Cilostazolün tavşanlarda deneysel subaraknoid kanama modelinde serebral vazospazma etkisinin değerlendirilmesi
Treatment of cerebral vasospasm with cilotazol in subarachnoid hemorrhage model
- Tez No: 164611
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İBRAHİM ZİYAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: cilostazol, baziller arter, serebral vazospazm, subaraknoid kanama, cilostazol, basilar artery, cerebral vasospasm, subarachnoid hemorrhage
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Bilginer B,. Cilostazolfin Tavşanlarda Deneysel Subaraknoid Kanama Modelinde Serebral Vazospazma Etkisinin Değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi, Tezi, Ankara 2005. Subaraknoid kanamanın bir komplikasyonu olan serebral vazospazmın tedavisi bugün halen tam olarak aydınlatılamamıştır. Yaptığımız bu çalışmada antitrombotik, vazodilatör, antimitojenik ve kardiyotonik özellikleri olan cilostazolün vazospazm üzerine etkisini araştırdık. Bu amaçla hazırlanan çalışmamızda toplam 20 adet Yeni Zelanda Beyaz Tavşanı kullanıldı. Bu tavşanlar n=5 olacak şekilde dört gruba ayrıldı. Grup 1 kontrol grubu, grup 2 SAK(-) + cilostazol, Grup 3 SAK (+), Grup 4 SAK (+) + cilostazol olarak oluşturuldu. Grup 3 ve 4'teki hayvanların sisterna magnalarma otolog arteriyel kan verilerek SAK oluşturuldu. Grup 2 ve 4' e 12 şer saat ara ile 3 kez cilostazol verildi. Daha sonra perfüzyon ve fiksasyonu takiben tüm hayvanlara geniş kraniyotomi yapılarak beyin ve beyin saplan global olarak çıkarıldı. Ardından tüm hayvanların baziller arterlerinden 4'er kesit alınarak bunların 20X büyütmede fotoğrafları çekildi. Bu kesitlerden baziller arter lümen çaplan, lümen kesit alanlan ve damar kalınlıklan Spot Windows Version 4.1 bilgisayar programında ölçüldü. Elde edilen değerlerle gruplara göre ortalamalan elde etmek için ANOVA gruplar arası farkı incelemek amacıyla ise Kruskall Wallis testi uygulandı. Baziller arter lümen çapı ve lümen kesit alam SAK oluşturulup ilaç verilen grupta sadece SAK oluşturulan gruba göre anlamlı olarak büyük bulunmuştur (p< 0.05). Baziller arter kalınlığı en fazla SAK oluşturulup ilaç verilmeyen grupta olup fark istatistiki açıdan anlamlıdır (p< 0.05). Sonuç: Tavşanlarda subaraknoid kanama sonrasında ortaya çıkan serebral vazospazma karşı cilostazolün etkinliğinin olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Bilginer B,. Treatment of Cerebral Vasospasm with Cilostazol in Subarachnoid Hemorrhage Model, Hacettepe University School of Medicine, Department of Neurosurgery, Ankara 2005. Vasospasm is still an important cause of morbidity and mortality following subarachnoid hemorrhage (SAH). The current study was undertaken to determine whether cilostazol therapy reverses vasospasm. In this study 20 male New Zeland White rabbits weighing 1700 to 2000 gr were assigned randomly to 1 of 4 groups. Animals in group 1 served as controls, group 2 were not subjected to SAH and takes cilostazol for 3 times, group 3 SAH only and group 4 was treated with an 30 mg/kg cilostazol orally 3 times at 12hr, 24hr and 36 hr after the vasospasm. All animals subjected to experimental SAH were euthanized by perfusion-fixation 48 hours after SAH induction. Brains were than removed and stored in fixative at +4 degrees overnight. The animals basilar artery were sectioned from four separete zones and four sections were obtained from each rabbit. Basilar artery luminal section areas, diameter of vessels and thickness of vessels were measured by using SPOT for Windows Version 4.1 computer programme. Statistical comparisons were performed using Kruskal Wallis and ANOVA tests. Basilar artery vessel diameter and basilar artery luminal section areas in group 4 were significantly higher than group 3 (p< 0.05). Basilar artery thickness were higher in group 3 than other groups and this is statistically significant. (p< 0.05). Result: Cilostazol has a preventive effect on treatment of cerebral vasospasm in subarachnoid hemorrhage.