior epigastric flap 48
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
BOLUM 7 ÖZET MELATONİN'İN RAT KARIN DERİ FLEBİ MODELİNDE (İNFERİOR EPİGASTRİK) İSKEMİ REPERFÜZYON HASARINA ETKİSİ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahide serbest flepler doku defektlerinin onarımı için kullanılmaktadır. Flebin l/R hasarına maruz kalıp distal veya global nekroz oluşması hala büyük bir problemdir. ROT ve nötrofiller l/R hasarında önemli bir role sahiptirler. Bu deneysel çalışmada melatoninin, farmakolojik ve fizyolojik dozlarının rat karın deri flebi modelinde l/R hasarına etkisi araştırıldı. Bunun için 0,4 ve 4 mg/kg dozlarında intraperitoneal melatonin verildi. Daha sonra ayrıca dokuda MDA, NO ve GSH düzeyleri ölçüldü. Gruplar arasındaki deri flep yaşayabilirlik oranları planimetrik yöntemle ölçüldü. Melatoninin flep yaşayabilirliğini, İ/R hasarına uğramış grup 2'ye göre istatiksel olarak anlamlı bir şekilde artırdığı gözlemlendi. MDA ve NO düzeyleri grup 2'de yüksek iken GSH enzim aktiviteleri daha düşük tespit edildi. Melatoninli gruplarda olumlu sonuçlar gözlendi. Bu bulgular, melatoninin fizyolojik ve farmakolojik dozlarının, serbest flepleri l/R hasarına karşı koruduğunu göstermektedir. Melatoninin düzeyi düşük ve serbest flep cerrahisi yapılacak hastalara, melatonin replasman tedavisi yapılması, morbidite oranını azaltabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE EFFECT OF MELATONIN ON I/R INJURY IN THE INFERIOR EPIGASTRIC FLAP MODEL IN RATS Free flaps are used in the repair of tissue defects in Plastic and Reconstructive Surgery. Partial or total necrosis of the flap due to l/R (ischemia- reperfusion) injury is still a serious problem. ROS, vascular endotelial cells and neutrophils plays important role in l/R injury. In this study, the effects of pharmocological and physiological doses of melatonin, which is the most potent anti-oxidant, on rat- abdominal skin flap model in l/R injury. For this; 0,4 and 4 mg/kg doses of melatonin were injected intraperitoneally to the rats. The effects of melatonin on the tissue levels of MDA, NO, GSH in the flap were also measured, the flap survival ratio between the groups was measured and evaluated by planymetric method. Flap survival ratio was statisticaly higher in the melatonin injected groups than the group-ll, which was rendered to ischemia or l/R injury. Tissue levels of MDA and NO were high in the group-ll whereas GSH enzym activity was low. The results of the groups which melatonin was injected were better. These resilts have showed that pharmocological and physiological doses of melatonin protect flaps from l/R injury. Melatonin supplement or replation therapy may decrease ratio of morbidity in patients who will undergo free flap surgery and whom have low blood level of melatonin.