İnmemiş testisli çocuklarda kalp hızı değişkenliği analizi ile sempato-parasempatik dengenin değerlendirilmesi
Sympatho-parasympathetic balance is changed in favor of parasympathetic tonus among boys with undescended testis
- Tez No: 164613
- Danışmanlar: PROF.DR. CAHİT TANYEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: inmemiş testis, sempato-parasempatik denge, kalp hızı değişkenliği analizi, çocuk, Undescended testis, sympatho-parasympathetic balance, heart rate variability, child
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 31
Özet
Ill ÖZET DUMAN, L", İnmemiş testisli çocuklarda kalp hızı değişkenliği analizi ile sempato-parasempatik dengenin değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Tezi. Ankara, 2005. İnmemiş testis (İT) ile ilgili kese ve kremaster kası örneklerinin incelenmesi sempatik tonusta azalma, parasempatik tonusta artma olduğunu göstermiştir. Sempato-parasempatik denge (SPD) kalp hızı değişkenliği analizi (KHDA) ile de saptanabilmektedir. İT'li ve normal çocuklarda KHDA ile SPD'yi saptamak ve karşılaştırmak amacıyla prospektif bir klinik çalışma planlanmıştır. Çalışma bilinen herhangi bir sistemik, nörolojik, otonom veya kardiyak hastalığı olmayan tek taraflı İT'i olan 13 çocuk ile her iki testisi skrotumda olan 11 çocukta yapılmıştır. KHDA ile düşük ve yüksek frekans oranları saptanarak guruplar varyans analizi ile karşılaştırılmıştır. 0.05'den az olan p değerleri anlamlı kabul edilmiştir. İT gurubunda ortalama yaş 4.9±3.6 yıl, kontrol gurubundaki ise 6.7±3.1 yıldır. Yaşlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p=0.226). KHDA ile hesaplanan SPD (düşük frekans/yüksek frekans oranı) İT gurubunda 1.401 ±0.896, kontrol gurubunda ise 2.338±2.059 olarak bulunmuştur. Bu bulgu İT'te SPD'nin parasempatik sistem lehine bozulduğunu göstermektedir (p=0.029). İT'te sadece kese ve kremaster kasında değil, otonom dengede genel olarak parasempatik tonus lehine bir artma olduğu anlaşılmaktadır. Bu artış periferik değil, santral mekanizmalarladır. KHDA sonuçlan İT'te asıl patolojinin otonomik dengeyi de etkileyen santral mekanizmalarda olduğunu düşündürmektedir
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT DUMAN, L., Sympatho-parasympathetic balance is changed in favor of parasympathetic tonus among boys with undescended testis, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis of Pediatric Surgery. Ankara, 2005. Evaluations of sacs and cremaster muscles associated with undescended testis (UT) reveal evidence of a decrease in sympathetic, but an increase in parasympathetic tonuses. Sympatho-parasympathetic balance (SPB) can be determined through the analysis of heart rate variability (HRV). A prospective clinical study has been conducted to define and compare the HRV in boys with UT and in boys without any pathology. 13 boys with unilateral UT and 11 boys with normal testicular localization were evaluated. None of the boys have not had any known systemic, neurological, autonomic and cardiac diseases. Rates of low and high frequency were determined by HRV and were compared with analysis of variance and p values less than 0.05 were considered to be significant. Ages of boys with UT (4.9±3.6 years) and controls (6.7±3.1 years) were similar (p=0.226). SPB (low frequency/high frequency) were 1.401 ±0.896 and 2.338±2.059 in boys with UT and controls respectively (p=0.029). SPB in boys with UT is shifted in favor of parasympathetic tonus. UT is associated with an alteration in autonomic nervous system that involves the central mechanisms.