Multipl skleroz hastalarında retina sinir lifi kalınlığının sinir lifi analizörü ile değerlendirilmesi görsel uyarılmış potansiyel ve görme alanı parametreleri ile karşılaştırılması
Retinal nerve fiber layer thickness evaluation in patients with multiple sclerosis and comparison of visual evoked potentials and automated visual field parameters with retinal nerve fiber layer thickness as measured by nerve fiber analyzer
  1. Tez No: 165045
  2. Yazar: TUNCER GÜNEY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞEBNEM KARGI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Multiple Skleroz, Sinir Lifi Analizörü, Retina Sinir Lifi Tabakası, Optik Nörit, Multiple Sclerosis, Nerve Fiber Layer Analyzer, Retinal Nerve Fiber Layer, Optic Neuritis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
IV ÖZET Güney T., Multiple Skleroz Hastalarında Retina Sinir Lifi Kalınlığının Sinir Lifi Analizörü İle Değerlendirilmesi, Görsel Uyarılmış Potansiyel ve Görme Alanı Parametreleri İle Karşılaştırılması. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Uzmanlık Tezi. Zonguldak, 2005. Multiple Skleroz (MS) santral sinir sisteminde aksonal kayıp ile seyreden inflamatuar, demiyelizan, sklerotik, kronik bir hastalıktır. MS 'un en sık görülen göz bulgusu optik nörittir (ON). ON, aksonal kayba neden olup retina sinir lifi tabakası (RSLT) kalınlığında incelmeye, görme alanı (GA) defektlerine ve görsel uyarılmış potansiyellerde (VEP) anormalliklere neden olabilmektedir. Bu çalışmada; MS hastalarında, Sinir Lifi Analizörü (NFA) ile (RSLT) kalınlıklarını ölçülerek, kontrol grubu ile karşılaştırılmış ve ölçülen değerler ile GA ve VEP parametrelerinin korelasyonu araştırılmıştır. MS tanısı almış 37 hastanın 73 gözü ve nörolojik, oftalmolojik olarak herhangi bir patoloji saptanmayan 37 sağlıklı bireyin 74 gözü çalışma kapsamına alınmıştır. Hasta ve kontrol grubunda NFA parametreleri karşılaştırıldığında number (p=0,001), superior oran (p=0,002), inferior oran (p=0,006), superior/nasal oran (p=0,002), superior maksimum (p=0,001), inferior maksimum (p=0,001), elips ortalama (p=0,015), superior ortalama (p=0,024), inferior ortalama (p=0,003) parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. ON geçirmiş hastalar ile ON geçilmemiş hastaların NFA parametreleri karşılaştırıldığında; simetri (p=0,046) ve superior/nasal (p=0,009) parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. ON geçirmemiş hastalarda number, superior oran ve inferior oran ile VEP ölçümüyle elde edilen P100 (uV) amplitüd arasında korelasyon saptanmış, yine ON geçirmemiş grupta number, inferior oran ve superior/nasal ile görme alanında saptanan ortalama deviasyon arasında korelasyon saptanmıştır. MS hastalarında NFA cihazı ile RSLT kalınlık ölçümleri aksonal kaybın ölçümü için güvenilir ve kolay bir yöntem olup, özellikle subklinik ON hastalarında VEP gibi diğer yardımcı metodlarla ile birlikte yardımcı tam ve takip kriteri olarak kullanılabilir bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Güney T., Retinal nerve fiber layer thickness evaluation in patients with Multiple Sclerosis and comparison of Visual Evoked Potentials and automated visual field parameters with retinal nerve fiber layer thickness as measured by Nerve Fiber Analyzer. Zonguldak Karaelmas University, School of Medicine, Thesis in Ophthalmology, Zonguldak, 2005. Multiple sclerosis (MS) is a chronic, inflammatory, demyelinating and sclerotic disorder affecting the central nervous system resulting with axonal loss. The most common ophthalmological finding in MS is optic neuritis (ON). ON, as a result of axonal loss, may cause decrease in retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness, visual field (VF) defects and abnormalities in Visual Evoked Potentials (VEP). In this study, RNFL thickness is evaluated in patients with MS and compared with control eyes. VEP and VF parameters are also compared with RNFL thickness as measured by Nerve Fiber Analyzer (NFA). 73 eyes of 37 patients with MS, and 74 eyes of 37 controls without any neurological and/or ophthalmological abnormalities were included in the study. The parameters obtained from NFA were compared between the patient and control groups, and statistically significant differences were detected in the number (p=0,001), superior ratio (p=0,002), inferior ratio (p=0,006), superior/nasal ratio (p=0,002), superior maximum (p=0,001), inferior maximum (p=0,001), elipse average (p=0,015), superior average (p=0,024), inferior average (p=0,003). When the parameters obtained from NFA were compared between patients with and without optic neuritis; statistically significant differences were detected in the parameters of symmetry (p=0,046) and superior /nasal (p=0,009) ratio. In the patients without optic neuritis, correlation was detected between the parameters of number, superior ratio, inferior ratio and PI 00 (uV) amplitude as measured by VEP. The number, inferior ratio, superior/nasal ratio were also found to be correlated with the mean deviation as measured by Visual Field in the patients without optic neuritis. Retinal nerve fiber layer thickness evaluation by NFA is a reliable method for detection of axonal loss in patients with MS. It also seems to be useful for the diagnosis and follow-up of patients with subclinical optic neuropathy besides other diagnostic tests such as VEP.