Trakya bölgesinde yaşayan bipolar duygudurum bozukluğu olan hastalarda HLA sınıf I (A,B) ve sınıf II (DR) polimorfizmleri sıklığı
Frequencies of HLA class I (A,B) and class II (DR) polymorphisms in patient with bipolar affective disorder in thrace
- Tez No: 164553
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FUNDA PALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Bipolar Duygudurum Bozukluğu Tip I, HLA-A, HLA-B, HLA-DR, Diziye Özgü Primer Metodu (SSP) 50, Bipolar Affective Disorder Type I, HLA-A, HLA-B, HLA-DR, Sequence Specific Primer Method (SSP) 51
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Bipolar duygudurum bozukluğu, kişinin duygudurumunu ve davranışlarını etkileyen ciddi psikiyatrik bir hastalıktır. Bipolar Duygudurum Bozukluğu'nun insidansı %1 civarındır. Hastalığın etyolojisi henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Bu çalışmada Bipolar Duygudurum Bozukluğu ile HLA alelleri arasında olası ilişki moleküler yöntemle araştırıldı, böylece hastalığın etyolojisinin anlaşılmasına katkıda bulunmak amaçlandı. Bu amaçla 3 kuşaktır Trakya bölgesinde yaşayan 29 hastanın HLA allel frekansları belirlendi ve sonuçlar 31 kontrole ait HLA allel frekansları ile karşılaştırıldı. Demografik bilgileri ve deney sonuçları Minitab Release 13.32 paket programı kullanılarak analiz edildi. Hasta grubunun ailelerinde psikiyatrik hasta bulunması oranı daha yüksek ve istatistiksel olarak da anlamlı bulundu. Bu Bipolar Duygudurum Bozukluğu'nun ailesel geçişini destekleyen bir bulgu olarak değerlendirildi. Her iki grupta da A*02 ve B*35 yüksek oranda gözlemlendi. Bu sonuç Türk popülasyonunun HLA ailelerini belirlemek amacıyla yapılan çalışmalarla uyumlu bulundu. Hasta ve kontrol grupları HLA allellerinin dağılımı açısından karşılaştırıldığında ise iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Bununla birlikte HLA-B*18 ve HLA-DR*11 allelleri hasta grubunda dikkat çekici oranda yüksek bulundu. Örneklem hacminin arttırılması halinde Bipolar Duygudurum Bozukluğu ile bu HLA aileleri arasında bir ilişkinin varlığının gösterilebileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
FREQUENCIES OF HLA CLASS I (A, B) AND CLASS II (DR) POLYMORPHISMS IN PATIENT WITH BIPOLAR AFFECTrVE DISORDER IN THRACE SUMMARY Bipolar disorders are severe psychiatric illness that affects an individual's mood, and behavior. The incidence of Bipolar Affective Disorder is in 1%. The etiology of these disorders is not clearly understood yet. This study was performed to examine the possible relation of Bipolar Affective Disorder and HLA using molecular technique to evaluate the role of HLA in etiology of bipolar disorders. For this purpose, HLA allele frequencies were examined in 29 bipolar patients and were compared with 3 1 normal controls in the Thrace population from three generations. Results were analysed using Minitab Release 13.32 software. Psychiatric disorders rate in patients' families were found statistically higher than controls' families. This result supported that Bipolar Affective Disorder is a hereditary disorder. A*02 and B*35 alleles were the most frequent alleles that observed either control or patients groups. This result were found similar with the studies were performed to evaluate HLA alleles in Turkish population. There were no significant differences were found when the allele frequency of HLA in bipolar patients was compared with that in normal controls. However HLA-B*18 and HLA-DR*11 alleles frequencies were remarkably higher in patient group. To clarify the relationship between Bipolar Affective Disorder and HLA, larger cohort studies have to performed.