Periampüller bölge tümörlerinde prognostik parametreler
Prognostic factors in periampullary tumors
- Tez No: 165047
- Danışmanlar: PROF.DR. ARZU SUNGUR, PROF.DR. AYTAÇ GÖKÖZ, PROF.DR. GÖKHAN GEDİKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Periampüller tümörler, prognoz, 5 yıllık sağ kalım, Periampullary tumors, prognosis, 5 year survival
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
İİ ÖZET Neslihan Sarı, Periampüller Bölge Tümörlerinde Prognostik Faktörler, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Tezi. Ankara, 2005. Periampüller bölge tümörleri tanım olarak duodenumda, major papilla etrafındaki 2 cm.lik alanda bulunan kanserlerdir. Ampuller bölge (Ampulla of Vater), intrahepatik distal safra yollan, duodenum ve pankreas kanserlerini içerir. Bu tümörler farklı anatomik orijinlere sahip olsalar da, kompleks bölgesel anatomi ve yakınlıkları nedeniyle benzer ameliyat yaklaşımı“Whipple”operasyonu ile tedavi edilirler. Bu çalışmada 1987-2004 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi arşivi retrospektif olarak taranarak 54 Whipple rezeksiyon materyali saptanmıştır. Takibi saptanamayan olgular, benign lezyonlar ve pankreasın endokrin tümörleri ekarte edilmiş ve 28 periampüller adenokarsinom olgusu çalışmaya dahil edilmiştir. 28 vakanın 7'si pankreas (2'si musinöz adenokarsinom, l'i anaplastik adenokarsinom, 4'ü duktal adenokarsinomdur), 9'u ampulla, l'i duodenum ve 6'sı distal safra yolları tümörü olup, 5 adet tümörde primer gelişim bölgesi saptanamamıştır. 28 vakanın ortalama sağ kalımı 44.07 aydır. Olgular lokalizasyon, tümör boyutu, tümör diferansiyasyonu, lenfovasküler invazyon, perinöral invazyon, infiitrasyon paterni, insitu kanser varlığı, cerrahi sınır pozitifliği açısından incelenmiş ve bu parametrelerin 5 yıllık sağ kalım ile ilişkisi istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. istatistiksel olarak lokalizasyon anlamlı olarak bulunmuştur. Diğer parametreler ise istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
III ABSTRACT Neslihan Sarı, Prognostic Factors in Periampullary Tumors, Hacettepe Universty Faculty of Medicine, Thesis in Medical Pathology, Ankara, 2005. Periampullary cancers, by definition, arise within the first 2 cm of the major papilla in the duodenum. There are four different major locations: ampullary (Ampulla of Vater), biliary (intrapancreatic distal bile duct), pancreatic (head- uncinate process), and duodenal (mainly from second portion). Although these tumors have different origions, the complex regional anatomy and their close relation necessitates a common operative approach: Whipple procedure. In this study, 53 Whipple resection material, between 1987-2004 were examined by retrospective analysis at archieves of Hacettepe Universty Faculty of Medicine Department of Pathology. Benign lesions, pancreatic endocrine tumors and the patients who have lost to follow-up were deleted, 28 periampullary adenocarcinomas were obtained. 7 pancreatic (2 mucinous adenocarcinoma, 1 anaplastic adenocarcinoma, 4 ductal adenocarcinoma), 9 ampullary, 1 duodenum, 6 distal bile duct, 5 localization not spesified. Mean of survey of 28 cases was 44.07 months. Tumor localization, tumor diameter, tumor diferantiation, lenfovascular invasion, perineural invasion, pattern, presence of insitu component, pozitivity of surgical margins were the parameters studied, and correlated with 5 year survival. Localization was found to be correlated with 5 year survival. Other parameters are statistically insignificant.