Aşırı aktif mesaneli kadınlarda akupunktur tedavisinin etkinliği
- Tez No: 164975
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEFA RESİM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Akupunktur, Aşın aktif mesane, Tolterodin, Acupuncture, Over active bladder, Tolterodin VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Bu çalışmamızda AAM'li (aşın aktif mesane) bayan hastaların akupunkturla tedavisini araştırdık. AAM yaşam kalitesini etkiliyen çok önemli bir sağlık problemidir. AAM semptomlarının yaşla doğru orantılı olarak artarak erişkin nüfusun yaklaşık olarak % 17'sini etkilediği ortaya konulmuştur. Semptomların kadınlarda 40-50 yaş arasında, erkeklerde ise 60 yaşından sonra daha sık görüldüğü gösterilmişti Etyopatogenezinin tam olarak bilinememesi sonucu çoğu zaman AAM tanısı konulamamaktadır. AAM, hastaların sosyal yaşamdan uzaklaşmasına ve fiziksel aktivitelerden mahrum kalmasına yol açarak kişinin sosyal izolasyonuna. neden olabilmektedir. Bunun için alternatif tedavi seçenekleri oluşturma çalışmalarının önemi artmaktadır. Bu amaçla akupunkturun diğer bazı hastalıklarda olduğu gibi AAM olan bayan hastalarda etkinliğini araştırmak daha bir önem arzetmektedir. Bu çalışmada alt üriner sistem semptomu olan bayanların tedavisinde akupunkturun etkinliği ile antimuskarinik bir ajan olan tolterodinin etkinliğini karşılaştırmak ve bilimsel bir zeminde tartışmak amaçlanmıştır. Böylelikle akupunktur tedavisinin sonuçlarının devamlılığını bilimsel bir zeminde test etmeyi hedefledik.. Bu çalışmamızda 20 hasta 2 gruba ayrılarak araştırıldı. AAM'de tolterodin ile akupunktur tedavilerini karşılaştıran bir çalışma yoktur. Bizim çalışmamızda akupunkturun bir antikolinerjik ajan olan tolterodin kadar etkin olduğu görülmektedir Sonuç olarak akupunkturun AAM tedavisinde diğer non invaziv medikal tedaviler kadar etkin olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT We have searched the OAB (Over Active Bladder) women patients treatment with acupuncture in this work. OAB is a very important health problem that effects the life quality. It is revealed that OAB semptoms effects the 17% percent of adult population as direct proportion with age. It was said that semptoms often occur at women beetween 40 - 50, and at men after 60 age. Because the Etiopathogenesis isn't known exactly, OAB can't be diagnosed. OAB may cause the person's social insulation by making patients retreat" and devoid of social activities. Because of that the importance of working of forming alternative treatment options increase. For this purpose, it is more important to search the acupuncture efficiency at OAB woman patients as it is other some disease. In this study, it is purposed to compare the acupuncture efficiency on women treatment who have lower urinary system semptom and the efficiency of tolderodin, an antimuscarinic spy and to argue that on a scientific base. So we aimed to test the permanence of the results of acupuncture treatment on a scientific base. In our this study, 20 patients were searched by separating them in 2 groups. In OAB there isn't a work compare the tolterodin and acupuncture treatments. It is understood from our study that acupuncture is as active as tolderodin, an antikolinerjic spy. Consequently, it is understood acupuncture is as effective as other non invasive medical treatments at OAB cure.