Veronica thymoides P.H. Davis subsp. pseudocinerea M.A. fischer üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognostical investigations on Veronica thymoides P.H. Davis subsp. pseudocinerea M.A. fischer
  1. Tez No: 158356
  2. Yazar: MEHTAP VAREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İCLAL SARAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Veronica thymoides P.H. Davis subsp. pseudocinerea M.A.Fischer, Scrophulariaceae, iridoit glukozitleri, flavon glikozitleri, feniletil alkol glukozitleri, benzil alkol glikoziti, lignan glukoziti, serbest radikal süpürücü etki, Veronica thymoides P.H. Davis subsp. pseudocinerea M.A. Fischer, Scrophulariaceae, iridoid glucosides, flavone glycosides, phenylethyl alcohol glucosides, benzyl alcohol glycoside, lignan glucoside, free radical scavenging activity
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
ÖZET Varel, M., Veronica thymoides P.H. Davis subsp. pseudocinerea M.A.Fischer Üzerinde Farmakognozik Araştırmalar, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmakognozi Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Veronica cinsi Türkiye bitki örtüsünde 26 'sı endemik olmak üzere 79 tür ile temsil edilmektedir. Bazı Veronica türleri halk arasında diüretik, yara iyileştirici ve romatizma ağrılarını tedavi edici olarak kullanılmaktadır. Türkiye bitki örtüsünde doğal olarak yetişmekte olan Veronica türleri üzerinde Anabilim Dalımızda sürdürülen sistematik çalışmaların bir devamı olan bu araştırmamızda, endemik bir tür olan Veronica thymoides P.H. Davis subsp. pseudocinerea M.A.Fischer, sekonder metabolitleri yönünden araştırılmıştır. Ayrıca, izole edilen bileşiklerin, DPPH (2,2- difenil-1-pikrilhidrazil) radikali kullanılarak, serbest radikal süpürücü (antioksidan) özellikleri de incelenmiştir. Bitkinin gölgede kurutulmuş, çiçekli toprak üstü kısımları toz edildikten ve MeOH ile bir gece maserasyona bırakıldıktan sonra 40 °C'de ekstre edilmiştir. Yoğunlaştırılan ekstre suda çözüldükten sonra petrol eteri ile sıvı-sıvı ekstraksiyon yapılarak lipofılik bileşiklerden kurtarılmıştır. Sulu ekstre, taşıdığı fenolik ve fenolik olmayan bileşiklerin ayrılması amacıyla, poliamit kolon kromatografısi kullanılarak bir ön ayırım işlemine tabi tutulmuştur. Poliamit kolondan toplanan fraksiyonlar üzerinde çeşitli kromatografik yöntemler [klasik açık kolon kromatografisi (silika jel ve Sephadex) ve orta basınçlı sıvı kromatografisi (OBSK)] kullanılarak daha ileri ayırım ve izolasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Yapılan kromatografik çalışmalar sonucunda, ikisi yeni olmak üzere, toplam 17 bileşik ve steroidal saponinler bakımından zengin bir fraksiyon elde edilmiştir. İzole edilen bileşiklerin yapı tayinlerinde spektroskopik (UV, İR, İD NMR, 2D NMR, FAB-kütle ve HR ESI-kütle spektroskopisi) yöntemlerden yararlanılmıştır.VI Elde edilen bileşikler, iridoit glukozitleri [okubin: VT-1, katalpol: VT-2, 6- O-asetilkatalpol: VT-3, veronikozit: VT-4, verprozit: VT-5, 6-0-vanilloilkatalpol: VT-6, 6-O-veratroilkatalpozit: VT-7, verminozit: VT-8], flavon glikozitleri [luteolin 7-Op-glukopiranozit: VT-9a, nepetin 7-0-(3-glukopiranozit: VT-9b, izoskutellarein 7-0-[6'“-0-asetil-(3-allopiranozil-(l'”->2“)- p-glukopiranozit]: VT-10, 3'- hidroksiskutellarein 7-0-(6”-0-fraHs-feruloil)-p-glukopiranozit: VT-11 ve 3'- hidroksiskutellarein 7-0-(6“-0-protokateşoil)-P-glukopiranozit: VT-12], feniletil alkol glukozitleri [3,4-dihidroksifeniletil alkol 8-OP-glukopiranozit: