Koroner ateroskleroz etiyolojisi ile koroner bypas olan hastalarda metilen tetrahidrofolat redüktaz gen polimorfizmlerinin araştırılması
Investigation of methylene tethrahydrofolate reductase gene polymorphism with coronary atherosclerosis ethiyology at coronary by-pass patients
- Tez No: 164729
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DAVUT ALPTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Homosistein, Koroner ateroskleroz, Metilen tetrahidrofolat redfiktaz enzimi, Metilen tetrahidrofolat redfiktaz geni. XII, Coronary atherosclerosis, Homocysteine, Methylen tethrahydrofolate reductase enzyme, Methylen tethrahydrofolate reductase gene. Xlll
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Koroner Ateroskleroz Etiyolojisi ile Koroner Bypas Olan Hastalarda Metilen Tetrahidrofolat Redfiktaz Gen Polimorfizmlerinin Araştırılması Metilen Tetrahidrofolat Redfiktaz (MTHFR) enzimi; 5,10 Metilen Tetrahidrofolat'ın 5 Metil Tetrahidrofolat'a dönüşümünü katalize eden bir enzimdir. MTHFR homosisteinin metilasyonu ve nükleotid biyosentezi gibi pek çok biyokimyasal yolda bulunan folat metabolizmasında rol oynar. MTHFR, DNA sentezi ve metilasyon reaksiyonları arasındaki dengeyi sağlar. Ayrıca bu enzim, kardiyovasküler hastalıklar için bir risk etmeni olan plazma homosistein seviyesini de etkilemektedir. MTHFR geni, lp36.3'dc haritalanmış bir gendir. İnsan MTHFR geninin cDNA'sı kısmi olarak 1994'te izole edilmiş ve cDNA sekansının yaklaşık 2.2 kilobaz (kb) büyüklüğünde olduğu ve 11 ekzon içerdiği saptanmıştır. Bu çalışmanın amacı koroner atheroskleroz hatahğı ile MTHFR 677 C- >T ve 1298 A- >C polimorfizmleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu amaçla polimorfizmlerin bulunduğu bölgeler Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) yöntemi ile amplifiye edilmiştir. Polimorfizmler uygun restriksiyon enzimleri kullanılarak Restriksiyon Parça Uzunluk Polimorfizmi (RFLP) yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışmalar kontrollü olarak yürütülmüştür. Bu çabşmada MTHFR 677 C->T ve MTHFR 1298 A-+C polimorfizmleri ile koroner ateroskleroz hastalığı (677 C-»T için; p=0.240, 1298 A->C için; p=0.278), cinsiyet (677 C->T için; p=0.961, 1298 A->C için; p=0.980), tıkalı damar sayısı (677 C-*T için; p=0.181, 1298 A->C için; p=0.747) arasındaki farkın önemli olmadığı gözlenmiştir. Ayrıca, koroner ateroskleroz hastalığı ile sigara ve alkol tüketimi arasındaki farkın da anlamlı olmadığı bulunmuştur (sigara için; p=0.713, alkol için; p=0.429).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of Methylene Tethrahydrofolate Reductase Gene Polymorphism with Coronary Atherosclerosis Ethiyology at Coronary By-pass Patients Methylen tethrahydrofolate reductase (MTHFR) is an enzyme that catalyses the conversion of 5,10 methylen tethrahydrofolate to 5 methyl tethrahydofolate. MTHFR plays a role in the metabolism of folates which place in several biochemical pathways such as methylation of homocysteine and biosynthesis of nucleotides. MTHFR provides the balance between DNA synthesis and methylation reactions. Furthermore this enzyme also affects plasma homocysteine level which is a risk factor for cardiovascular diseases. MTHFR gene has been mapped to lp36.3. cDNA of human MTHFR gene isolated partially in 1994 and sequence of the cDNA was approximately 2,2 kb and consisted of 11 exon. The aim of this study was to investigate relationship between coronary atherosclerosis and MTHFR 677 C->T /1298 A-»C polymorphisms. For this purpose, areas where polymorphisms located in, was amplificated with Polymerase Chain Reaction (PCR) method. Polymorphisms were determined by using available restriction enzymes with Restriction Fragment Length Polymorphism (RFLP) method. Present study was progressed with control group. In this study, it was observed that there was no significant difference between MTHFR 677 C->T MTHFR, 1298 A->C and coranary atherosclerosis (for 677 C->T; p=0.240, for 1298 A->C; p=0.278), gender (for 677 C->T; p=0.961, for 1298 A->C için; p=0.980), the number of atherosclerotic arthers (for 677 C->T; p=0.181, for 1298 A- »C; p=0.747). It was found that there was no significant difference between cigarette/ alcohol intake and coronary atherosclerosis (for cigarette intake; p= 0.713, for alcohol intake; p=0.429).