Erkeklerde meme kanseri: Kadınlarda meme kanseri ile karşılaştırılması
Male breast cancer: Comparison with female breast cancer
  1. Tez No: 164633
  2. Yazar: AHMET ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ATAÇ BAYKAL, PROF.DR. DEMİRALİ ONAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Erkeklerde meme kanseri, epidemiyoloji, prognoz, Male breast cancer, epidemiology, prognosis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
IV ÖZET Çalışkan, A., Dr., Erkeklerde meme kanseri: Kadınlarda meme kanseri ile karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Uzmanlık Tezi, Ankara, 2005. Erkeklerde meme kanserinin epidemiyolojisi, risk faktörleri, kliniği, histopatolojisi, evrelemesi, tanı ve tedavi özellikleri, prognozu nedir? Meme kanserinin, erkek ve kadınlarda benzerlik ve farklılıkları nelerdir? Kadınlarda meme kanseri konusundaki geniş literatür bilgisine karşın, erkeklerde meme kanseri konusundaki bilgilerimiz oldukça azdır. Bu bilgilerimiz de az sayıda hastalar ile yapılmış çalışmaların sonuçlarına dayanmaktadır. Bu çalışmada hastanemizde tedavi edilen meme kanserli erkek ve kadın hastalar geriye yönelik olarak araştırıldı. Meme kanserinin erkek ve kadınlardaki benzerlik ve farklılıklarının araştırılması amacıyla evre ve uygulanan tedavi bakımından benzerlik gözetilerek, hastanemizde Nisan 1984 ile Ekim 2004 tarihleri arasında tedavi edilen meme kanserli 22 erkek hastadan bilgilerine ulaşılabilen 19 hasta, Mart 1980 ile Eylül 1994 tarihleri arasında tedavi edilen meme kanserli 190 kadın hasta ile klinik özellikler, tedavi sonuçları ve sağkalım bakımından karşılaştırıldı. Bu çalışma sonuçlarına göre meme kanseri erkeklerde, kadınlara göre daha ileri yaşta görülmektedir, meme kanserli hastalarda tümör çapı en önemli prognostik göstergedir, erkek ve kadınlarda meme kanserinin prognozu, evre ve tedavi özellikleri eşitlendiğinde, benzerdir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT Çalışkan, A., M. D., Male breast cancer: Comparison with female breast cancer, Hacettepe University Faculty of Medicine, General Surgery Residency Thesis, Ankara, 2005. What are the epidemiology, risk factors, clinical presentation, histopathology, staging, prognosis, diagnosis and treatment strategies of male breast cancer? What are the similarities and differences between breast cancer in men and in women? Despite our current knowledge about female breast cancer, our understanding of male breast cancer is limited. This is mainly based on research carried on a small number patients. In this study, we have retrospectively investigated male breast cancer cases and matched them with a group of female breast cancer patients similar in stage and treatment protocol. Nineteen of 22 male breast cancer patients treated between April 1 984 and October 2004 had sufficient data for analysis. We matched these group of patients with 190 female breast cancer cases treated between March 1 980 and September 1 994. Male and female patients were compared for clinical presentation, treatment outcome and survival. The results showed that breast cancer presents at a later age in men than in women, the most important prognostic sign is the diameter of the tumor and stratified for stage and treatment, prognosis of breast cancer is similar in men and women.