İntrakraniyal meningiomlarda matriks metalloproteinaz-2 ve matriks metalloproteinaz-2 doku inhibitörü gen polimorfizmlerinin ve immünohistokimyasal ekspresyonlarının incelenmesi
Presence of matrix metalloproteinase-2 and tissue inhibitor matrix metalloproteinase-2 gene polymorphisms and immunohistochemical expressions in intracranial meningiomas
  1. Tez No: 491656
  2. Yazar: İLKER ÇÖVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NUR ALTINÖRS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: beyin invazyonu, Ki-67, matriks metalloproteinazlar, matriks metalloproteinaz inhibitörleri, meningiom, polimorfizm, brain invasion, inhibitors of matrix metalloproteinase, matrix metalloproteinase, meningioma, polymorphism
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Meningiomlar araknoid membranın dış tabakasını oluşturan cap hücrelerinden köken alırlar. Erişkin yaş grubundaki tüm primer intrakranial tümörlerin % sini oluştururlar ve en sık görülen benign intrakranial tümörlerdir. Meningiomların sınıflandırılmasında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından geliştirilmiş histopatolojik sistem kullanılmaktadır. Rekürrens sıklığı, agresif büyüme potansiyeli, hücre tipi ve buna paralel klinik, biyolojik aktivite esas alınarak yapılan bu sınıflamaya göre meningiomlar 3 gruba ayrılırlar. Genetik ve diğer tıp bilimleri tarafından meningiomların biyolojik aktivitesi ve dolayısıyla intrakranial meningiomu olan hastaların yaşam süreleri hakkında yeni bilgiler edinilmesi için çeşitli araştırmalar yürütülmektedir. Tüm hücrelerin beyin parankimine invaze etmesi için gerekli olan enzimler matriks metalloproteinazlardır (MMP). Bu nedenle MMP lerin inhibisyonu tümör infiltrasyonunu önlemekte geçerli bir tedavi yöntemi olabilir. Çalışma kapsamında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi nde opere edilmiş 50 meningiom olgusuna ait 30 µm kalınlıkta keşilmiş parafin blok doku kesiti ve 100 adet aile öyküsünde meningiom, başka benign ve malign tümör öyküsü bulunmayan sağlıklı yaş ve cinsiyet uyumlu bireylerden alınan periferik kan örneğinden DNA eldesini takiben MMP-2 geni promotor bölgesine ait 735C>T, 1575G>A, 1306C>T polimorfizmleri ve TIMP-2 geni promotor bölgesine ait 418G>A, 303C>T polimorfizmleri belirlenmiştir. Hastaların doku kesitlerinde immünohistokimyasal olarak MMP-2 ve TIMP-2 ekspresyonu ayrıca beyin invazyonu ve Ki-67 indeksi incelenmiştir. Çalışmamızda Ki-67 indeksinin menengiom derecesi ile orantılı olarak yüksek olduğu, ama Ki-67 indeksinin, beyin invazyonu ile korelasyon göstermediği bulunmuştur. MMP 2 polimorfizmi; Ki-67 indeksi ve menengiomların derecesinden bağımsız olmak üzere MMP-2 nin üçlü polimorfizmi saptananlarda beyin invazyonu ile korelasyon göstermiştir. MMP-2 ve TIMP-2 tüm polimorfizmleriyle immünohistokimyasal olarak patolojik boyanma artışı arasında paralellik gözlendi. Tümör gelişiminde rol oynadığı bilinen MMP-2 ve TIMP-2 nin polimorfizmlerinin belirlenmesinin meningiom patogenezindeki genetik mekanizmalara ışık tutacağı inancındayız.
Özet (Çeviri)
Meningiomas are considered as bening neoplasms affecting the coverings of the central nervous system. They constitute approximately %12-20 of all intracranial tumors. Meningiomas are classified into three grades based on the WHO classification of central nervous system tumors. Although various histopathological features have been associated with recurrence or aggressive behaviour. Several studies have been undertaken concerning the proliferation potential, biological activity and the survival of the patients that have intracranial meningiomas. Matrix metalloproteinases are proteolytic enzymes that can destruct the basal membran and connective tissues. Such enzymes are important for tissue break down in the process of invasive growth. The inhibition of MMPs can be a treatment alternative for preventing brain invasion. The study group consisted of 50 operated meningioma patient s paraffinembedded tissue sections (30 µm) in University of Başkent Faculty of Medicine Department of Neurosurgery and 100 healthy person s blood samples without any history of familial malignant or benign tumors to analyze promotor section s MMP- 2 gen 735C>T, 1575G>A, 1306C>T polymorphisms and promotor section s TIMP- 2 gen 418G>A, 303C>T polymorphisms. The expresison of MMP-2 and TIMP-2 immunohistochemically analyzed in patients tissues, brain invasion and Ki-67 labelling index were examined. In our study, the statistical results showed that, Ki-67 labelling index is highly correletad with meningiomas grade but it did not show a correleation with brain invasion. The patients that have three nucleotide MMP 2 polymorphism showed a correlation with brain invasion independent of meningioma s grade and Ki-67 labelling index. Another finding was the association between all polymorphisms of MMP-2 and TIMP-2. and increase in immunostaining. It can be said that beter understanding of the polymorphisms of MMP-2 and TIMP- 2 can be benefical for genetical mechanism of meningiomas pathogenesis.