Deksmedetomidinin sıçan diyafram kontraksiyonları üzerine etkisi
Effects of dexmedetomidine on contractions of rat's diaphragm
- Tez No: 165044
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SÜLEYMAN GANİDAĞLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Deksmedetomidin, midazolam, diyafram yorgunluğu, izole organ banyosu VII, Dexmedetomidine, diaphragmatic fatigue, isolated organ bath, midazolam. VIII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Deksmedetomidin'in izole organ banyosunda sıçan diyafram kasılması üzerine etkisinin midazolamla karşılaştırmalı olarak araştırılması amaçlandı. Araştırma için 70 adet wistar albino türü sıçarım (200-250 gr) sağ diyafram preparatı kullanıldı. Sıçanlardan elde edilen diyafram preparatlan deksmedetomidin ve midazolam içeren izole organ banyosuna alındılar. îzole organ banyosuna ilaç katılmadan (KREBS solüsyonu; Grup K), etkin plazma konsantrasyonunun 1-10-100 katı oranlarında deksmedetomidin (Grup Dİ, D2, D3) ve midazolam (Mİ, M2, M3) katılarak çalışma grupları belirlendi. Diyafram kas fonksiyonlarının değerlendirilmesinde elektriksel stimulator kullanılarak tekli uyarılarla oluşan maksimum kasılama gücü, maksimum kasılma zamanı, lA gevşeme süreleri ilaç öncesi ve sonrası ölçüldü. Tekli uyarı sonrasında tetanik stimuluslar uygulandı. Kas yorgunluğu 5 dk süresince ritmik aralıklarla uygulanan elektriksel stimuluslarla sağlandı. Tetanik uyarılarla maksimum kasılma güçleri arasındaki ilişki yorgunluk öncesi ve sonrasında tespit edildi. Diyafram preperatlarına, sedatif ajan eklenmesinden önce ve sonra; tekli uyarımla kasılma gücü, kasılma zamanı, Vz gevşeme zamanı, tetanik uyarı frekansı ile maksimum kasılma gücü ilişkileri ve kas yorgunluk gelişimi üzerine grup K ile grup Dİ, D2, D3, Mİ,M2 arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Buna karşılık yorgunluk öncesi 50 Hz ve 100 Hz, yorgunluk sonrası 20 Hz, 50 Hz ve 100 Hz uyanlara karşı oluşan diyafram kasılma gücü değerleri tüm gruplarda grup M3 değerleriyle karşılaştırıldığında istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Yorgunluk çalışması sırasında grup M3'de elde edilen diyafram kasılma gücü değerleri tüm ölçüm zamanlarında diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu. Yorgunluk sonrası İ4 gevşeme süresi de grup M3'de istatiksel olarak anlamlı şekilde uzamıştı. Bu sonuçlara göre deksmedetomidinin izole organ banyosu ortamında, diyafram kasılması üzerine etkisi olmadığı buna karşılık midazolamın yüksek dozlarının kasılmayı etkileyebileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF DEXMEDETOMIDINE ON CONTRACTIONS OF RAT'S DIAPHRAGM ABSTRACT The aim of this study was to compare effects of dexmedetomidine and midazolam on the rat's diaphragm muscle in the isolated organ bath. Seventy Wistar Albino rat's (200-250 g) right diaphragms were prepared for the study. Diaphragms were putted into dexmedetomidine and midazolam contained isolated organ bath solution. Isolated organ bath solutions were prepared as control (KREBS solution; Group K), 1-10-100 times greater plasma concentration of dexmedetomidine (Group Dl, D2, D3) and midazolam (Group Ml, M2, M3). To evaluate diaphragm muscle functions; an electrical stimulator was used. Twitch responses before and after study drugs were measured as amplitude of muscle contraction, maximum contraction time and half relaxation time. Tetanic stimulation was performed after twitch stimuli. Muscle fatigue formed by 5 min intermittent electrical stimuli. After muscle fatigue, twitch and tetanic responses were measured. The relationship between the frequency of tetanic stimulus and maximum contraction amplitude of the muscle were determined before and after muscle fatigue. There was no statistically difference between the group K and groups Dl, D2, D3, Ml, M2 before and after addition of sedative agents in terms of diaphragmatic twitch characteristics and times to contraction half relaxation and occurrence of muscle fatigue. In addition, the relationship between frequency of tetanic stimulus and maximum contraction amplitude was comparable in all the groups. On the other hand, maximum contraction amplitude obtained with a tetanic stimulus of 50 and 100 Hz in the group M3 was lower than in the groups K, Dl, D2, D3, Ml, M2 the before occurring of muscle fatigue. It is also obtained in the Group M3 lower contraction amplitude with a stimulus frequency of 20, 50, 100 Hz than in the groups K, Dl, D2, D3, Ml and M2 after occurring muscle fatigue. Maximum contraction amplitude of diaphragms measured in group M3 were found statistically lower than those all other groups during muscle fatigue. In Group M3, half relaxation time after fatigue was statistically longer man the others group. It is concluded that dexmedetomidine had no effect on rat's diaphragm muscle contractions in isolated organ bath; in contrast high doses of midazolam can do it.