Mevsimsel allerjik rinitli çocuklarda desloratadinin sürekli veya gereğinde kullanımının klinik bulgular ve inflamasyon belirteçleri üzerine etkilerinin araştırılması
Effect of continuos versus on demand desloratadine treatment on clinical findings and inflammation in children with seasonel allergic rhinitis
- Tez No: 164621
- Danışmanlar: PROF.DR. AYFER TUNCER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Mevsimsel allerjik rinit, antihistaminik, desloratadin, gereğinde, bronş aşırı duyarlılığı, Seasonal allergic rhinitis, antihistamine, desloratadine, on demand, bronchial hyperresponsiveness
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
IV ÖZET Dizdar Alyamaç, E., Mevsimsel allerjik rinitli çocuklarda desloratadinin sürekli veya gereğinde kullanımının klinik bulgular ve inflamasyon belirteçleri üzerine etkilerinin araştırılması, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi. Ankara 2005. Randomize, açık, paralel olarak planlanan bu çalışmada polen duyarlı 37 mevsimsel allerjik rinit (MAR) ± hafif astımlı hasta çalışmaya alındı. Grup 1 ortalama yaşları 14.3±0.5 yıl olan ve 5 mg desloratadini 4 hafta sürekli kullanan 19 hastadan, Grup 2 ise ortalama yaşları 15.3 ±0.5 yıl olan ve semptomları nedeniyle gerek duyduklarında desloratadin kullanan 18 hastadan oluştu. Çalışmanın başında (polen mevsimi öncesi) hastaların tümüne rinomanometre ile nazal akım ölçümü, metakolin ile bronşial provokasyon testi yapıldı. Periferik kanda eosinofil, serum total IgE, nazal lavajda eozinofil katyonik protein (ECP) düzeyleri bakıldı. Bu işlemler mevsim içinde tekrar edildi. Hastalardan mevsim içi dönemde burun, göz, göğüs semptomlarını içeren günlük tutmaları istendi. Her iki gruptaki hastaların gerek duymaları halinde, dekonjestan, göz damlası ve bronkodilatör gibi rahatlatıcı ilaçlar kullanmalarına izin verildi. Şikayetleri nedeniyle kontrolde nazal steroid başlanan hastalar kaydedildi. Her iki hasta grubunda toplam rahatlatıcı ilaç kullanımı ve nazal steroid başlanan hasta yüzdesi arasında anlamlı fark saptanmadı. Burun, göz, göğüs semptomları iki grup arasında farklılık göstermedi. Her iki hasta grubunda mevsim içinde bronş aşırı duyarlılığı belirgin olarak artarken, mevsim içinde bronş aşırı duyarlılığı gösteren hasta sayısındaki artış grup 2'de anlamlıydı. Periferik kanda eosinofil sayısı, total IgE ve nazal lavaj ECP düzeyleri mevsim öncesine göre artış gösterse de iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı. Mevsim öncesi ve mevsim içi rinomanometre nazal akım değerleri her iki grup arasında farklılık göstermedi. Sonuç olarak çalışmamızda desloratadinin düzenli ve gereği halinde kullanımı arasında klinik ve nazal akım açısından belirgin fark bulunamamış, ancak inflamasyon göstergelerinden biri olan bronş aşırı duyarlılığında sürekli kullanımın daha etkin olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Dizdar Alyamaç, E., Effect of continous versus on demand desloratadine treatment on clinical findings and inflammation in children with seasonal allergic rhinitis, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Pediatrics, Ankara 2005. In this randomized, open, parallel-group study, 37 patients with seasonal allergic rhinitis (SAR) ± mild asthma were included. Nineteen patients (Group 1) aged 14.3±0.5 were on continous desloratadine treatment for 4 weeks while 18 patients (Group 2) were allowed to take desloratadine on demand. Nasal air flow, bronchial responsiveness to metacholine (PC20 ), blood eosinophil counts and total IgE levels, eosinophil cationic protein (ECP) levels in nasal lavage were measured before and during pollen season. Patients recorded their daily nasal, eye and chest symptoms. Patients were allowed to take rescue medications, i.e. decongestants, eye drops and bronchodilators when needed and prescribed nasal steroids if the symptoms continued. Total rescue medication use, percentage of nasal steroid receivers, and nasal, eye and chest symptoms were similar between two groups. Metacholine PC20 significantly decreased in pollen season in both groups. Increase in the number of patients having bronchial hyperreactivity in group 2 was significant. Blood eosinophil counts, IgE levels and ECP levels in nasal lavage increased in pollen season in each group, however there were no differences between the groups. Nasal flow measurements with rhinomanometer were also similar. In conclusion, continous use of desloratadine in pollen season had no advantage over on demand use considering symptoms and nasal flow measurements, however, it reduced development of BHR, which is an indicator of inflammation, in children with SAR.