Akne vulgarisli olgularda izotretinoin kullanımının gözyaşı fonksiyon testlerine etkisi
- Tez No: 164976
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÖKHAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: İzotretinoin, Akne vulgaris, Gözyaşı fonksiyon testleri, Kuru göz uı, Isotretinoin, Acne vulgaris, Tear function tests, Dry eyes iv
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET. Amaç: Sistemik izotretinoinin uzun dönem kullanımının gözyaşı fonksiyon testlerine etkilerini araştırmak Gereç ve Yöntem: Akne vulgaris tanısıyla sistemik izotretinoin başlanan 46 olgu çalışmaya dahil edildi. Kontrol grubu oküler yüzeyi ve gözyaşı fonksiyonlarını etkileyen sistemik ve oküler bir hastalığı olmayan 15-35 yaşları arasındaki 31 kişiden oluşturuldu. Olgular başlangıçta, tedavinin 1., 6. aylarında ve tedavi bitiminden 1 ay sonra Schirmer I testi, gözyaşı kırılma zamanı, fundus muayenesi, korneanın flöresein ile boyanması, renkli görmeleri ve görme keskinlikleri yönünden prospektif olarak değerlendirildi. Sübjektif şikayetlerinin varlığı ile karanlık adaptasyon bozukluğu ve gece görmelerinde bozulma olup olmadığı sorgulandı. Schirmer I testinin 10 milimetre' nin, gözyaşı kırılma zamanının 10 saniye'nin altındaki değerleri anormal kabul edildi. İstatistik için Wilcoxon Signed Ranks, Ki-kare ve McNemar testleri kullanıldı. p0.05). Başlangıçta Schirmer I testi ortalaması 18.28±5.98 mm, gözyaşı kırılma zamanı ortalaması 16.00±4.43 sn, anormal Schirmer I testi sonucu %4.30, anormal gözyaşı kırılma zamanı sonucu %6.50, sübjektif yakınma oranı %15.20 iken; tedavinin 1. ayında Schirmer I testi ortalaması 14.28±5.49 mm (p0.05) olarak bulundu. Tedavinin 1. ayında anormal Schirmer I testi sonucu %19.56 (p0.05), tedavinin 1. ayında anormal gözyaşı kırılma zamanı sonucu %32.60 (p0.05), tedavinin 1. ayında sübjektif yakınma oranı %37.00 (p0.05) olarak bulunmuştur. Sonuç: Sistemik izotretinoin tedavisi süresince gözyaşı fonksiyon testlerinde anlamlı değişiklikler ve göz kuruluğu semptom ve bulgularında artış ortaya çıktı. Bu bulguların tümü tedavinin kesilmesinden bir ay sonra kayboldu. Bu olgularda yapay gözyaşı preparation kullanılması uygundur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: To investigate the effects of chronic use of isotretinoin on the tear functions. Material and metod: Forty six patient with acne vulgaris treated by systemic isotretinoin were included in our study. The control group is composed of 31 subjects who between 15-35 years old without any systemic and ocular diseases affecting ocular surface and tear film functions. The patients were examined prospectively for Schirmer's I test, tear break-up time, fundus examination, corneal flouresceine staining, color vision and visual acuity at the beginning, 1st and 6th months of treatment and one month after cessation of the treatment. The patients were asked about any subjective complaint, dark adaptation and dark vision alterations. If Schirmer's I test is 0.05). At the 1st month of treatment, abnormal Schirmer's I test rate is %19.56 (p0.05). At the 1st month abnormal break-up time rate was %32.60 (p0.05). At the 1st month of the treatment, subjective complaint rate was %37.00 (p0.05). Conclusion: During systemic isotretinoin treatment, although tear function tests were significantly impaired, dry eye sign and symptoms were disappeared at the first month after cessation of treatment. The patients having dry eyes are suitable for artificial tear supplementation.