Türkiye'de yetişen bazı Scutellaria L. türleri üzerinde farmasötik botanik araştırmalar
Pharmaceutical botanical investigations on the some Scutellaria species which are growing in Turkey
  1. Tez No: 164626
  2. Yazar: GÜLİN GÜRHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURTEN EZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Scutellaria salviifolia Bentham, Scutellaria diffusa Bentham, Scutellaria pontica C. Koch, morfoloji, anatomi, antimikrobiyal aktivite, Scutellaria salviifolia Bentham, Scutellaria diffusa Bentham, Scutellaria pontica C. Koch, morphology, anatomy, antimicrobial activity
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Gürhan, G. Türkiye'de Yetişen Bazı Scutellaria L. Türleri Üzerinde Farmasötik Botanik Araştırmalar, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmasötik Botanik Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. Bu çalışma, özellikle Uzakdoğu ülkelerinde halk ilacı olarak kullanılan ve patentli preparatları bulunan Scutellaria L. (Lamiaceae) cinsinin Türkiye'de doğal olarak yetişen, Salviifolia (Boiss.) Edmondson seksiyosuna ait 3 türü üzerinde yapılmıştır. Scutellaria salviifolia Bentham, Scutellaria diffusa Bentham ve Scutellaria pontica C. Koch türlerinin morfolojik özellikleri tespit edilmiş, deskripsiyonları yapılarak, şekilleri çizilmiş ve orjinal fotoğrafları çekilmiştir. Her türün yaprak ve gövdelerinin anatomik özellikleri ilk defa bu çalışmada detaylı olarak verilmiştir. Tespit edilen morfolojik karakterler, anatomik bulgularla desteklenmiş, birbirleriyle ve literatür bulgularıyla karşılaştırılmıştır. Türlerin tayininde önemli olabilecek örtü tüyleri, rasemdeki çiçek sayısı ve yapraklarla ilgili bazı ayırt edici özellikler tespit edilmiştir. S. salviifolia, S. diffusa ve S. pontica'nın toprak üstü kısımlarının ve köklerinin metanol ekstrelerinin Gram(+), Gram(-) bakterilere ve mantarlara karşı antimikrobiyal aktiviteleri mikrodilüsyon yöntemiyle incelenmiştir. En yüksek aktiviteyi S. salviifolia'nın köklerinin metanol ekstresinin Enterococcus faecalis'e karşı gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Gürhan, G., Pharmaceutical botanical investigations on some Scutellaria L. species growing in Turkey, Hacettepe University Health Sciences Institute, M.S. Thesis, Ankara, 2005. This study was made on the 3 species of section Salviifoliae (Boiss.) Edmondson, growing naturally in Turkey, from genus Scutellaria L. that was especially used as a folk medicine in Far Eastern countries and has patented preparations. Morphological properties of Scutellaria salviifolia Bentham, Scutellaria diffusa Bentham and Scutellaria pontica C. Koch, were determinated and the descriptions of the species were identified, figures were drown and the original photographs were taken. The detailed anatomical properties of these species' leaves and stems were given in this study for the first time and microscopical examinations and drawings were made, the photographs were taken. The determinated morphological characters were supported by the anatomical results and compared with each others and the literature data. Some distinctive characters such as indumentum, number of flowers in rasem and properties of leaves which might be important for the identification of the species were recorded. Antimicrobial activities of methanolic extracts of the aerial parts and the roots of S. salviifolia, S. diffusa and S. pontica aganist Gram(+) and Gram(-) bacteries and fungies were tested by microdilution method. The methanolic extract of the roots of S. salviifolia has been found to have highest activity aganist to Enterococcus faecalis.