VT-13a, 3,5- dihidroksifeniletil alkol 3-0-P-glukopiranozit: VT-13b], benzil alkol glikoziti [benzil alkol 7-0-p-ksilopiranozil (1”- >2')-p-glukopiranozit: VT-14] ve lignan glukoziti [(+)-siringarezinol 4'-0-P-glukopiranozit: VT-15] olmak üzere beş farklı kimyasal grup altında toplanmıştır. Bu bileşiklerden 3'-hidroksiskutellarein 7-0-(6"-0- protokateşoil)- P-glukopiranozit (VT-12) ve 3,5-dihidroksifeniletil alkol 3-0-P- glukopiranozit (VT-13b) yeni bileşikler olup, sırasıyla timoidozit ve veronozit olarak isimlendirilmişlerdir. Elde edilen bileşiklerden flavon ve fenol glikozitlerinin (VT-9a+b, VT-10, VT-11, VT-12, VT-13a+b) kuvvetli serbest radikal süpürücü aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışmamızda elde edilen sonuçlar, Türkiye bitki örtüsünde yetişen Veronica türleri üzerinde daha önce yapılmış olan çalışmaların sonuçları ile karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT Varel, M., Pharmacognostical Investigations on Veronica thymoides P.H. Davis subsp. pseudocinerea M.A. Fischer, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Pharmacognosy Program, Master Thesis, Ankara, 2004. The genus Veronica (Scrophulariaceae) is represented by 79 species in Turkish Flora, 26 of which are endemic. Some of the Veronica species are used as diuretic, for wound healing and against rheumatic pain as traditional remedy. In this study as a continuation of ongoing studies in our department on Veronica species growing in Turkish Flora, an endemic species Veronica thymoides P.H. Davis subsp. pseudocinerea M.A.Fisher has been researched from the view point of its secondary metabolites. Isolated compounds have also been investigated for their free radical scavenging (antioxidant) properties using DPPH (2,2-diphenyl-l-picrylhydrazyl) radical. The air-dried and powdered flowering aerial parts of the plant were macerated overnight and extracted with methanol at 40 °C. After evaporation of the MeOH extract, the crude extract was dissolved in water and partitioned with petroleum ether to remove the lipophilic components. The aqueous phase was prechromatographed over polyamide column for the separation of phenolic and nonphenolic compounds. Separation and isolation studies were further performed on the fractions obtained from polyamide column by means of various chromatographic methods [open column chromatography (silica gel and Sephadex) and medium pressure liquid chromatography (MPLC)]. As a result of the chromatographic studies 1 7 compounds, two of which were new and a steroidal saponin-rich fraction were obtained. The structures of the isolated compounds were elucidated by means of spectroscopic (İR, UV, ID NMR, 2D NMR, FAB-MS and HR ESI-MS) evidence. The isolated compounds are the iridoid glucosides [aucubin: VT-1, catalpol: VT-2, 6-O-acetylcatalpol: VT-3, veronicoside: VT-4, verproside: VT-5, 6-O-vanilloylcatalpol: VT-6, 6-2')-P-glucopyranoside: VT-14] and a lignan glucoside [(+)-syringaresinol 4'-0-p-glucopyranoside: VT-15]. Among these 3'-hydroxyscutellarein 7-0-(6"-0- protocatechuoyl)-P-glucopyranoside (VT- 12) and 3,5-dihydroxyphenylethyl alcohol 3-O-P-glucopyranoside (VT-13b) were new compounds and named as thymoidoside and veronoside, respectively. Flavone and phenol glycosides (VT-9a+b, VT-10, VT-11, VT-12, VT- 13a+b) showed strong radical scavenging activity. Results of our study were compared with those of the previous researches performed on the Veronica species growing in Turkish flora.