Gram pozitif ve gram negatif bakterilerin yol açtığı sepsisli hastaların değerlendirilmesi
Analysis of the patients with sepsis caused by gram positive and gram negative bacteria
  1. Tez No: 164554
  2. Yazar: PINAR TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZLEM TANSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bakteriyemi, kan kültürü, sepsis 59, Bacteremia, blood culture, sepsis 61
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Sepsis yüksek mortaliteyle seyreden bir klinik tablodur. Mortaliteyi azaltmak için hızlı tanı konulması ve tedavi edilmesi önemlidir. Trakya Üniversitesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi'nde Ocak 2002 - Ocak 2003 tarihleri kan kültürlerinde üreme saptanan erişkin hastalar izlendi. Epidemiyolojik özellikleri, klinik ve laboratuvar bulguları, bakteriyemiye bağlı mortalite ve ölüm ile ilişkili bağımsız risk faktörleri değerlendirildi. Olguların 109'una sepsis tanısı konuldu. Sepsisin kaynaklandığı en önemli alanlar solunum sistemi (% 35,8) ve genitoüriner sistem (% 25,7) idi. Sepsis olgularının % 58,7'sinde gram negatif bakteriler izole edildi. Escherichia coli en sık saptanan etkendi. Olguların % 41,3'ünde gram pozitif bakteriler izole edildi. Staphylococcus aureus en sık saptanan gram pozitif mikroorganizma idi. Gram pozitif ve gram negatif bakteriyemili hastalarda septik şok, multiple organ disfonksiyonu sendromu, dissemine intravasküler koagülasyon ve ölüm oranlan benzerdi. Bakteriyemiye bağlı mortalite oram % 23 olarak bulundu. İleri yaş, hipotermi, yoğun bakım servisinde yatma, bilinç değişikliği, şok, multiple organ disfonksiyonu sendromu, dissemine intravasküler koagülasyon, böbrek yetmezliği, akut respiratuvar distres sendromu, uygunsuz antibiyoterapi, infeksiyon hastalıkları konsültasyonunun olmaması ölüm ile ilişkili risk faktörleri olarak saptandı. Ölüm ile ilişkili bağımsız risk faktörleri ileri yaş, ağır sepsis ve özellikle uygunsuz antibiyoterapiydi. Sonuç olarak septik şok, multiple organ disfonksiyonu sendromu, dissemine intravasküler koagülasyon gibi komplikasyonlar gelişmeden sepsisin hızlı olarak tanısı, kan kültürleri alınarak uygun antibiyotik ve destek tedavinin erken olarak başlanması önemlidir. 58Bu işlemler özellikle ileri yaş, altta yatan hastalık, yoğun bakım servisinde yatma gibi risk faktörleri olan hastalarda sağ kalımı arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF THE PATIENTS WITH SEPSIS CAUSED BY GRAM POSITIVE AND GRAM NEGATIVE BACTERIA SUMMARY Sepsis is a clinical form that has high mortality. For decreasing of mortality, it is important that it should diagnose and treat immediately. In Trakya University Hospital, all patients with positive blood cultures was followed between January 2002 and January 2003. Epidemiological, clinical and laboratory findings, the mortality associated with bacteremia and independent predictors of mortality were evaluated. One hundred and nine cases were diagnosed as sepsis. The most important source where sepsis originated was respiratory (35,8 %) and genitourinary tract (25,7 %). Of the cases with sepsis, 58,7 % were resulted from gram negative bacteria. Escherichia coli was dominant causative agent. Gram positive bacteria were the causative agents in 41,3 % of the cases. Staphylococcus aureus was the most isolated gram positive microorganism. Septic shock, multiple organ disfunction syndrome, disseminated intravascular coagulation and mortality rates of patients with gram positive bacteremia were similar to rate of patients with gram negative bacteremia. The mortality rate in bacteremia was 23 %. The risk factors related with mortality were old age, hypothermia, staying in intensive care units, changes in conscious, septic shock, multiple organ disfunction syndrome, disseminated intravascular coagulation, renal failure, acute respiratory distress syndrome, inappropriate antibiotherapy, lack of infectious disease specialist consultation. The independent risk factors related with mortality were old age, severe sepsis and inappropriate antibiotherapy. 60In conclusions, sepsis should be diagnosed before development of complications such as septic shock, multiple organ disfunction syndrome, disseminated intravascular coagulation; blood samples should be cultured; treatment with appropriate antibiotics and supportive therapy should start early. These procedures will increase the survive of patients who have risk factors such as old age, underlying disease and staying in intensive care units.