Kök kanal tedavisi uygulanmış ve uygulanmamış bireylerde kök ucu lezyonlarının prevalansının periapikal indeks (PAI) skorlama sistemi ile belirlenmesi: Bir hasta profili ve başarı değerlendirme çalışması
Evaluation of apical lesion prevalence on with and without root canal treated individuals using periapical index scoring system: A patient profile and evaluation of success study
  1. Tez No: 164590
  2. Yazar: ZELİHA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER GÖRDUYSUS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Apikal periodontitis, epidemiyoloji, kök kanal tedavisi, periapikal patoloji, radyografik değerlendirme, Apical periodontitis, epidemiology, root canal treatment, periapical pathoses, radiographic evaluation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Yılmaz, Z., Kök kana! tedavisi uygulanmış ve uygulanmamış bireylerde kök ucu lezyonlarının prevalansının periapikal indeks (PAI) skorlama sistemi ile belirlenmesi: Bir hasta profili ve başarı değerlendirme çalışması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Endodonti (Diş) Programı Doktora Tezi, Ankara, 2005. Bu çalışma kök kanal tedavisi uygulanmış ve uygulanmamış dişlerin periapikal durumunu ve kök kanal dolgularının teknik kalitesi ile apikal periodontitisin prevalansını değerlendirmektedir. Hacettepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı'na tedavi amacıyla başvuran 314 yetişkin hastadan full-mouth radyografiler elde edildi. Yaş ortalaması 34.8+0.63 olan, 187 (% 60)'si kadın, 127 (% 40)'si erkek olmak üzere toplam 314 hasta değerlendirildi. Kök kanal dolgularının yapılışı ve teknik kalitesi, obturasyonun yoğunluğu ve seviyesi dikkate alınarak, her diş incelendi. Aynı zamanda koronal restorasyonun şekli ve mevcut postlar da belirlenip not edildi. Kök kanal tedavisi uygulanmış ve uygulanmamış dişlerin periapikal durumları periapikal indeks (PAI) skorlama sistemi kullanılarak değerlendirildi. Bir ya da birden fazla dişinde apikal periodontitis olan 187 (% 59.5) kişi ve en az bir dişinde kök kanal dolgusu olan 202 (% 49) kişi bulundu. Toplam incelenen 7694 dişin, 1109 (% 14.4)'unda apikal periodontitis vardı. 412 (% 5.3) dişe önceden uygulanmış bir kök kanal tedavisi mevcuttu. Bunların 180 (% 43.6)'inde periradiküler patoloji bulundu. Endodontik olarak tedavi görmemiş 7282 dişin 929 (% 12.7)'unda periapikal patoloji tespit edildi. Alt çenede 144 (% 35) dişte, üst çenede de 268 (% 65) dişte kök kanal tedavisi yapıldığı, alt çene ile karşılaştırıldığında üst çenede daha sıklıkla kanal tedavisi uygulanmıştır. Yetersiz yapılan bir kök kanal dolgusu ile periapikal patoloji arasında da önemli bir ilişki tespit edildi ( P< 0,001).
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Yılmaz, Z., Evaluation of apical lesion prevalence on with and without root canal treated individuals using periapical index scoring system: A patient profile and evaluation of success study, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Endodontics (Dentistry), Ankara, 2005. This study was undertaken to examine the prevalence and technical quality of root canal fillings and the periapical status of endodontically treated and untreated teeth. Full-mouth periapical radiographs were obtained from 314 adult patients seeking care within the dental service provided by Department of Endodontics Faculty of Dentistry of the Hacettepe University, Ankara- Turkey. A total of 314 patients were examined with a mean age 34,8±0,63 years (187 (60 %) were female and 127 (40 %) male). The technical quality of root canal fillings were assesed for each tooth according to the level and density of obturation. The type of coronal restoration and the presence of posts were also noted. The periapical status of teeth with or without root canal treatment evaluated using the Periapical Index (PAI) Scoring System. Apical periodontitis in one or several teeth was found in 187 subjects (59.5 %), and 202 (49 %) had at least one root canal filling. A total of 7694 teeth were examined of these 1 109 (14.4 %) had apical periodontitis. Root canal treatment was found in 412 (5.3 %) teeth, periradicular pathosis were found in 180 (43.6 %) teeth. 7282 non- endodontically treated teeth were evaluated, 929 (12.7 %) of them presented a periapical pathosis. Teeth in the maxilla were frequently root-filled 268 (65 %) as compared to those in mandible 144 (35 %). There was a significant correlation between the presence of periapical pathology and inadequate root-canal fillings ( P< 0,001).