Mevsimsel allerjik rinitli çocuklarda allergoid immünoterapinin klinik ve immünolojik etkilerinin araştırılması
Effect of allergoid immunotherapy on clinical and immunological findings in children with seasonal allegic rhinitis
- Tez No: 165313
- Danışmanlar: PROF.DR. AYFER TUNCER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Mevsimsel allerjik rinit, allergoid immünoterapi, çayır poleni, çocuk, sitokin, ECP.bronş aşırı duyarlılığı, Seasonal allergic rhinitis, allergoid immunotherapy, grass pollen, children, cytokine, ECP, nasal lavage, bronchial hyperresponsiveness
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Keskin Ö, Mevsimsel Allerjik Rinitli Çocuklarda Allergoid İmmünoterapinin Klinik ve İmmünolojik Etkilerinin Araştırılması, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Üst İhtisas Tezi. Ankara 2005. Bu çalışmada mevsimsel allerjik rinitli çocuklarda allergoid immünoterapinin klinik ve immünolojik etkilerinin araştırılması, mevsim öncesi 7 enjeksiyonluk IT'nin etkinliğinin idame İT ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çayır poleni duyarlı MAR'li 6-18 yaş arası 53 çocuk çalışmaya katıldı. Hastalar en az 2 yıldır çayır polen mevsiminde MAR semptomları olan, çayır polenleri için epidermal testleri pozitif (ödem reaksiyonu > 3 mm), serumda çayır miks spesifik IgE > class 2 olan, perennial allerjileri (ev tozu akarı, hayvan tüyü, cockroach...) ve yıl boyu rinit semptomları olmayan çocuklar arasından seçildi. Hastalar randomize olarak iki gruba ayrılarak, immünoterapi grubundaki hastalara 2003 yılı Ocak ayında mevsim öncesi standardize çayır miks polen allergoid (Allergovit®, Allergopharma) ile immünoterapi başlanıp, birer hafta aralarla 7 dozda maksimum doza çıkılıp (100,200,400,800,1500,3000,6000 therapeutic units [TU] ), idame tedavi maksimum doz ile (6000 TU) 4 hafta aralıklarla 3 yıla tamamlanması planlandı. İki yıllık SİT sonuçları tezi oluşturdu. SİT subkutan olarak uygulandı. Çayır miks depo allergoid (Allergovit®) aşısı Festuca pratensis, Poa pratensis, Lolium perenne, Holcus lanatus, Phleum pratense, Dadylis glomerata polenlerini içermektedir. Diğer grup ise kontrol grubunu oluşturdu, bu hastalara ihtiyaçları olduğu dönemde önerilen semptomatik tedavi dışında herhangi bir özel tedavi uygulanmadı. Her iki gruptaki hastalar çayır polen mevsiminde semptomatik ilaç tedavisini eşit şartlar altında aldı, ilaçlar düzenli olarak değil hastanın şikayetleri olduğu dönemde verildi. Klinik değerlendirme için hastalardan çayır polen mevsiminde semptomların varlığı, şiddeti ve ilaç alımını kaydettikleri semptom-ilaç günlüğü tutmaları istendi. Haftalık, rinit semptom, ilaç ve semptom+ilaç skoru kombinasyonu, astım semptom skorları değerlendirildi. İmmünoterapinin etkinliğinin değerlendirilmesi için deri reaktivitesi, çayır miks-spesifik IgE, IgG, IgGı ve lgG4, nasal sekresyon ve kanda ECP düzeyleri, eosinofil sayısı ölçüldü, nasal provokasyon testiVI yapılıp, nasal sekresyon ve PKMH'de sitokin çalışması (IL-4, IL-5, IL-10, IFN-y ) yapıldı, allergoid SIT'nin güvenilir ve etkin bir tedavi yöntemi olduğu sonucuna varıldı. Hem mevsim öncesi hem de idame SIT'nin klinik ve immünolojik etkinliği saptandı ancak rinit semptomlarının ve rinit (semptom+ilaç) skorlarının kontrolünde ve çayır poleni mevsiminde gözlenen bronş duyarlılık artışının engellenmesinde idame SIT nin mevsim öncesi SIT'ye üstün olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT Keskin 0, Effect of allergoid immunotherapy on clinical and immunological findings in children with seasonal allergic rhinitis, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Pediatric Allergy, Ankara 2005= The study was performed as prospective, randomized, controlled, open trial. Fifty-three children with a history of severe allergic rhinitis due to grass pollen for at least two years were included in the study and assigned to either symptomatic treatment (n=26) or symptomatic treatment plus additional preseasonal allergoid IT followed by maintanance IT (n=27). Primary outcome was comparison of the efficacy of preseasonal and maintanance allergoid IT in children with allergic rhinitis. Secondary outcome was presentation of the effectiveness and safety of allergoid IT in children with AR. Outcome measures were the assessment of rhinoconjunktivitis and asthma symptom-medication scores, bronchial reactivity, nasal provocation tests, skin prick tests, phleum-specific IgE, IgG, Igd, and lgG4, cytokine measures in nasal lavage fluid and PBMC supernatants and ECP in serum and nasal lavage fluids during the season and out of the season. Our results suggest that pre-seasonal allergoid IT is a practical, safe and effective method for the treatment of AR. The clinical and immunological effects start early in the course of the treatment. But, prevention of the development of BHR, blockage of the increase in nasal ECP, and clinical efficacy on nasal symptoms, combination of symptom and medication score and asthma symptom scores during grass pollen season can be achieved by 15 months maintanance IT which was not achieved by only preseasonal IT.