Burun ve paranazal sinüs anatomik varyasyonları olan hastalarda düzeltici cerrahinin başağrısı üzerine etkileri
The effects of corrective surgery on headache of patients with anatomical variations of the nose and paranasal sinuses
  1. Tez No: 165046
  2. Yazar: EVRİM BALBALOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LOKMAN UZUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Başağrısı, burun, sinüs, anatomik varyasyon, mukozal temas. iv, Headache, nose, sinus, anatomical variation, mucosal contact
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Balbaloğlu E. Burun ve paranazal sinüs anatomik varyasyonları olan hastalarda düzeltici cerrahinin başağrısı üzerine etkileri. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Tezi. Zonguldak 2005. Başağrısı ile birlikte mukozal temasa sebep olan sinonazal anatomik varyasyonu bulunan hastalarda, uygulanacak düzeltici cerrahinin, başağrının şiddeti ve görülme sıklığı üzerine olan etkilerinin araştırılması amaçlandı. 2004-2005 yıllan arasında nöroloji, psikiyatri ve göz polikliniklerinde tanı konulamamış yada ampirik tedaviye yanıt alamamış kronik başağrısı yakınması ile başvuran ve mukozal temasa sekonder başağrısı tanısı konulan 33 hasta çalışmaya alındı. Hastalara ayrıntılı kulak burun boğaz muayenesi, nazal endoskopi ve paranazal sinüs bilgisayarlı tomografi (BT) değerlendirilmeleri yapıldı. Tomografideki bulgulara göre hastalar sadece sinonazal anatomik varyasyonu olan hasta grubu (Grup A) ve bu anatomik varyasyonlara eşlik eden, ostiomeatal kompleks ve/veya paranazal sinüs inflamatuar patolojileri olan hasta grubu (Grup B) olarak iki gruba ayrıldı. Pre-operatif dönemde başağrısının yakınmasının ne kadar sıklıkta geldiği, ağrı kesicilere yanıtı, ve görsel analog skalaya (GAS) göre ağrının şiddeti sorgulanarak kaydedildi. Aynı değerlendirme post- operatif birinci, üçüncü ve altıncı aylarda tekrarlandı. Hastaların pre-operatif GAS değerleri, post-operatif birinci, 3. ve 6. ayda ki değerlerle karşılaştırıldığında anlamlı derecede yüksek bulundu (p0.05). Hastaların pre-operatif ağrı sıklığı post operatif birinci, 3. ve 6. aydaki ağrı sıklığı değerleri ile karşılaştırıldı. Pre-operatif başağrısı sıklığı post- operatif birinci ve 3. ay da istatistik! olarak anlamlı bulunmadı (p>0.05). Postoperatif 6. ayda istatistiki olarak anlamlı bulundu (p0.05). Kronik başağrısı ile birlikte, mukozal temasa sebep olan sinonazal anatomik varyasyonu bulunan hastalarda, düzeltici cerrahi uygulanması, ağn süresini ve şiddetini azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Balbaloğlu E. The effects of corrective surgery on headache of patients with anatomical variations of the nose and paranasal sinuses. Zonguldak Karaelmas University Faculty of Medicine. Otorhinolaryngology Thesis. Zonguldak 2005. To investigate the effects of corrective surgery on the intensity and the frequency of the headaches, in patients with anatomical variations of the nose and paranasal sinuses that cause chronic headache and mucosal contact. Thirty-three patients with chronic headache that either could not be diagnosed to have a definite etiology in neurology,ophthalmology and psychicatry polyclinics or did not respond to empirical treatment and were considered to be secondary to mucosal contact, have been entered the study between 2004 and 2005. All patients underwent a thorough otolaryngologic examination, nasal endoscopy and paranasal tomography. The patients were divided into one of the two groups according to tomography findings: patients with sinonasal anatomic variations only (Group A) and those with ostiomeatal complex and/or paranasal inflamatuary pathology besides variations (Group B). The frequency of the headache bouts, response to the analgesics, intensity according to Visual Analog Scale (VAS) were determined and recorded in the pre-operative period. Patients were reevaluated in the post-operative first, the third and the sixth months, and the same parameters were recorded. Pre-operative VAS scores were found to be significantly higher than the scores in the post-operative first, third and sixth months (p 0.05). Pre-operative pain period of the patients were compared with the post-operative pain period values in the first, third, sixth months. Pre-operative headache frequency was not found to be significantly different than that in the first and third post-operative months, (p> 0.05) whereas in the sixth post operative month, it was significant (p 0.05). Performing corrective surgery reduces the intensity and duration of pain in patients with chronic headache and anatomical variations of the nose and paranasal sinuses that cause mucosal contact.