Erken evre meme kanserinde radyoterapi
Radiotherapy in early stage breast cancer
  1. Tez No: 164969
  2. Yazar: FUAT ÇİNER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MELTEM NALÇA ANDRIEU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: erken evre meme kanseri, meme koruyucu tedavi, kemoterapi, hormonoterapi, radyoterapi 63, early stage breast cancer, breast conservation therapy, local recurrence, radiotherapy, side effects 65
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Erken Evre Meme Kanserinde Radyoterapi Ocak 1997 ile Mayıs 2002 tarihleri arasında, erken evre meme kanseri tanısı ile meme koruyucu cerrahi sonrasında A.Ü.T.F. Radyasyon Onkoloji kliniğinde radyoterapi uygulanmış 72 olgu retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Olguların tam sırasında yaşlan medyan 45 (27-75 yaş)'dir. 32 olgu (%44,4) postmenapozal, 40 olgu premenapozal (%55,6) olarak tespit edilmiştir. Olguların cerrahi türüne göre dağılımı; kadrantektomi 31 olgu (%43,1), lumpektomi 38 olgu (%52,8) ve parsiyel mastektomi 3 olgu (%4,2) şeklindedir. Altı olguda (%8,3) cerrahi sımr pozitif olarak tespit edilmiştir. Olgular histopatolojik tiplerine göre 62 olgu invasif duktal tip (%86,1), 2 olgu medüller tip (%2,8), 5 olgu intraduktal komedo tip (%6,9), 1 olgu musinöz kolloid tip (%1,4), 1 olgu indifferensiye tip (%1,4), 1 olgu mikropapiller tip (%1,4) olarak dağılım göstermişlerdir. Olgular evrelerine göre evre I 32 olgu (%44,4), evre IIA 29 olgu (%40,3), evre HB 11 olgu (%15,3) olarak dağılım göstermektedirler. Tüm hastalara aksiller lenf nodu diseksiyonu yapılmıştır. Östrojen reseptörü 52 olguda (%72,2) pozitif, 13 olguda (%18,1) negatif olarak tespit edilmiş, 7 olguda (%9,7) ise tespit edilememiştir. Elliüç olgu (%73,6) sistemik tedavi almıştır. 12 olguda (%16,7) cobalt 60 teleterapi cihazı, 60 olguda (%83,3) linear akseleratör cihazı ile öpere memeye toplam 50 Gy radyoterapi uygulanmış. Primer tümör bölgesine 65 olguda (%80,3) ortalama 14 Gy (8-16Gy) ek radyoterapi dozu, ayrıca aksiller diseksiyon sonucu positive olgulara supraklaviküler ve aksiller alana toplam 50 Gy radyoterapi uygulanmıştır. Hastaların ortalama takip süresi 46,58 ay (5- 91,87ay)'dır. 64 olgu (%88,9) en son kontrolde hastalıksız olarak remisyonda kabul edilmiştir, 3 olguya (%4,2) lokal nüks nedeniyle reeksizyon uygulanmıştır, 2 olgu (%2,8) uzak metastazlı ve hayattadır, 3 olgu (%4,2) ise uzak metastaza bağlı kaybedilmiştir. Olguların 5 yıllık lokal rekürrenssiz sağkalımları, hastalıksız sağkalımlan, genel sağkalımları sırasıyla %97, %88, %93 olarak hesaplanmıştır. Olguların yaş dağılımları lokal rekürrenssiz sağkalımlarına göre incelenmiş istatistiksel analizde yaşın 40 yaş üzeri grupta anlamlı olarak daha iyi çıkmıştır (p=0.05). Olguların cerrahi ile radyoterapi arasında geçen süreleri incelendiğinde 3 62aydan daha erken radyoterapi uygulanan olguların lokal rekürrens açısından istatistiksel anlamlılık değerine yakın (p=0.06), hastalıksız sağkalım açısından ise istatistiksel olarak daha iyi olduğu tespit edilmiştir (p=0.04). Olgular evrelerine göre değerlendirilip hastalıksız sağkalıma katkısı incelendiğinde evre I ve DA grubunda istatistiksel olarak daha iyi bulunmuştur (p=0.01). Altmışüç olguda (%87,5) erken dönemde grade 1-2 eritem, deskuamasyon ve ödem tespit edilmiştir. Erken dönemde hiçbir hastada grade 3-4 toksisite tespit edilmemiştir. 8 olguda (%11,1) grade 2 telenjektazi, 10 olguda (%13,8) grade 2-3 atrofi ve pigmentasyon tespit edilmiş olup hiçbir olguda ciddi yan etki (ciddi kol ödemi, fraktür, akciğer fîbrozisi) görülmemiştir. Kabul edilebilir kozmetik sonuç 50 hastada (%69,4) gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Radiotherapy In Early Stage Breast Cancer Seventytwo patients who had radiotherapy after breast conservative surgery between January 1997 and May 2002 in Radiation Oncology Department of Ankara University Medical Faculty were retrospectively evaluated. The median age of the patiens at the diagnosis was median 45 (range 27-75). Thirtytwo patients (%44,4) were postmenapozal and forty patients (%55,6) were premenapozal. Operations; quadrantectomi 31 patients (%43,1), lumpectomia 38 patients (%52,8) ve parciel mastectomi 3 patients (%4,2). Six patients (%8,3) had positive margin. Pathological distribution was as 62 patients with invasive ductal carcinoma (%86,1), 2 patients with medullar carcinoma (%2,8), 5 patients with intraductal comedo carcinoma (%6,9), with 1 patient mucinous(colloid) (%1,4), 1 patient undifferentiated (%1,4) and 1 patient micropapiller (%1,4) type. Stages were distributed as follows: 32 patients (%44,4) stage I, 29 patients (%40,3) stage TJA, 11 patients (%15,3) stage KB. Axiller dissection was made to all of the patients. According to hormone receptor status, estrogen receptors were positive in 52 patients (%72,2) and negative in 13 patients (%18,1), 7 patients with unknown status (%9,7). Fify-three patients (%73,6) received systemic therapy. Total 50 Gy external radiation therapy was administered with Cobalt 60 teleterapy machine in 12 patients (%16,7) and with Linear accelerator in 60 patients (%83,3). Median 14 Gy (range 8-16) boost dose was delivered in primary tumor site in 65 patients (%80,3), and also total 50 Gy radiotherapy was administered to regional lymph nodes in axiller metastases positive cases. Patients' median follow-up was 46,58 month (range 5-91,9). Sixty-four patients (%88,9) were in remission at the last control visit, 3 patients (%4,2) were reoperated because of local reccurens, 2 patients (%2,8) are alive with distant metastasis and 3 patients (%4,2) died of disease after distant metastasis. Patients' 5 year local disease free survival, disease free survival, overall survival are %97, %88, %93 respectively. Patients with age over 40 years old were found to be better than the ones less than 40 years old for local disease free survival and this was stastistically significant (p=0.05). Patients with less than 3 months interval between 64surgery and radiotherapy were found to be statistically significant for disease free survival (p=0.04) and have tendency to be statistically significant for local disease free survival (p=0.06). Stage I and HA patients were significantly better than stage IIB patients for disease free survival (p=0.01). In 63 patients (%87,5) grade 1-2 eritema, desquamation and odema were found as early side effects. None of our patients developed grade 3-4 toxicity in acute phase. In 8 patients (%11,1) grade 2 telenjectasia and in 10 patients (%13,8) grade 2-3 atrophy and pigmentation were observered. None of the patients had serious complications (serious odema, fractur, pulmonery fibrosis). Fify patients (%69,4) patients had accetible cosmetic results.