Erken doğumun önceden belirlenmesinde kullanılan yöntemlerin etkinliğinin değerlendirilmesi (Amnios sıvısında angiogenin, fibronektin ve laktad dehidrogenaz seviyeleri, amnios sıvısı ve vajinal kültürü, serviks uzunluğu ve uterin arter doppleri)
The Prediction of preterm labor by clinical, ultrasonographic, laboratory methods and their value in asymptomatic patients
  1. Tez No: 103409
  2. Yazar: ALEV ATIŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RIZA MADAZLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Amniotic fluid, angiogenin, LDH, fibronectin, USG
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
52 ÖZET Amaç: Asemptomatik hastalarda erken doğumun klinik, laboratuvar ve ultrasonografik yöntemler kullanılarak önceden belirlenmesi. Gereç ve yöntemler : Bu prospektif çalışmada kliniğimize genetik amniosentez için başvuran 55 gebe çalışmaya alındı. Amnios sıvısında kültür, LDH, angiogenin, fibronektin çalışıldı. Hastalar amniosentezden 1 ay sonra kontrole çağrılarak servikal ve Doppler ultrasonografi uygulandı. Doğuma kadar gebelikleri takip edildi. ROC eğrileri, lojistik regresyon analizi, diskriminant analiz, t testleri ve parametrik olmayan testler kullanıldı. Bulgular: Erken doğum belirtileri gösteren 10 hasta (bunların 5'i erken doğum yaptı, 5'i tokoliz tedavisine ile term doğurdu) çalışma grubunu, miadında doğuran 45 hasta kontrol grubunu oluşturdu. Erken doğum oranı %9.1 idi. Amnios maide üreme oranı %0 idi. Ortalama amnios angiogenin seviyesi erken doğum tehditi olan ve erken doğuran hastalarda (sırasıyla 43.3ng/ml, 48.6 ng/ml), miadında doğuranlara (23.7ng/ml) göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0.000). Ortalama amnios LDH seviyeleri erken doğum tehditi olan ve erken doğuran hastalarda, miadında doğuran hastalara göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0.007). Ortalama amnios fibronektin seviyeleri erken doğum tehditi olan ve erken doğuran hastalarda miadında doğuran hastalara göre anlamlı fark göstermedi (p>0.05). İkinci trimester servikal uzunluk ölçümleri ve Doppler indeksleri erken doğuran, erken doğum tehditi olan veya miadında doğuran hastalarda anlamlı fark göstermedi. Ancak servikal USG ile servikal kamalaşma varlığı erken doğum yapan ve miadında doğuran hastalar arasında anlamlı fark gösterdi (p=0.001). Sonuç: Midtrimester amnios sıvısı angiogenin ve LDH seviyeleri, ikinci trimester servikal ultrasonografide servikal kamalaşma varlığı asemptomatik hastalarda erken doğumun önceden belirlenmesinde değerli bulunmuştur. Anahtar kelimeler : Amnios sıvısı, angiogenin, LDH, fibronektin, USG.
Özet (Çeviri)
53 ABSTRACT Objective : Prediction of preterm labor by the help of laboratory, clinical and ultrasonografic markers in asymptomatic patients. Material and metods: We designed a prospective study of 55 patients undergoing midtrimester amniosenteses for genetic reasons. Amniotic fluid was analyzed for angiogenin, LDH, fibronectin levels and culture. Patients underwent cervical and Doppler USG one month after amniosenteses. ROC curve analysis, logistic analysis, discriminant analysis, t tests and nonparametric tests were used for statistical analysis. Results: 10 patients with preterm labor (5 of these delivered preterm, 5 of these answered to tocolytic therapy) matched with 45 controls. The prevalence of preterm delivery was %9.1. Positive amniotic fluid culture rate was %0. The median angiogenin level was significantly greater in patients with preterm labor and delivery (43.3ng/ml,48.6ng/ml respectively) than in patients with term delivery (23.7ng/ml) (p=0.000). The median LDH levels was significantly greater in patients with preterm labor and delivery than in patients with term delivery (p=0.007). The amniotic fluid fibronectin levels did not differ in preterm labor, delivery or term delivery significantly (p>0.05). In second trimester, cervial ultrasonografic measurements and Doppler indekses did not differ in either of the groups but cervical funneling sign showed significant difference in patients with preterm and term labor (p=0.001 ). Conclusion: Midtrimester amniotic fluid angiogenin, LDH kevels and second trimester cervical funneling sign on cervical USG has diagnostic value in the prediction of preterm delivery in asymptomatic patients.