Preeklampsili hastalarda vasküler hasarın değerlendirilmesinde dolaşan endotel hücrelerinin rolü
The role of circulating endothelial cells for assessment of vascular damage in preeclamptic patients
  1. Tez No: 164964
  2. Yazar: BAŞOL CANBAKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÖKHAN NERGİZOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Endotel hücreleri, Gebelik, Hipertansiyon, Homosistein, Preeklampsi 25
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nefroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
ÖZET Preeklampsili Hastalarda Vasküler Hasarın Değerlendirilmesinde Dolaşan Rudotel Hücrelerinin Rolü Preeklampsi klinik olarak hipertansiyon, proteinüri ve ödem ile seyreden; maternal endotelin yaygın disfonksiyonu ile karakterize gebeliğe özgü bir bozukluktur. Pek çok çalışmada preeklampsili hastalarda sonraki yıllarda kardiyovasküler hastalık riskinin arttığı gösterilmiştir. Son zamanlarda dolaşan endotel hücrelerinin (DEH) periferik kanda sayılması ile endotel hasarının değerlendirilebileceği ileri sürülmektedir. Bu yöntemin özellikle endotel hasan ile birlikte seyreden hastalıkların aktivasyonu için bir belirleyici olabileceği düşünülmektedir. Bizler de ilk defa vasküler hasarın bir göstergesi olarak ileri sürülen dolaşan endotel hücrelerinin preeklampsili hastalarda sağlıklı gebelere ve kontrol grubuna göre artıp artmadığım araştırdık. Çalışmaya 20 preeklampsili hasta, 15 normal gebe ve 15 sağlıklı gönüllü kadın alındı. Tüm çalışmaya alman hasta ve kontrollerin sistolik-diastolik kan basınçları, serum homosistein düzeyleri kaydedildi. Endotel hücreleri periferik kandan anti-CD-146 kaplı immunomanyetik boncuklar (DynabeadsT) kullanılarak izole edildi ve acridine orange ile boyandı. Endotel hücreleri bir Nageotte sayım kamarası kullanılarak immunfloresan mikroskopta sayıldı. Preeklampsili hastalarda sağlıklı gebelere ve kontrol grubuna göre sistolik ve diastolik kan basıncı ve DEH sayısı istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Serum homosistein düzeyi preeklampsili hastalarda sağlıklı gebelere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek iken kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu. Ayrıca DEH sayısı ile sistolik kan basıncı (pO.0001, r=0.63), diastolik kan basıncı (pO.0001, r=0.64), ve homosistein düzeyleri (p=0.01, r=0.55) arasında istatistiksel olarak anlamlı derecede pozitif korelasyon bulundu. Sonuç olarak bu çalışmada preeklampsili hastalarda sağlıklı gebelere ve kontrol grubuna göre bir vasküler hasar göstergesi olan DEH sayısında anlamlı artış saptanmıştır. Ayrıca DEH sayısı hem kan basıncı hem de serum homosistein düzeyi ile anlamlı korelasyon göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Role of Circulating Endothelial Cells for Assessment of Vascular Damage in Preeclamptic Patients Preeclampsia is a pregnancy-specific disorder that is clinically associated ıypertension, proteinuria and oedema. It is characterized by a generalized dysfunction of the naternal endothelium. An initiating event in preeclampsia has been postulated to be reduced placental perfusion that leads to widespread dysfunction of the maternal vascular endothelium. Several studies have suggested that women who develop preeclampsia arc at increased risk of cardiovascular complications later in life. An increase in circulating endothelial cells (CECs) has been associated with several clinical syndromes that affect the endothelium and it has been used for assessment of vascular damage in recent years. We hypothesised that the levels of CECs can be greater in preeclamptic patients due to endothelial dysfunction and damage in comparison to healthy pregnant or controls. Twenty patients with preeclampsia, 1 5 healthy pregnant and 1 5 controls were studied. Systolic and diastolic blood pressures, serum homocycteine levels were measured. Endothelial cells were isolated from peripheral blood by using immunomagnetic beads (DynabeadsT) coated with antibodies against CD146, and were stained acridine orange. Endothelial cells counted in a Nageotte chamber using an immunofluorescent microscope. Systolic and diastolic blood pressure and number of CECs in preeeclamptic patients were significantly greater compared to those in healthy pregnants and controls. Serum homocysteine level in preeclamptic patients was significantly higher compared with healthy pregnants but it was significantly lesser compared with controls.