Hemşirelik hizmetlerine ilişkin işyükü analizine dayalı insangücü planlaması: Klinik ölçeğinde bir uygulama
Manpower planning for nursing services based workload analysis: A clinical implementation
- Tez No: 164632
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLSÜN ERİGÜÇ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
 - Anahtar Kelimeler: İnsangücü Plânlaması, Hemşire, İşyükü, Manpower Planning, Nurse, Workload
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZET İşlek, N., Hemşirelik Hizmetlerine İlişkin İşyükfi Analizine Dayalı İnsangttcü Plânlaması: Klinik Ölçeğinde Bir Uygulama, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Kurumları Yönetimi Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. örgütlerde kârlılığı ve verimliliği etkileyen faktörlerden biri olarak kabul edilen insangücü plânlaması, örgütün sahip olduğu ve gelecekte sahip olacağı insangücü potansiyelinin, akılcı ve verimli kullanılmasını sağlayan bir araç olması nedeniyle büyük önem taşımaktadır. Özellikle endüstri işletmelerinden farklı olarak hastaneler, yeterli sayı ve nitelikte personel bulunmadıkça üretim veya hizmet gerçekleştirememektedirler. Bu yüzden insangücü faktörü, hastaneler için daha önem kazanmakta ve diğer kaynaklara nazaran verimliliği daha fazla etkilemektedir. Günümüzde artan rekabet ile beraber, verimliliği bu kadar çok etkileyen insangücü kaynağımn, akılcı ve uygun yöntemlerle planlanması kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu araştırmada, klinik ölçeğinde hemşire insangücü plânlaması yapmak amaçlanmış olup, araştırma SSKB Ankara Eğitim Hastanesi 2. Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde yapılmıştır. Araştırmada, Peter Shipp ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından geliştirilen“İşyükü Analizine Dayalı İnsangücü Plânlaması”yöntemi kullanılmıştır. Yöntem gereğince, klinikte yürütülen hemşirelik faaliyetleri belirlenmiş, belirlenen faaliyetlerin 2003 yılı işyükleri bulunmuş, zaman etüdü yöntemi ile her bir faaliyete ilişkin standart zamanlar saptanmış ve mevcut işyükünün karşılanması için gündüz mesaisinde, hafta içi ve hafta sonu nöbetlerinde kliniğe gereken hemşire sayılarına ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda, klinikte mevcut işyükünün karşılanması için gündüz mesaisinde 5.26, hafta içi nöbetinde 1.48 ve hafta sonu nöbetinde ise 1.30 hemşireye ihtiyaç duyulacağı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT İşlek, N., Manpower Planning for Nursing Services Based on Workload Analysis: A Clinical Implementation, Hacettepe University, Health Sciences Institute, Management of Health Institutions Master Thesis, Ankara, 2005. As a factor affecting profitability and productivity in organizations, manpower planning is an important tool for the rational and productive utilization of an organization's current and future manpower potential. Unlike industrial firms, hospitals cannot engage in production without a sufficient quantity and quality of personnel, and therefore manpower is of greater significance and impacts productivity more than other resources. With increasing competition, it has become inevitable to plan manpower, which affects productivity so extensively, with rational and appropriate methods. The objective of this research was to implement nursing manpower planning of a clinic, i.e. Social Insurance Institution (SSKB) Ankara Training Hospital 2nd Orthopedics and Traumatology Clinic. The research adopts the“Manpower Planning Based on Workload Analysis”method developed by Peter Shipp and the World Health Organization. In accordance with this method, nursing activities performed at the clinic were inventoried, the year 2003 workload of these activities were found, standard times of each activity were calculated using the time study method, and the required number of nurses for the day- and the weekday and weekend night-shifts to meet the current workload were determined. The research found that, to meet the current workload at the clinic, 5.26, 1.48, and 1.30 nurses would be needed for the day-, weekday night-, and weekend night- shifts, respectively.