Humerus cisim kırıklarında ilizarov eksternal fiksatör ile tedavi sonuçları
The results of ilizarov external fixator application in humerus shaft fractures
- Tez No: 164784
- Danışmanlar: PROF.DR. HAKAN GÜRBÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Humerus Cisim Kırığı, Kaynama, İlizarov, Eksternal Fiksatör. 62, Humerus Shaft Fracture, Union, Ilizarov, External Fixation. 64
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Humerus cisim kırıklarında tercih edilecek tedavi yöntemi, kırığa fıksasyon sağlamalı ve çevre eklemlerde de hareket açıklığını korumalıdır. Tedavide esas hedef, hastanın mümkün olan en kısa sürede günlük aktivitesine dönmesidir Retrospektil' olarak yapılan bu çalışmada, 27 humerus cisim kınklı hasta değerlendirildi. Cerrahi tedavi yöntemi olarak İlizarov eksternal fıksatör uygulanan hastalar; klinik, radyolojik ve fonksiyonel olarak Hunter'in kriterlerine göre değerlendirildi. Humerus cisim kırıklarını oluşturan travma nedeni, yumuşak doku hasarı, kırık lokalizasyonu ve kırık cinsi kaynama süresine etki eder. İlizarov eksternal fıksatör ile tedavi ettiğimiz olgularda kaynama süresi ortalama 12 haftada olup, 1/3 orta humerus ve spiral kırıklarda daha kısa kaynama süresi olduğu gözlendi. Fonksiyonel olarak değerlendirilen olguların %60'ında mükemmel, %40'ında ise iyi sonuçlar alındı. Kırık kaynama süresi dolduğunda hastalarda, deformite ve fonksiyon kaybına yol açacak radyolojik bulgu gözlemlemedik. Çalışmamızın sonucu olarak, humerus cisim kırıklarında kullanılan İlizarov eksternal fıksatör yönteminin; kısa cerrahi süresi, minimal cilt insizyonu ile enfeksiyon oranının düşük olması, kırık hattının redüksiyon için açılmaması ile olabilecek kaynamama riskinin aza indirilmiş olması, kaynama süresinin kısa olması, hastanın günlük aktivitelerde kırık ekstremitesini rahatlıkla kullanabilmesi, klinik, fonksiyonel ve radyolojik sonuçlarının başarılı olması nedeni ile özellikle humerus 1/3 orta cisim ve spiral ile parçalı kırıklarda güvenle kullanılabilecek tedavi yöntemi olarak düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
THE RESULTS OF ILIZAROV EXTERNAL FIXATOR APPLICATION IN HUMERUS SHAFT FRACTURES SUMMARY The treatment method to be preferred in humeral fractures must fix the fracture well and prevent range of motion at the surrounding joints. The main aim of the treatment must be to regain the patients daily activities as soon as possible. In this retrospective study, 27 patients with humeral shaft fractures were evaluated. All patients underwent surgical fixation with İlizarov external fixator, and evaluted clinically, radiologically and functionally. Functional evaluations were done according to Hunter's functional criteria. The mechanism of injury, amount of soft tissue injury, fracture type and location were found as factors influencing fracture union time. Mean union time in fractures treated Ilizarov external fixation was 1 2 weeks, however shorter union time was found in 1/3 midshaft and spiral humeral fractures. 60 % excellent results and 40 % good results were obtained from the cases evaluated functionally. We didn't observe any radiogically anomalies after the fracture union time, which may cause deformities and functional impairments in patients. As a result of our study; in 1/3 midshaft, spiral and complex fractures, application of Ilizarov external fixator was found to be a reliable and effective method of treatment because of short duration of operation time, low enfection risk with small skin incision, specially in 63open fractures comfortable injury care, early motion of the joint, prevention of fracture heamatoma, good anatomical and functional results.