İkinci trimester amniyotik mayide bakılan CRP ve sitokinlerin (IL-1, IL-6, TNF alfa) preterm eylemi belirlemedeki rolü
  1. Tez No: 164878
  2. Yazar: ÜMRAN KÜÇÜKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TUNCAY ÖZGÜNEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Amniyosentez, CRP, Preterm doğum, Sitokinler, vii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET ikinci Trimester Amniyotik Mayide Bakılan CRP ve Sitokinlerin (İL-1, IL-6, TNF Alfa) Preterm Eylemi Belirlemedeki Rolü Gebeliğin erken dönemindeki intrauterin inflamasyon pretenn doğumun oluşmasnıda önemli bir faktör olabilir. Erken doğum yapan veya gebeliği spontan abortus ile sonuçlanan vakaların midtrimester amniyotik sıvılarında IL-1, IL-6, CRP ve TNF alfa düzeyleri yükselmiş olabilir. Bizim bu çalışmada amacımız; genetik amniyo sentez işlemi sırasında bakılan CRP ve sitokin düzeylerinin, 34 ve 36 haftadan önceki spontan pretenn doğumları belirlemedeki rollerini araştırmaktır. Çalışma kriterlerine uyan, 16-20. gestasyonel haftadaki genetik amaçlı amniyosentez uygulanacak 271 hasta çalışma kapsamına alındı. Anormal karyotip sonucu gelen hastalar çalışmadan çıkartıldı. Amniyotik sıvı ve maternal kandan CRP, IL-1, IL-6, TNF alfa düzeyleri çalışıldı. Tüm hastalar doğuma kadar gebelik komplikasyonlan ve gebelik sürelerinin takibi açısından izlendi. îstatiksel hesaplamalarda nonparametrik testler ve Reciever Operating Characteristic Curve (ROC) analizi kullanıldı. Spontan pretenn doğum prevelansı 34. haftadan önce % 4.1 ve 37 haftadan önce %19 bulundu. Amniyotik sıvı ve maternal kandaki CRP, IL-1, IL-6, TNF alfa düzeyleri arasında ilişki bulunamadı. 34 ve 37 haftadan önce oluşan pretenn doğumlarla, maternal kanda bakılan IL-1, IL-6 ve TNF alfa düzeyleri arasında anlamlı ilişki bulunamadı. Pretenn doğumlarda maternal ve amniyotik sıvı CRP düzeyleri, amniyotik sıvı IL-1 ve IL-6 düzyleri arasında istatiksel anlamlı ilişki mevcuttu. Amniyotik sıvı CRP konsantrasyonunun 1 1.2 mg/L değerinin üzerinde olması, 34 haftadan önceki doğumları tahmin etmede %80.5 sensitif, %67.5 oranında spesifik bulundu. Sonuç olarak bu çalışma preterm doğumların oluşmasında subklinik intrauterin/ fetal inflamatuvar süreçlerin önemli olduğu teorisini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Role of CRP, IL-1, IL-6, TNFalpha, at The Time of Genetic Amniocentesis For The Prediction Preterm Delivery A pre-existing intrauterine inflammation in the first half of gestation has been proposed as a possible condition that leads to preterm delivery. Indeed, elevated levels of inflammatory mediators ( IL-1, 6, TNF) and CRP in midtrimester amniotic fluid have been in cases of preterm delivery and/or spontaneous abortion. The objective of this study was to investigate whether the amniotic fluid CRP, IL-1, IL-6, TNF alpha levels at the time of genetic amniocentesis are markers for spontaneous preterm delivery before 34 and 36 weeks of gestation. Women who underwent genetic amniocentesis between 16 and 20 week of gestation with suitable cases for our study criteria were included in the study. Patients with abnormal karyotype were excluded. CRP, IL-1, IL-6 and TNF alpha were measured in amniotic fluid and in maternal blood immediately after genetic amniocentesis. All patients were followed until delivery for the occurrence of pregnancy complications. Nonparametric tests and receiver-operating characteristic curve analysis were used for statistical purposes. The prevalence of spontaneous preterm delivery before 34 and 37 weeks was 4.1% and 19%. No correlation was between amniotic fluid and maternal blood CRP, IL- 1, IL-6 and TNF alpha concentrations. No relationship was found between maternal blood TNF alpha, IL-1 and IL-6 concentrations and preterm delivery before either 34 or 37 weeks. Maternal blood CRP, amniotic fluid IL-1 and IL- 6 concentrations were meaningful. Amniotic fluid CRP concentration of > 11.2 mg/L had a sensitivity of 80.5% and a specifity of 67.5% in the prediction of spontaneous preterm delivery at