Sorbitol dehidrogenaz aktivitesi üzerine çalışmalar
Studies on sorbitol dehydrogenase activity
  1. Tez No: 164625
  2. Yazar: VOLKAN KARACAOĞLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İNCİ ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sorbitol dehidrogenaz, tavuk karaciğeri, tepkime-zaman eğri analizleri, yatışkın durum kinetik parametreleri, Sorbitol dehydrogenase, chicken liver, progress curve analysis, steady-state parameters
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
Tavuk karaciğeri sorbitol dehidrogenazı (SDH) iyon değiştirici kromatografisi kullanılarak %50 verimle 10 kez saflaştınldı. Spesifik aktivitesi 0.68 U/mg protein olan preparat 2 mM 6-aminokaproik asit ve luM pepstatin A içeren 50 mM tris-HCl tamponunda, -20°C'de saklandı. Bu koşullarda bir aylık bir süre içinde aktivitenin %75 düzeyinde korunduğu gözlendi. Enzimin yatışkın durum parametreleri 25°C'de 50 mM MOPS (pH 8) tamponunda spektrofotometrik olarak belirlendi. Sorbitol -> fruktoz yönündeki analizler, [NAD+]0 = 0.1-0.4 mM ve [sorbitols = 1.25-10 mM başlangıç koşullarında KNad+, Kjnad+ ve Ksorbitoi sırasıyla 210 + 62 uM, 220 ± 69 uM ve 3.2 ± 0.54 mM olarak bulundu. Fruktoz - > sorbitol yönünde, [NAD+]0 = 0.2 mM ve [fruktoz]0 = 66.7-267 mM koşulunda NADH tüketim eğrileri bütün olarak değerlendirildi. Eğrilerin Lineweaver-Burk formatına transformasyonu sonucunda Knadh, Kjnadh ve Kfruktoz sırasıyla 240 ± 58 uM, 10 ± 2.8 uM ve 1000 ± 140 uM olarak bulundu. Tavuk karaciğer SDH 'mm, diğer türlerde olduğu gibi sıralı ardışık ikili düzene göre (sequential ordered bi-bi) davrandığı görüldü. Kinetik parametreler insan kaynaklı SDH'm parametreleriyle uyumluydu. Türler arası benzerlik ve farklılıklar deneysel koşullar ve protein yapısı bazında tartışıldı.
Özet (Çeviri)
Chicken liver sorbitol dehydrogenase (SDH) was purified ca. 10-fold with %50 yield, using ammonium sulfate fractionation and ion exchange chromatography (Polybuffer Exchanger 94 column). The preparation had a specific activity of 0.68 U/mg protein and retained %75 of the activity for one month, when stored at -20°C in 50 mM tris-HCl containing 2 mM 6- aminocaproic acid and luM pepstatin A. The steady-state parameters of the enzyme were determined spectrophotometrically at 25°C in 50 mM MOPS (pH 8). Analyses in the sorbitol -» fructose direction were made at [NAD+]0 = 0.2 mM and [fructose]0 = 66,7-267 mM, by determining the initial rate of NADH formation. Knad+, Kjnad+ and Ksorbitoi were found to be 210 ± 62 uM, 220 ± 69 uM and 3.2 ± 0.54 mM, respectively. In the fructose -» sorbitol direction progress curves for NADH consumption were recorded at [NADH]0 = 0.2 and [fructose]0 = 66.7-267 mM. The curves were transformed to Linewever-Burk format and analysed. Knadh, Kjnadh and Kfructose were found to be 240 ± 58 uM, 10 ± 2.8 uM and 1000 ± 140 uM respectively. As with enzyme from other species, chicken liver SDH was found to act by a sequential ordered bi-bi mechanism. The kinetic parameters were similar to those of human SDH. Interspecific similarities and differences were discussed in terms of experimental factors and protein structure.