Kayseri'de tüketime sunulan kanatlı etlerinden Arcobacter spp.'nin izolasyonu
Isolation of Arcobacter spp. from poultry carcasses put on consumption in Kayseri
- Tez No: 164624
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMİH GÜMÜŞSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Arcobacter spp, Tavuk, Hindi, Bıldırcın, İzolasyon, Arcobacter spp, Chicken, Turkey, Quail, Isolation
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
IV KAYSERI'DE TÜKETİME SUNULAN KANATLI ETLERİNDEN ARCOBACTER SPP.'NİN İZOLASYONU ÖZET Bu araştırmada, Kayseri ilindeki farklı satış noktalarından alınan tavuk, hindi ve bıldırcın karkaslarında Arcobacter spp.'nin varlığı araştırıldı. Tavuk karkas numunelerini bütün tavuk, but, göğüs, kanat ve baget; hindi numunelerini göğüs ve kanat oluştururken; bıldırcın numuneleri ise bütün olarak çalışmada kullanıldı. Bu amaçla, Kayseri ilindeki 5 marketten, toplam 50 adet tavuk, 50 adet hindi ve 50 adet bıldırcın karkas örneği toplandı. Numunelerin her biri steril distile suda yıkandıktan sonra Arcobacter Enrichment Broth (AEB) içerisinde mikroaerobik koşullarda 30 °C'de kültüre edildi. Daha sonra kanlı agar (KA) üzerine yerleştirilmiş 0.45 u-tn selüloz asetat membran filtreler kullanılarak membran filtrasyon tekniği uygulandı. Araştırmada, bütün tavuk numunesinde 5/9 (% 25), but numunesinde 4/10 (% 20), göğüs numunesinde 5/9 (% 25), kanat numunesinde 2/10 (% 10), baget numunesinde 4/12 (% 20); hindilerden ise kanat numunelerinden 1/25' (% 4) ve göğüs numunelerinden 1/25 (% 4) ve bütün olarak incelenen bıldırcın numunelerinden 4/50 (% 8) Arcobacter spp. izole edildi. Sonuç olarak; Kayseri ilinde bulunan marketlerde satışa sunulan taze kanatlı karkaslarının genellikle Arcobacter spp.'lerle kontamine olduğu saptandı. İnsanlarda başta enterit olmak üzere diğer hastalık olgularından da izole edildikleri göz önünde bulundurulduğunda etkenin halk sağlığı açısından önemli bir risk faktörü oluşturabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ISOLATION OF ARCOBACTER SPP. FROM POULTRY CARCASSES PUT ON CONSUMPTION IN KAYSERİ ABSTRACT In this study, the presence of Arcobacter spp. was examinated in carcasses of chicken, turkey and quail sailed different markets in Kayseri. While carcasses samples of chickens included whole chicken rump, breast, wing and little rump; samples of turkeys included breast and wing; samples of quail was used as a whole in this study. For this aim; 50 chickens, 50 turkeys and 50 quails carcasses samples were collected from 5 markets in Kayseri. After each samples washed in sterile distilled water and inoculated at 30°C under microaerobic conditions in Arcobacter Enrichment Broth (AEB). Membrane filtration technique was applied to washing liquid by using cellulose acetate membrane filter which has 0.45 um pore diamater and was put on blood agar (BA). In this research, 5/9 (%25) chickens samples, 4/10 (%20) rumps samples, 5/9 (% 25) breast samples, 2/10 (%10) wings samples, 4/12 (%20) drumstick samples and from turkeys 1/25 (% 4) wings samples and 1/25 (% 4) breast samples and 4 (% 8) quail samples which is investigated as a whole Arcobacter spp. was isolated. As a result of this study; to be found that fresh poultry carcasses contaminated with Arcobacter spp. sailed in Kayseri. Arcobacter spp. isolates from many disease in addition to human enteritis. Take into consideration this property Arcobacter spp. have significant importance in point of puplic health.