Meningiom doku dizilerinde Ki-67, p53, p21, ve p16'nın immünhistokimyasal ekpresyonunun önemi
The significance of immunohistochemical expression of Ki-67, p53, p21, and p16 in meningioma tissue arrays
  1. Tez No: 165041
  2. Yazar: AYŞEN SARAÇ TERZİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FİGEN SÖYLEMEZOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Meningiom, immünhistokimya, doku dizileri, Ki-67, p53, p21, pl6
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
IV ÖZET Terzi A.S., Meningiom doku dizilerinde Ki-67, p53, p21 ve p16'nın immünhistokimyasa) ekpresyonunun önemi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Tezi. Ankara, 2005. Meningiomlann histolojik derecelendirmesi prognostik ve klinik ip uçları vermekle birlikte, bazı olgularda tümörün derecesini belirlemek güçtür. Bu nedenle, meningiomların prognozunu önceden kestirmek için farklı immünhistokimyasal belirleyicilerin kullanımı konusunda çok sayıda çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada, Ki-67, p53, p21 ve pl6 proteinlerinin meningiomlardaki prognostik öneminin belirlenmesi amaçlandı. 130 meningiomda (64 benign, 39 atipik ve 5'i papiller, 15'i rabdoid olmak üzere 27 malign), Kİ67, p53, p21 ve pl6 proteinlerinin immünhistokimyasal ekpresyonu doku dizinlerinde incelendi. Tümörler Dünya Sağlık Örgütü (WHO)-2000 sınıflandırmasına göre isimlendirildi ve derecelendirildi. Meningiomların dereceleri ile Ki-67, p53, p21, pl6 ekpresyonları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardı (p< = 0,001). Ordinal lojistik regresyon yöntemine göre; p53 ve Ki-67 ile tümör dereceleri anlamlı bir birliktelik göstermekte ve işaretleme indekslerindeki (İİ) %1 'lik bir artış, tümörün üst derecelere geçme riskini sırasıyla 2,17 ve 1,49 kat artırmaktaydı. Tek değişkenli istatistiksel analizlerde; artmış histolojik derece, artmış p53 ve Ki-67 İİ'leri ve azalmış rekürrenssiz yaşam şansı (RYŞ) ile güçlü bir birliktelik göstermekteydi. Çok değişkenli analizlerde ise, sadece tümör derecesi meningiom rekürrensini önceden belirlemede bağımsız faktör olarak ortaya çıktı. Bu bulgular ışığında, özellikle histolojik olarak sınırda olgularda, atipik meningiomların benign veya malign formlardan ayıranında, Ki-67 ve p53 İİ'lerinin yararlı ek yöntemler olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Terzi A.S., The significance of immunohistochemical expression of Ki-67, p53, p2], and pi 6 in meningioma tissue arrays, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Pathology. Ankara, 2005. Although histologic grading of meningiomas has prognostic and clinical implications, in some cases it is difficult to predict the outcome of patients. There has been several efforts to evaluate the use of different immunohistochemical markers for predicting meningioma prognosis. In this study we aimed to determine the prognostic utility of Ki-67, p53, p21, and pi 6 proteins in meningiomas. We analyzed the immunohistochemical expression of Ki- 67, p53, p21, and pi 6 proteins in 130 meningiomas (64 benign, 39 atypical, and 27 malignant, including 5 papillary and 15 rhabdoid variants). The tumors were classified and graded according to WHO 2000 clasification. The study was carried out on tissue arrays.