Model membranlarda hidrofobik peptit-lipit etkileşmelerinin incelenmesi
Investigation of the hydrophobic peptide-lipid interactions in model membranes
- Tez No: 164543
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN ELDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Siklosporin A, Fosfolipitler, Lipozomal Model Membranlar, Hidrofobik Peptit-Lipit Etkileşmesi, Floresans Spektroskopi, Lordan, Genel Polarizasyon, Mikroplaka Floresans Analiz, Hydrophobic Peptide-lipid Interactions, Cyclosporine A, Phospholipids, Liposomal Model Membranes, Fluorescence Spectroscopy, Laurdan, Generalized Polarization
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
VI ÖZET Toraganlı, B., Model Membranlarda Hidrofobik Peptit-Lipit Etkileşmelerinin İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Biyoteknoloji Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. Hidrofobik peptitlerin biyolojik membranlarla etkileştiği bilinmektedir, immünosüpresan aktivitesi ile organ transplantasyonu ve otoimmün hastalıkların tedavisinde kullanılan siklosporin A (CsA) hidrofobik peptitler arasında yer almakta ve CsA ile gözlenen toksik yan etkiler CsA'nın membranlar ve membran lipitleri ile etkileşmelerinin incelenmesinde sürekli bir ilgi alanını oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı lipozomal model membranlarda CsA ile lipit etkileşmelerinin mikroplaka floresans spektroskopi ile incelenmesidir. Çalışmada, DPPC, DLPC, POPC, DLPG, DPPG, DLPC/DPPC (1:1 molar oran) yapısında farklı fosfolipit bileşimine sahip çok tabakalı veziküller (MLV) hazırlanmış ve model membran olarak kullanılmıştır. Lipozomal membranlara CsA'nın inkorporasyonundan sonra lipozomal membranlar floresans prob lordan ile işaretlenmiştir. Lordan'ın floresans özellikleri ortamın polaritesi ve jel-sıvı lipit paketlenme özelliklerine duyarlı olduğundan model membranların işaretlenmesinde tercih edilmektedir. Ancak bugüne kadar yapılmış olan çalışmalarda lordan'ın CsA-lipit etkileşmelerinin incelenmesinde floresans bildirici bir prob olarak kullanılması hakkında bir bilgi bulunmamaktadır. Bu tezin kapsamında CsA'nın lipozomal membranda yer alan fosfolipitlerie etkileşmesi sonucunda lordan'ın spektral özelliklerindeki değişimler ve lipozomal membranlarda lordan'ın genel polarizasyonu sıcaklık, CsA derişimi ve dalgaboyunun fonksiyonu olarak CsA içermeyen boş lipozomlar ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar CsA'nın jel veya sıvı kristal fazda bulunan lipozomal çift tabakaya yerleştiğini ve fosfolipitlerin yağ asiti zincirleri ile etkileştiğini göstermiştir. CsA'nınvıı lipozomal membrandaki fosfolipitler ile etkileşmesinin fosfolipitin yapısına, CsA derişimi ne ve sıcaklığa bağlı olarak farklılaştığı saptanmıştır. CsA'nın yağ asiti zincirlerinin konformasyonunu etkileyerek membran düzeni ve polaritede önemli değişimlere neden olarak, birarada bulunan jel ve sıvı kristal fazlar ile lipit yörelerin oluşumunda ve lipitlerin membrandaki lateral organizasyonunu değiştirmede etkili olduğu bulunmuştur. Bu çalışmada floresans prob lordan'ın lipozomal membranda CsA'nın lipitlerle etkileşmesinin incelenmesinde kullanılması ile elde edilen sonuçlar özgün olup, sonuçların CsA'nın lipozomal membranlarla etkileşmesinde literatürde bildirilen farklı yöntemlerin bulgularını desteklediği saptanmıştır. Çalışmada konvansiyonel floresans spektroskopik analiz yöntemlerinin 96 kuyucuktu mikroplaka formata uygulanması ile aynı anda yüksek sayıda numunenin hızlı ve 200 uL hacimdeki düşük miktarlarda analizi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
VM ABSTRACT Toraganlı, B., Investigation of the Hydrophobic Peptide-Lipid Interactions in Model Membranes, Hacettepe University Health Sciences Institute MSc Thesis in Pharmaceutical Biotechnology, Ankara, 2005. Hydrophobic peptides are known to interact with biological membranes. With its immunosupppresant activity Cyclosporine A (CsA), which is used for organ transplantations and for the treatment of autoimmune diseases, is also among hydrophobic peptides and due to its toxic side effects there has been a continued interest to elucidate its interactions with membranes and membrane lipids. To aim of this study was to investigate the interactions of CsA with lipids in liposomal model membranes by fluorescence spectroscopy. In this respect, multilamellar vesicles (MLV) having different phospholipid compositions such as DPPC, DLPC, POPC, DLPG, DPPG, DLPC/DPPC (1:1 molar ratio) were prepared and used as model membranes. After CsA incorporation the liposomal membranes were labeled with a fluorescent probe laurdan while laurdan fluorescence has been used in model membranes either for its sensitivity to the environment polarity or to gel-fluid lipid packing, but up to date there has been no report for its application in CsA-lipid interactions as a reporter fluorescence probe in literature. In the frame of this thesis the spectral changes of laurdan caused by the interactions of CsA with the phospholipids present in the liposomal membranes and the generalized polarization of laurdan in liposomal membranes were assessed as a function of temperature, CsA concentrations and wavelength and compared with that of CsA-free plain liposomes. The results indicated the localization of CsA in the liposomal bilayer either in gel or liquid-crystalline state and its interactions with the hydrocarbon chains ofIX phospholipids. The interactions of CsA with phospholipids in the liposomal membranes were found to be different depending on the phospholipid structure, CsA concentration and the temperature. It has been shown that CsA could induce significant variations in membrane order and polarity by influencing the fatty acid conformation and promote formation of co-existing lipid domains of gel and liquid-crystalline phases and alter lateral organization of lipids in membranes. As a consequence of using the fluorescent probe laurdan for examining the interactions of CsA with lipids in liposomal membranes, the results of this study were novel and found to support the findings of the other CsA-liposomal membrane interaction studies that were reported with different techniques. In this study the methods used in conventional fluorescence spectroscopic analysis were applied to 96 well microplate format and simultaneous and rapid analysis of high number of samples in 200 uL volume with low amounts were realized.