Farklı içerikli kanal patlarının kök kanalına kalsiyum hidroksit uygulanmasından sonra vertikal kök kırığı direnci üzerine etkilerinin in vitro değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the effects of different root canal sealers on the vertical root fracture resistance after calcium hdroxide treatment
  1. Tez No: 390050
  2. Yazar: AYŞEGÜL TOLA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SEMRA SEVİMAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: ActiV GP, Endosequence BC sealer, Kırılma direnci, Kök kanal patları, MTA Fillapex, Vertikal kök kırığı, ActiV GP, Endosequence BC sealer, Fracture resistance, MTA Fillapex, Root canal sealer, Vertical Root Fracture
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Farklı içerikli kanal patlarının kök kanalına kalsiyum hidroksit uygulamasından sonra vertikal kök kırığı direnci üzerine etkilerinin in vitro değerlendirilmesi. Bu çalışmanın amacı, farklı içerikli kök kanal patlarının kalsiyum hidroksit uygulanmış ve uygulanmamış dişlerde kırılma direnci üzerine etkilerinin incelenmesidir. Çalışmamızda 180 adet yeni çekilmiş, daimi, insan alt küçük azı dişi kullanıldı. Mine-sement birleşim bölgesinden kronlar uzaklaştırıldı ve kök uzunlukları 13 mm olacak şekilde ayarlandı. Hiçbir işlem yapılmayan 15 diş negatif kontrol grubu olarak ayrıldı. Kök kanalları Pro-Taper döner enstrumanlarla F3'e kadar genişletildikten sonra %2,5'lik NaOCl ve %17'lik EDTA solüsyonları ile smear tabakası uzaklaştırıldı. Bu dişlerden 15'i pozitif kontrol grubunu oluşturmak üzere ayrıldı. Kalan dişler her bir deney grubunda 30 diş olacak şekilde 5 deney grubuna ayrıldı. Her bir deney grubundaki dişler onbeşerli iki alt gruba ayrılarak bir gruba 1 hafta süre ile kalsiyum hidroksit yerleştirildi. Kalsiyum hidroksitin uzaklaştırılmasını takiben kalsiyum hidroksit uygulanan ve uygulanmayan örnekler sırasıyla AH Plus, Endosequence BC Sealer, ActiV GP, MTA Fillapex ve Sealapex kök kanal patlarıyla açılı güta-perka ile tek kon tekniği kullanılarak dolduruldu. Deney grubundaki dişler 37 °C'de %100 nemli ortamda iki hafta boyunca bekletildi. Kırılma direnci testi universal test cihazı kullanılarak yapıldı. Herbir örneğe kırık oluşuncaya kadar dakikada 1 mm kuvvet uygulandı. Sonuçlar Newton olarak kaydedildi. Bulgular Kruskal-Wallis H testi ve Mann Whitney U testleri ile istatistiksel olarak değerlendirildi. En yüksek kırılma direnci hiçbir işlem yapılmamış olan Negatif kontrol daha sonra sırasıyla AH Plus, ActiV GP ve Endosequence BC sealer gruplarında gözlenmiştir. Bu grupların kırılma dirençleri Sealapex ve MTA Fillapex gruplarına göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p0.05). Bulgularımıza göre, 1 hafta süre ile uygulanan kalsiyum hidroksit uygulamasının kullanılan kanal patlarının köklerin kırılma direnci üzerine etkisini anlamlı derecede değiştirmediği gözlenmiştir (p>0.05).
Özet (Çeviri)
In vitro evaluation of the effects of different root canal sealers on the vertical root fracture resistance after calcium hydroxide treatment The aim of this study was to investigate the effects of different root canal sealers on the fracture resistance of teeth with or without the treatment of calcium hydroxide. In our study, a total of 180, freshly extracted, permanent, human premolar teeth were used. Crowns were removed from the enamel-cementum junction and root lengths were adjusted to 13 mm. Teeth without any treatment were used as negative control group. To remove smear layer of root canals were irrigated by using 2,5 % NaOCl and 17 % EDTA following preparation with Pro-Taper rotary instruments up to the size F3. Among these teeth, 15 of them were allocated to positive control group. Remaining teeth were divided into 5 experimental groups (n=30/group). The teeth in each group were divided into two sub-groups, and the teeth included in one of these groups were treated with calcium hydroxide for 7 days. All samples were filled by using AH Plus, Endosequence BC Sealer, ActiV GP, MTA Fillapex and Sealapex according to the single cone technique, and were kept in an 100% humidity environment at 37 °C for 2 weeks. Fracture resistance test was done using universal test machine. Each sample was forced to fracture at a crosshead speed of 1mm/min. The results were calculated as Newton. The data were statistically analyzed using Kruskal-Wallis H and Mann Whitney U tests. The maximum fracture resistance was obtained with the group of Negative control and then AH Plus, ActiV GP and Endosequence BC Sealer, which were not pretreated previously. The fracture resistance of these groups was significantly higher than the groups of MTA Fillapex and Sealapex (p0.05). Based on our results, no significant effect was observed in the calcium hydroxide treatment for 1 week on the fracture resistance of root fracture.