Motor ünite sayısı tahmini yönteminde uygulayıcıdan kaynaklanabilecek farklılıkların incelenmesi
  1. Tez No: 164876
  2. Yazar: VAHİDE DENİZ YERDELEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YAKUP SARICA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Motor ünite, motor ünite sayısı tahmini (MUNE), tekrarlanabilirlik. VII, Motor unit, motor unit number estimation (MUNE), inter-rater reliability. VIII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Motor Ünite Sayısı Tahmini Yönteminde Uygulayıcıdan Kaynaklanabilecek Farklılıkların İncelenmesi MUNE (Motor unit number estimation), akson sayışım gerçeğine en yakın şekilde kantitatif olarak belirlemek için geliştirilmiş bir yöntemdir. Bu çalışmada, 3 farklı araştırmacının elde ettiği sonuçlar karşılaştırılarak bu yöntemin güvenilirliğini test etmek amaçlanmıştır. Periferik sinir hastalığı ya da sistemik veya metabolik bir hastalığı olmayan, klinik muayeneleri, median ve ulnar sinir iletim hızlan normal bulunan gönüllülerde çalışma tamamlanmıştır. Yaş ortalaması 38.9 ± 6.6 yıl olan 58 erkek ve 52 kadın toplam 110 olgu 3 yaş grubunda değerlendirilmiştir. 15-30 yaş grubunda 36 olgu, 31-45 yaş grubunda 44 olgu ve 46 ve üzeri yaş grubunda da 30 olgu bulunmaktadır. MUNE için manuel inkremental yöntem kullanılmıştır. Olguların tümünde 1. araştırmacı tarafından 0.1 msn süreli uyarımlarla iki seri halinde çalışma ve kayıtlar tamamlanmıştır. Bu olguların 45'inde (13'ünde sadece 0.1 msn, 32'sinde 0.1 ve 0.2 msn, 22'sinde 0.1, 0.2 ve 1.0 msn süreli uyarımlarla) 2. araştırmacı aynı yöntemle çalışmaları tekrarlamıştır. İkinci araştırmacı tarafından incelenmemiş başka/diğer 24 olguda da 3. araştırmacı (20'sinde ayrıca 0.2 ve 1.0 msn süreli uyarımlarla) çalışmaları tekrarlanmıştır. Bu şekilde uyaran süresinin MUNE sonuçlarını etkileyip etkilemediği konusunda da bir fikir edinilmesi amaçlanmıştır. Aynı koşullarda her 3 araştırmacı da yaklaşık aynı skorları elde etmişlerdir (p=0.250). Bu da yöntemin tekrarlanabilir sonuçlar verdiğini göstermektedir. Cinsiyet MUNE skoru üzerinde etkili olmamaktadır (p=0.28). İstatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte, yaşlanma ile periferik sinir lif sayısında göreceli bir azalma görülmektedir. Bir yöntemin değerlendirilmesi söz konusu olduğundan, bu bulgularla, uygun koşullarda deneyimli bir uygulayıcı tarafından yapıldığında MUNE çalışmalarının klinikte kullanılabileceği görüşü ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Interrater Reliability of Motor Unit Number Estimation Method Motor unit number estimation (MUNE), is a method developed to determine the number of motor axons to the best possible quantity. In this study, we aimed to test the reliability of the method by comparing the results of 3 different investigators. The healthy volunteers with neither peripheral nerve disease nor any systemic/ metabolic disease with normal neurological examination included in the study. All had normal median and ulnar nerve conduction velocities. One hundred and ten subjects (58 males, 52 females) at a mean age of 38.9 ± 6.6 years were evaluated in 3 age groups. There were 36 volunteers in 15-30 age range, 44 in 31-45 age range and 30 in >46 age range. Manuel incremental method was performed for MUNE. First investigator completed 2 series of studies and recordings with a stimulation of 0.1 msn in all subjects. Second investigator repeated these studies in 45 subjects with a stimulation of 0.1 msn in 13, 0.1-0.2 msn in 32 and 0.1-0.2- 1.0 msn in 22 subjects. Third investigator repeated the same studies in 24 subjects who were not examined by the 2nd investigator. She used a stimulation of 0.1-0.2-1 msn in 20 subjects and 0.1 msn in 4 other subjects. By using different duration of stimulation, we intended to find whether MUNE was affected by the stimulation time. Three investigators obtained approximately the same MUNE scores (p=0.250). This finding suggests that results of mis method are reproducible. Sex did not have an effect on the scores (p=0.28). Peripheral nevre fibers detected by MUNE showed a relative decrease with aging, however this was not statistically significant. These findings suggest that MUNE studies can be used in clinical trials when performed by experienced investigators under appropriate conditions.