Sodyum florür ile oksidatif stres oluşturulan ratlarda polydatin etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of polydatin against sodium fluoride-induced oxidative stress in rats
- Tez No: 750963
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ULAŞ ACARÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: sodyum florür, polydatin, rat, oksidatif stres, lipid peroksidasyon, Sodium fluoride, polydatin, rat, oxidative stres, lipid peroxidation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Hijyeni ve Teknolojisi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Oldukça reaktif bir element olan flor, halojen bir elementtir. Flor, diş ve kemik metabolizması için önemli ve dışarıdan alınması gereken elementlerden biridir. Ancak flor alımının dozdan bağımsız olarak zararlı etkileri olduğuna yönelik yaygın bir yanlış algı vardır. Resveratrolün bir glikoziti olan polydatin anti-inflamatuar ve antioksidan dahil olmak üzere çeşitli biyolojik fonksiyonlar sergiler. Günümüzde araştırmacılar tarafından hücre koruyucu etkilerinin olduğu bildirilen polydatinin antioksidan ajan olarak oksidan maddelere karşı kullanımı sıklıkla incelenen bir konu olmuştur. Bu çalışmada ratlarda florid kaynaklı oluşturulan oksidatif strese karşı polydatinin koruyucu etkisinin araştırılması amaçlandı. Bu amaçla ratlara içme suyu ile 600 ppm NaF ad libitum olarak verildi. Tedavi grubuna polydatin 25; 50; 100 mg/kg dozda gastrik gavaj yoluyla uygulandı. 14 gün süren çalışmanın sonucu hayvanlardan elde edilen kan, kalp, karaciğer, böbrek, beyin, testis ve akciğerden SOD, MDA, CAT, GSH değerleri analiz edilerek incelendi. Alınan doku örneklerinin histopatolojik incelemeleri yapıldı. Serumda AST, ALT ve ALP düzeyleri ölçüldü. Bununla birlikte, IFN-γ, TNF-α and NFkB yangısal genlerinin ekspresyon düzeyleri incelendi. Ratların tüm dokularında sodyum florür lipit peroksidasyonunu uyararak CAT, SOD ve GSH seviyelerini azalttı. Ayrıca, MDA, AST, ALP ve ALT düzeylerini yükseltti. Polydatin uygulaması SOD, CAT ve GSH değerlerini kontrole yaklaştırdı ve MDA seviyesini azalttı. Aynı zamanda polydatin uygulaması serum AST, ALT ve ALP değerlerini kontrol grubuna yaklaştırdı. Çalışma sonucunda sodyum florür uygulamasıyla oluşturulan oksidatif stres üzerinde doğal bir antioksidan olan polydatinin koruyucu etki gösterdiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Fluoride, a highly reactive element, is a halogen element. Fluoride is one of the elements that are important for tooth and bone metabolism and must be taken from outside. However, there is a common misconception that fluorine intake has harmful effects regardless of dose. Polydatin, a glycoside of resveratrol, exhibits a variety of biological functions, including anti-inflammatory and antioxidant. Today, the use of polydatin, which is reported to have cell-protective effects by researchers, as an antioxidant agent against oxidant substances has been a frequently studied subject. In this study, it was aimed to investigate the protective effect of polydatin against sodium fluoride-induced oxidative stress in rats. For this purpose, 600 ppm NaF was given ad libitum to the rats with drinking water. Polydatin was given to the treatment groups at the doses of 25; 50; 100 mg/kg by gastric gavage. In the 14 days study, SOD, MDA, CAT, GSH values from blood, heart, liver, kidney, brain, testis and lung obtained from animals were analyzed. Histopathological examinations of the tissue samples were performed. AST, ALT and ALP levels were measured in serum. In addition, the expression levels of IFN-γ, TNF-α and NFkB inflammatory genes were examined. Sodium fluoride stimulated lipid peroxidation and decreased CAT, SOD and GSH levels in all tissues of rats. It also increased MDA, AST, ALP, and ALT levels. Polydatin application brought SOD, CAT and GSH values closer to control and decreased MDA levels. At the same time, polydatin application brought serum AST, ALT and ALP values closer to the control group. As a result of the study, it was determined that polydatin, a natural antioxidant, had a protective effect on the oxidative stress created by sodium fluoride application.