Diyabetik sıçanların yavrularında akciğer gelişiminin taramalı elektron mikroskobunda incelenmesi
The investigation of lung development of infants of diabetic rats on scanning electron microsroscope
  1. Tez No: 165008
  2. Yazar: ESRA POSLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer, gelişim, diabetes mellitus, streptozotocin, sıçan, Lung, development, diabetes mellitus, streptozotocin, rat
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
rv DİYABETİK SIÇANLARIN YAVRULARINDA AKCİĞER GELİŞİMİNİN TARAMALI ELEKTRON MİKROSKOBUNDA İNCELENMESİ ÖZET Bu çalışmada, yenidoğan sıçanların akciğerlerinin gelişimi üzerine STZ (streptozotocin) ile oluşturulan annelik diyabetinin etkileri doğum sonrası 0., 5. ve 10. günlerde çalışıldı. Bu deneysel modelde diyabet, çiftleşmeden sonraki yedinci günde 50 mg /kg"1 STZ' in i.p (intraperitoneal) enjeksiyonu ile gerçekleştirildi. Işık mikroskobik inceleme için, Bouin sıvısında tespit edilen kontrol ve deney gruplarından alınan akciğerler parafinde bloklandıktan sonra rutin işlemlerle takip edildi. Elde edilen kesitler H+E ve Masson trikrom ile boyandı ve değerlendirildi. Yenidoğan sıçanların akciğerleri taramalı elektron mikroskobu için hazırlandı, resimleri çekildi ve alveoler septum kalınlıkları ile alveoler çapları ölçüldü. Normal sıçan yavruları ile karşılaştırıldığında, diyabetik annelerin yenidoğan yavruları düşük vücut ağırlığına sahipti. Deney gruplarındaki alveoler septumların kalınlığı kontrol gruplarından fazla iken, alveoler çaplar kontrol grubundan daha düşüktü. Fakat doğum sonrası onuncu günde, her iki grubun akciğerlerinin erişkindekine benzer süngerimsi görünüme ulaştığı gözlenmiştir. Bu çalışma diyabetik annelerin yenidoğan yavrularının kontrollere göre olgunlaşmamış akciğerlere sahip olduğunu göstermiştir. Bu sonuçlar insülinin akciğer gelişimi ve olgunlaşmasını düzenleyen önemli bir hormon olduğunu ve hiperinsülineminin STZ ile oluşturulmuş sıçan modelinde diyabetik annelerin yavrularında akciğer gelişiminin gecikmesinden sorumlu olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
V THE INVESTIGATION OF LUNG DEVELOPMENT OF INFANTS OF DIABETIC RATS ON SCANNING ELECTRON MICROSROSCOPE ABSTRACT In this study, the influence of streptozotocin (STZ)-induced maternal diabetes on neonatal rat lung development was studied after the birth at days 0, 5 and 10. In this experimental model, diabetes induced by injection of 50 mg kg-1 STZ i.p. (intraperitoneal) on seven day after mating. For light microscopic examination, lungs of control and experimental groups fixed in Bouin fixatives were blocked in paraffin following routine protocol. The sections obtained were stained with Hematoxylin-Eosin, and Masson trichrome and evaluated. Lungs of newborn rat were prepared for scanning electron microscopy and photographed and their alveoler septa and alveoler diameter were calculated. Compared to pups of normal rats, the newborn rats of diabetic mothers had reduced body weight. In the experimental groups, while thickness of alveoler septa were more than control, the alveoler diameter were smaller than control group. But, on the postnatal day 10, it was observed that the lungs of both groups attained a spongious appearance similar to that of adult tissue. Present study indicates that the neonatal rats of diabetic mothers may have immature lungs than that of control animals. These results suggest that insulin is an important hormone regulating lung development and maturation and that hyperinsulinemia may be responsible for the delayed lung development in infants of diabetic mothers in STZ-induced rat model.