Lokal ileri evre akciğer kanserinde konvansiyonel radyoterapi ve eşzamanlı ek doz radyoterapi tekniklerinin prospektif ve randomize olarak karşılaştırılması
Concomitant boost radiotherapy or conventional radiotherapy for locally advanced non small cell lung cancer: Procpective, randomized study
  1. Tez No: 164985
  2. Yazar: FATMA AYSUN ERASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MELTEM NALÇA ANDRİEU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Eş zamanlı ek doz radyoterapi, kemoterapi, konvansiyonel radyoterapi, küçük hücre dışı akciğer kanseri, prognostik faktörler, Concomitant boost radiotherapy, chemotherapy, conventional radiotherapy, non small cell lung cancer, prognostic factors
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
52 ÖZET Lokal İleri Evre Akciğer Kanserinde Konvansiyonel Radyoterapi Ve Eşzamanlı Ek Doz Radyoterapi Tekniklerinin Prospektif Ve Randomize Olarak Karşılaştırılması Aralık 2002 ve Mart 2005 tarihleri arasında 35 küçük hücre dışı akciğer kanserli hasta, prospektif olarak eş zamanlı ek doz radyoterapi (EER) ve konvansiyonel radyoterapi (KR) tekniklerinin, radyoterapiye cevap ve toksisite oranlarını karşılaştırmak amacıyla çalışmaya alındı. Akut ve geç toksisite, ortanca sağkalım, PS, HS ve UMS oranlan değerlendirildi. Konvansiyonel radyoterapi kolundaki (16 hasta) hastalara 2 Gy/fr dozunda geniş alana 46 Gy, ek doz volümüne 1.4 Gy, toplam 60 Gy 30 günde uygulandı. EER kolundaki (15 hasta) hastalara geniş alana 1.8 Gy/fr dozunda 45 Gy, ek doz volümüne 0.7 Gy/fr dozunda 17.5 Gy geniş alanla aynı anda, toplam 62.5 Gy 25 günde uygulandı. Hastaların ortanca sağkalım süresi 18 ay, 1 yıllık ve 2 yıllık GS oranlan da sırasıyla %77 ve %39 olarak bulunmuştur. 1 yıllık PS oranlan %61 ve 2 yıllık % 29, HS oranlan l yıllık %75 ve 2 yıllık %25, UMS oranlan 1 yıllık %88 ve 2 yıllık %60 olarak saptanmıştır. Gruplar arası sağkalımlarda istatistiksel farklılık gözlenmemiştir. Univaryan analizde, KPS ve neoadjuvan kemoterapi varlığı genel sağkalımda, kilo kaybı ve neoadjuvan kemoterapi progresyonsuz sağkalımda istatistiksel anlamlı prognostik faktörler olarak bulunmuştur. Tedaviye bağlı mortalite gözlenmemiştir. Kabul edilebilir düzeyde akut ve geç toksisite meydana gelmiştir ve dermatit konvansiyonel kolda istatistiksel anlamlı olarak daha fazla bulunmuş, Hastaların hiçbirinde grade III-IV akut ve geç toksisite gözlenmemiştir. Pulmoner fibrozis hariç hiçbir hastada geç toksisite görülmemiştir.53 Eş zamanlı ek doz radyoterapinin sağkalım katkısı görülmemiştir. EER ve KR sonuçlarını karşılaştırmak için hasta sayısının artırılması ve uzun takipli randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
54 SUMMARY Concomitant Boost Radiotherapy or Conventional Radiotherapy for Locally Advanced Non Small Cell Lung Cancer: Procpective, Randomized Study Between December 2002 and March 2005, 35 eligible patients with locally advanced non-small cell lung cancer were analysed in this prospective clinical trial. Patients were randomized to receive radiation therapy with either concomitant boost technique (CBT) or conventional treatment technique (CTT). Median survival, progression free survival, disease free survival and distant metastase free survival were assessed. The acute and late toxicity between each group was compared. Patients in the CBT group (15 patients) received 45 Gy in 25 fractions using extended fields (2 Gy per fractions) that encompassed the gross and occult disease. A concomitant boost of 17.5 Gy (0.7 Gy per fractions) was delivered to the gross disease using small fields, which were treated concurrently with the large fields and the total dose was 62.5 Gy in 25 fractions. Patients in the CTT group (16 patients) received 60 Gy in 30 fractions. Median survival for the entire group was 18 months. Overall survival rates at 1 and 2 years were %77 and %39, respectively. Progression free survival rates at 1 and 2 years were %61 and %29, likewise, disease free survival rates and distant metastase free survival rates at 1 and 2 years were %75, %25 and %88, %60, respectively, which were not statistically significant among two arms. No treatment related mortality was observed. Although acute skin toxicity was observed higher in the CTT group compared to CBT group, acute and late toxicities were acceptable. Grade III-IV acute and late toxicities were not observed. Late toxicity excluding pulmoner fibrosis was not observed in any of the patients. In univariate analysis, KPS, weight loss and neoadjuvant chemotherapy were statistically significant prognostic factors associated with an improved survival.55 In this current study no significant improvement of CBT is found on overall survival. Further follow up and great patient numbers are essential for demonsrating difference for CBT and CTT group.