Panik bozukluğu hastalarında ve birinci derece yakınlarında anksiyete duyarlılığı ve panik agorafobi spektrumu
Anxiety sensitivity and panic agoraphobic spectrum in patients with panic disorder and their first degree relatives
  1. Tez No: 164612
  2. Yazar: HÜSEYİN BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA ULUĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: panik bozukluğu, anksiyete, panik-agorafobi spektrumu, depresyon, Panic disorder, anxiety, panic-agoraphobic spectrum, depression
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Panik bozukluğu olan hastalarda ve bu hastaların birinci derece yakınlarında anksiyete duyarlılığı ve panik-agorafobi spektrumu araştırmak için HÜTF Psikiyatri Polikliniği 'nde belirli bir tarih aralığında panik bozukluğu tanısı konulan veya bu tam ile izlenmekte olan 80 hasta ile bu hastaların birinci derece yakınları (çalışmamızda 80 hasta kardeşi) klinik değerlendirme sonrası çalışma kapsamına alınmışlardır. Hastalara sosyo-demografik bilgi formu, DSM-IV Eksen I Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme (SCID-I), Anksiyete Duyarlılık Ölçeği (ADÖ), Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği (DSKÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Panik-Agorafobi Ölçeği (PAÖ) ve Yaşamboyu Panik-Agorafobi Spektrumu Ölçeği (PASÖ-YB); kardeşlerine ise sosyo-demografik bilgi formu, SCID-I, ADÖ, DSKÖ, BDÖ, PASÖ-YB uygulanmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, hastaların ADÖ ve PASÖ-YB puanlarmm, kardeşlerinin puanlarından, istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek olduğu saptanmıştır (p=0,000). Ayrıca hastalar PASÖ- YB bütün alt boyutlarında kardeşlerden anlamlı derecede yüksek puan almışlardır (p=0,000). Hasta ve kardeşlerinin DSKÖ puanlan arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlılığa ulaşmamıştır. BDÖ puanı kovaryant olarak analize alındığında anksiyete duyarlılığı ve panik-agorafobi spektrumu belirtilerini gösterme açısından farklılık kaybolmamaktadır. Sonuç olarak bu çalışmada anksiyete duyarlılığı hastalarda anlamlı derecede yüksek bulunmuştur ve sadece hastalar panik-agorafobi spektrumu belirtileri göstermektedirler.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to investigate anxiety sensitivity and panic agoraphobic spectrum in patients with panic disorder and their fisrt degree relatives. Eighty patients who were on follow-up or recently diagnosed as panic disorder in a determined time interval in Hacettepe University Faculty of Medicine Psychiatry Department and their first degree relatives (80 siblings) were included after clinical evaluation. The patients were assessed with Structured Clinical Interview for DSM- IV Axis I Disorders (SCID-I), Anxiety Sensitivity Index (ASI), State-Trait Anxiety Inventory (STAT), Beck Depression Inventory (BDI), Panic- Agoraphobic Scale (PAS) and Lifetime Panic- Agoraphobic Spectrum Self Report (PAS-SR lifetime) and their siblings are assessed with SCID-I, ASI, STAI, BDI, and PAS-SR lifetime. ASI and PAS-SR lifetime scores of patients were significantly higher when compared with their siblings (p=0,000). Patients had significantly higher scores also in all subdimensions of PAS-SR lifetime (p=0,000). There was no statistical difference between STAI scores of two groups. Inclusion of BDI scores in covariant analysis has made no change in the difference among study groups in level of anxiety sensitivity and degree of panic agoraphobic spectrum. As a conclusion, in this study, the patients were found to have high levels of anxiety sensitivity and showed of the panic agoraphobic symptoms.