Ratlarda doku element seviyelerinin postmortem interval ile ilişkisi
  1. Tez No: 164857
  2. Yazar: KAMİL HAKAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜRSEL GÜNAYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: adli tıp, ölüm, elementler, element analizi, postmortem interval 88, forensic medicine, death, elements, elemental analysis, postmortem interval 89
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Ölüm zamanının saptanması, adli tıpta özellikle kuşkulu ve doğal olmayan ölümlerde önem taşımaktadır. Bu deneysel çalışmada, farklı dokulardaki element seviyelerinin postmortem süreç ile ilişkisi incelenmiş ve postmortem interval saptanmasındaki kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla, 52 adet üç aylık Sprague- Dawley cinsi erkek rata servikal dislokasyon yöntemi ile ötanazi uygulandıktan sonra 4'ü hemen diseke edildi. Diğer 48 rat ise, cesedin kaldığı ortam ısısının doku element seviyelerine etkisinin araştırılması amacıyla iki gruba ayrıldı. Gruplardan biri 4 °C'de, diğeri 18±2 °C'de bekletildi. Daha sonra her iki ısıda bekletilen ratlardan; 6., 12., 24., 48., 72. ve 96. saatlerde 4'er rat diseke edildi. Her rattan beyin, myokard, karaciğer, böbrek ve iskelet kası örnekleri alındı. Örnekler, mikrodalga yakma yöntemiyle analize hazır hale getirilerek, ICP-AES cihazmda element düzeyleri ölçüldü. Al, Ca, Cu, Fe, In, K, Li, Mg, Mn, Na, P, Pb, S, Se ve Zn elementlerine ait değerler, istatistiksel olarak Kruskal-Wallis ve Mann- Whitney testleri ile değerlendirildi. Tüm dokularda, her iki ısıdaki bulgular ortak olarak değerlendirildiğinde; Fe, K, Na, Ca ve Cu'm birden çok dokuda 4 °C ve 18±2 "C'lerde anlamlı değişim gösterdiği saptandı. Postmortem interval saptanmasında doku element seviyelerinin güvenilir bir yöntem olarak kullanılabilirliğinin, daha geniş serilerde yapılacak deneysel çalışmalar ve otopsi materyalinde yapılacak analizler ile ortaya çıkartılması gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE RELATIONSHIP OF TISSUE ELEMENT LEVELS WITH POSTMORTEM INTERVAL IN RATS The death time determination is considered to be important especially for suspicious and unnatural deaths in forensic medicine. In this experimental study, the relationship between the element levels in different tissues and the postmortem process was examined and the reliability of this relationship in the determination of postmortem interval was investigated. For this purpose, 52 three-month-old male Sprague-Dawley rats were sacrified by cervical dislocation and four of them were seperated for dissection. On the other hand, remaining 48 rats were divided into two groups for the purpose of investigating surrounding temperature the corps existed to the tissue element levels. One of the groups was kept at 4 °C and the other at 18±2 °C. Just after sacrifice, seperated four rats were dissected. Then the dissection was made at 6., 12., 24., 48., 72. and 96. hours four rats each among the groups kept in both temperatures. Brain, myocardium, liver, kidney and skeletal muscle samples were taken from each rat. Element levels were determined by ICP- AES in the samples which were prepared for analysing with microwave digestion method. The values acquired for Al, Ca, Cu, Fe, In, K, Li, Mg, Mn, Na, P, Pb, S, Se ve Zn were statistically evaluated by Kruskal-Wallis and Mann- Whitney tests. When the findings of both temperature were evaluated together in all tissues, it was determined that Fe, K, Na, Ca and Cu showed significant changes in more than one tissue at 4 °C and 18±2 °C. It was concluded that, the availability of tissue element levels as a reliable method in the determination of postmortem interval needs to be revealed by experimental studies that will be done on wider series and the analyses on the autopsy material.