Kolorektal adenom-karsinom gelişiminde matriks metalloproteinaz-7'nin (matrilysin) rolü
- Tez No: 164700
- Danışmanlar: DOÇ.DR. VEDAT KIRIMLIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: matrilysin, colon adenomları, immunhistokimya 28, matrilysin, colon adenomas, immunohistochemistry. 30
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
ÖZET Amaç: Kolorektal adenomların başlangıç bulguları nonspesifiktir. Kansere dönüşüm riski vardır ve kolorektal kanserler, kansere bağlı ölümlerde önemli bir yere sahiptir. Biz adenom-karsinom kaskadında matrilysinin rolünü araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çeşitli nedenlerle kolonoskopi yapılan ( kontrol, karın ağrısı, dışkılamada değişiklik, konstipasyon, ishal ) hastaların dosyalan retrospektif olarak incelendi. Patolojik kesitler immunhistokimya yöntemiyle değerlendirildi ve MMP-7 yapımı gösteren alanlar derecelendirildi. Bulgular: Hastaların 41' i erkek ve 20' si kadındı, yaş ortalaması 56.7 ( 28-88 ) idi. Hastaların 32' si ( %53 ) tubuler adenom, 13' ü ( %21 ) villöz adenom ve 16' sı ( %26 ) tubulo villöz adenomdu. Çalışmaya kontrol gurubu olarak 15 hasta daha eklendi. Adenomlann tamamında MMP-7 yapımı vardı. Tüm adenomlarda zayıf ve kuvvetli boyanma alanlan vardı. Adenomlar gradelendiğinde tubuler adenomların 10'u grade 0, 19'u grade 1, 3'ü grade 2 idi. Grade 3 olgu mevcut değildi. Tübülovillöz adenomlarda grade 0 olgu yoktu, 3 olgu grade 1, 11 olgu grade 2 ve 2 olgu grade 3'tü. Villöz adenomlarda ise grade 0 ve 1 olgu yoktu, 13 olgunun 4'ü grade 2 ve 9'u ise grade 3'tü. Kontrol hastalarının hiçbirinde MMP-7 aşın yapımı gösterilemedi. Sonuç: Kolorektal kanserin sıklığı ve adenomunda kansere dönüşümü nedeniyle patolojik değerlendirme ve takip büyük öneme sahiptir. Tubuler, villöz ve tübülovillöz adenomlar arasında MMP-7 aşın yapımı, istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Kolorektal adenomlarda MMP-7' nin aşın yapımı kansere dönüşümün erken bir kanıtı olabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Purpose: The early findings of colorectal adenomas are nonspesific. It has a risk of developing cancer and colorectal cancer has an important place in cancers related deaths. Our aim is to researche the role of matrilysin in adenoma-carcinoma cascade. Materyal and Methods: The patients who underwent colonoscopy because of various reasons ( control, abdominal pain, diarrhoea, changeness in fecesing habits ) were investigated retrospectively. Biopsy specimens were evaluated immunohistochemically. Results: Fourty-one patients were male and 21 female, average age was 56.7 ( 28-88 ). Thirty-two (53 %) patients had tubuler adenomas, 13 (21 %) had villous adenomas and 16 ( 26 %) of the paients were diagnosed to have tubulovillous adenomas. Fifteen more patients were added to the study as a control group. There was MMP-7 overexpression in all of the adenomas. There was weak and strong stain areas in all of the adenomas. When adenomas were graded; it was seen that 10 of tubuler adenomas were grade 0, 19 of them grade 1, 3 of them grade 2. There was not any grade 3 cases in tubular adenoma group. Out of sixteen tubulovillous adenomas, 3 of them were grade 1,11 of them were grade 2, 2 of them were grade 3, but there was not any grade 3 cases. Of the villous adenomas, however, there was not any grade 0 and 1 case, four were grade 2 and 9 patients were found to have grade 3. MMP-7 overexpression was not seen in any of the control group. Conclusion: Because of the frequency of colorectal cancers and the transformation of adenomas to cancer, phatological evaluation and surveillance have great importance. Remarkable statistical differences were found, in MMP-7 overexpression among tubuler, villous and tubulovillous adenomas. The MMP-7 29overexpression in colorectal adenomas can be the early proof of the transformation of adenomas to the cacinomas.