Yapısal allogreft uygulamalarımız
The results of structural allograft applications
- Tez No: 164947
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YUSUF YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Artrodez, internal splint, kemik defekti, segment rekonstrüksiyonu, yapısal allogreft. 58, Arthrodesis, bone defect, internal splint, segmental reconstruction, structural allograft. 39
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Yapısal allograft uygulamalarımız Ankara Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'da Mayıs 1996- Mart 2005 tarihleri arasında kas iskelet sistemi tümörü nedeniyle başvuran ve rezeksiyon sonucu oluşan kemik defekti için internal splint, artrodcz ya da segment rekonstrüksiyonu amaçlı yapısal allogreft kullanılan 27 hasta, retrospektif olarak radyografileri ile değerlendirildi. Segment rekonstrüksiyonu amaçlı yapısal allogreft kullanılan hastaların radyografik değerlendirmeleri ISOLS'un (International Society of Limb Salvage) belirlemiş olduğu kriterlere göre yapıldı. Ortalama 30.3 aylık takip sonrasında, 27 hastadan, artrodez amaçlı yapısal allogreft kullanılan 2 hastada implant yetmezliği ve enfeksiyon, segment rekonstrüksiyonu amaçlı yapısal allogreft kullanılan bir hastada, tümör nüksü, diğerinde ise, almış olduğu radyoterapi ve kemoterapi nedeniyle kötü sonuçlar elde edildi. Internal splint amaçlı yapısal allogreft kullanılmış olan hastalarda sonuçlar iyi idi. Allogreft kaynamasında, stabil bir fiksasyonun önemi büyüktür. Yapısal allogreftlerin uygulamasındaki klinik sonuçlarımız, oldukça iyi olmakla birlikte, kaynamaya, kemoterapinin ve radyoterapinin olumsuz etkisi olduğu gözlenmiştir, artrodez amaçlı yapısal allogreft kullanılmamalıdır. Enfeksiyon ise tedavinin başarısızlığında en büyük etkendir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Results of Structural Allograft Applications A retrospective study among 27 patients who underwent segmental resection and reconstruction with structural allografts as internal splints, arthrodesis or segmental reconstruction in Ankara University Orthopedics and Traumatology Department with the diagnosis of musculoskeletal tumors from May 1 996 to March 2005 was performed. The patients were evaluated with direct roentgenograms. Radiological evaluation in patients with segmental reconstruction was performed according to ISOLS (International Society ofLimb Salvage) criteria. The results in patients with internal splints were good. However there were two infections and implant failures in arthrodesis group, recurrence of the tumor and inferior results because of chemotherapy and radiotherapy were observed in segmental reconstruction group. Stable fixation is of vital importance in allograft incorporation. Although our clinical results after structural allografts were good, the adverse effects of chemotherapy and radiotherapy were observed. Infection is the most important factor in treatment failures. We conclude that structural allografts should not be used for arthrodesis.